Τι δείχνει το δέρμα σας για την ψυχική σου υγεία;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι το δέρμα αντιλαμβάνεται το στρες. Δηλαδή, το δέρμα σας όχι μόνο ανιχνεύει το άγχος, αλλά είναι συχνά το πρώτο πράγμα που αντικατοπτρίζει αυτό το άγχος προς τα έξω, συνήθως με φλεγμονώδη απόκριση.

Αν και η αιτία και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σημαντικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι σε ορισμένους ανθρώπους τουλάχιστον, το άγχος και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να επιδεινώσουν ορισμένες δερματικές παθήσεις.
Η σχέση μεταξύ ψυχολογικού στρες και έναρξης ή επιδείνωσης

πολλαπλών δερματικών παθήσεων, οδήγησε στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος και το δέρμα επικοινωνούν μεταξύ τους. Η σύνδεση εγκεφάλου-δέρματος, παρόμοια με τον άξονα του εντέρου-δέρματος, εξετάζει πώς το δέρμα αντιδρά στο στρες ενεργοποιώντας το ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες στην υγεία του δέρματος. Τι δείχνει το δέρμα σας για την ψυχική σου υγεία;

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι το όνομα που δίνεται στην υπερβολική ή ανεξέλεγκτη εφίδρωση, που δεν σχετίζεται με τη θερμοκρασία του σώματος ή την άσκηση. Υπολογίζεται ότι 7,8 εκατομμύρια άτομα, ή 2,8% του πληθυσμού, έχουν υπεριδρωσία. Από αυτά, το 50,8% (4 εκατομμύρια) πάσχουν από μασχαλιαία υπεριδρωσία ή υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες. Στην πραγματικότητα, επτά στα 10 άτομα με υπεριδρωσία αναφέρουν ότι πρέπει να αλλάζουν ρούχα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα.
Η υπεριδρωσία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με έρευνα επιβεβαιώνεται η σχέση μεταξύ της υπεριδρωσίας και της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υπεριδρωσία, ιδιαίτερα σε σοβαρή μορφή, έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με όσους δεν έχουν κατάθλιψη.

Ακμή

Η ακμή είναι μια πολύ κοινή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει την πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Εμφανίζεται όταν το θυλάκιο της τρίχας και ο σμηγματογόνος αδένας μπλοκαριστούν και δημιουργήσουν φλεγμονή. Οι λευκές κεφαλές, τα σπυράκια και οι φλεγμονώδεις κηλίδες με πύον αναπτύσσονται στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη και το στήθος, γιατί εδώ είναι οι μεγαλύτεροι και πιο ενεργοί αδένες του σμήγματος.
Το άγχος και το στρες προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα που αυξάνει την κορτιζόλη και ενθαρρύνουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο παχύ και κολλώδες σμήγμα, το οποίο το νεκρό δέρμα κολλάει και με τη σειρά του φράσσει τους πόρους. Το άγχος μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων καθιστώντας το ιδανικό περιβάλλον για ακμή και σπυράκια.

Ψωρίαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν την ασθένεια πριν από την ηλικία των 45 ετών, η οποία εμφανίζεται συχνά ως μπαλώματα από παχύ, κόκκινο, φολιδωτό δέρμα, γνωστό ως «πλάκες». Αυτά μπορεί να δημιουργούν φαγούρα και να είναι επώδυνα, με πιθανότητα ρωγμών και αιμορραγίας.
Σε άτομα που ζουν με ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αφύσικα σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η φλεγμονώδης απόκριση οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή δέρματος, με την περίσσεια δέρματος να συσσωρεύεται στην επιφάνεια του δέρματος ως «πλάκες». Το άγχος είναι συνέπεια της ζωής με ψωρίαση και αιτία για εξάρσεις ψωρίασης. Ως εκ τούτου, η ψωρίαση σχετίζεται με κλινική κατάθλιψη, άγχος, κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις.

Τι να κάνετε

Περιποιηθείτε το δέρμα σας: Φροντίστε για σωστή ενυδάτωση και κατάλληλο καθαρισμό.

Τραφείτε υγιεινά: Η κακή διατροφή επιτείνει τα προβλήματα στο δέρμα.

Πιείτε νερό: Η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει την υγεία του δέρματος σας.

Κοιμηθείτε αρκετά: 7-8 ώρες ύπνου θα σας ωφελήσουν.

Ασκηθείτε: Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας ακόμη και στο σπίτι ή αφιερώστε χρόνο για μια σύντομη βόλτα.

Μιλήστε για την κατάσταση που σας στρεσάρει: Εκτονώστε την ψυχική ένταση που νιώθετε σε κάποιον ειδικό.

The post Τι δείχνει το δέρμα σας για την ψυχική σου υγεία; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα