Πρωτάκια στο Δημοτικό: Συμβουλές για αγχωμένους γονείς από μία ψυχολόγο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Αν το παιδί σας πηγαίνει για πρώτη φορά στην πρώτη Δημοτικού όσο συγκινημένοι ή ανασφαλείς νιώθετε, είναι σημαντικό να μην μεταδώσετε τη νευρικότητά σας στο παιδί γιατί δεν ξέρει πώς να τη χειριστεί.

Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα (M.Sc.in Special Education), διευθύντρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα, δίνει οδηγίες για να μειώσετε το άγχος σας και να εξελιχθεί η διαδικασία προσαρμογής στο νέο σχολικό περιβάλλον για τα πρωτάκια ομαλά.

Τι πρέπει να πουν ή να κάνουν οι γονείς

όταν το παιδί τους ετοιμάζεται να πάει στην Α’ Δημοτικού;

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επενδύσουν στην είσοδο του παιδιού στο Δημοτικό ως κάτι πολύ ευχάριστο και όχι σαν κάτι κοπιαστικό και αγχωτικό που θα προσθέσει στο παιδί φόρτο εργασίας. Να ενισχύσουν την εικόνα του σχολείου ως ευχάριστη και δημιουργική,να πουν ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου θα κάνει νέους φίλους αλλά θα διδαχτεί πολύ σπουδαία πράγματα που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει στη ζωή του. Η Α’ δημοτικού έχει ένα σημαντικό βάρος για τη μάθηση, αλλά πρωτίστως είναι τάξη που έχει ως βασικό στόχο τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο.

Για να βοηθήσουν τα παιδιά οι γονείς θα πρέπει να ωραιοποιήσουν την εικόνα του σχολείου;

Όχι ακριβώς. Χρειάζεται να τονίζουν τη δυσκολία που έχει το καινούργιο. ΔΕΝ πρέπει να παρουσιάζουμε στο παιδί ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, γιατί δεν ισχύει. Σαφώς και η κάθε αλλαγή και μετάβαση είναι δύσκολη για τα παιδιά όπως και για τους ενήλικες. Γι΄αυτό χρειάζεται να αφήσουν το χώρο στο παιδί να εκφραστεί, να δείξει το φόβο του για το νέο, τη δυσκολία του. Το νέο πάντα μας ξεβολεύει, μας δυσκολεύει, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι ωραίο!

Το παιδί πηγαίνοντας στο Δημοτικό θα πρέπει να μειώσει τις ώρες παιχνιδιού επειδή αυξάνονται οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις του;

Είναι πολύ σημαντικό να μη μειωθούν οι ώρες παιχνιδιού. Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να φορτώνεται με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους να αφήνουν για το παιδί ώρες ελεύθερου παιχνιδιού και παιχνίδι στην παιδική χαρά .

Τι πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς;

Να μην παραπονιούνται ή να κατηγορούν τους δασκάλους μπροστά στο παιδί για το ότι οι σχολικές εργασίες είναι πολλές ή τα φυλλάδια αρκετά και πόσο κόπο απαιτεί το διάβασμα. Να μην απειλούν το παιδί ότι θα του κόψουν χρόνο από τον ελεύθερο χρόνο του επειδή πρέπει να διαβάσει. Είναι προτιμότερο να οργανώσουν το χρόνο μελέτης του παιδιού, αφήνοντάς το μόνο να μελετήσει και να επέμβουν μόνον όταν χρειαστούν βοήθεια. Να υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος μελέτης στην Α’ Δημοτικού δεν πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τη μισή ώρα. Καλό είναι να να διαβάζουν και οι ίδιοι μπροστά στα παιδιά και να διηγούνται ιστορίες με ευχάριστες αναμνήσεις από τα σχολικά τους χρόνια στα παιδιά. Επίσης. να μην αγχώνονται για την επίδοση του παιδιού τους. Αυτό που κυρίως πρέπει να τους ενδιαφέρει και να ρωτούν τη δασκάλα είναι αν το παιδί προσαρμόστηκε στο νέο περιβάλλον, αν κάνει παρέα με άλλα παιδιά κι αν δείχνει ενδιαφέρον για τη μάθηση.

Ποια πρέπει να είναι η σχέση με τους δασκάλους;

Αφού οι γονείς θα έχουν φροντίσει να επισκεφτούν πριν το σχολείο και θα έχουν μιλήσει στο παιδί για τη νέα του δασκάλα θα πρέπει να έχουν μια καλή επαφή με τη δασκάλα, οι δάσκαλοι είναι σύμμαχοι των γονέων, να καλλιεργούν μια σχέση σεβασμού με το δάσκαλο/ δασκάλα ώστε και το ίδιο το παιδί να τον/την σέβεται.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς μετά το σχολείο;

Να ρωτούν πάντα τα νέα του παιδιού από το σχολείο και να περιγράφουν και εκείνοι τη δική τους μέρα στη δουλειά. Το σχολείο, όπως και η εργασία, είναι μια υποχρέωση μη διαπραγματεύσιμη από την οποία όμως παράλληλα αντλούμε και ευχαρίστηση γιατί μας επιτρέπει να είμαστε δημιουργικοί.

Πώς θα καταλάβουν οι γονείς ότι το παιδί έχει δυσκολία στη προσαρμογή του στο σχολείο;

Οι γονείς χρειάζεται να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του παιδιού, να είναι σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό, όταν για παράδειγμα φαίνεται ότι το παιδί δε συμμετέχει στο μάθημα, δεν είναι χαρούμενο, εκφράζει δυσφορία για το σχολείο, ή δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Στην αρχή πολλά παιδιά μπορεί να έχουν τέτοια προβλήματα, όμως, μέρα με τη μέρα, τα παιδιά δείχνουν πιο άνετα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν έντονο άγχος, εφιάλτες και δυσκολίες στον ύπνο, δυσφορία για ό,τι αφορά το σχολείο, επιθετικότητα ή και σωματικά συμπτώματα (κούραση, πόνοι, ζαλάδες). Εάν δουν ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται με ένταση πέρα από τους πρώτους τρεις μήνες καλό θα ήταν να έρθουν σε επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας .

Εάν το παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Η διάγνωση για μαθησιακές δυσκολίες δεν γίνεται παρά μόνο μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου της Α Δημοτικού (δηλαδή κοντά στα Χριστούγεννα ). Τώρα αν υπάρχουν κάποια δείγματα για μαθησιακές δυσκολίες ή διάσπαση προσοχής καλό είναι να μιλήσουν με τη δασκάλα, να παρατηρήσουν και οι ίδιοι το παιδί και να ζητήσουν μια διάγνωση από ένα έγκριτο κέντρο ειδικό θεραπειών.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

The post Πρωτάκια στο Δημοτικό: Συμβουλές για αγχωμένους γονείς από μία ψυχολόγο appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα