Τι εννοούν οι διαιτολόγοι όταν λένε “ένα φρούτο”;

Η απάντηση είναι απλή όταν οι επιλογές είναι εύκολα μετρήσιμες. Δείτε τι σημαίνει μία μερίδα φρούτο.

Ωστόσο,για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη που έχουν να προσφέρουν τα φρούτα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιες γενικές οδηγίες όσον αφορά το πότε και το γιατί είναι ιδανική στιγμή να τα καταναλώσουμε.

Η μερίδα του φρούτου

Ένα πορτοκάλι, ένα μήλο, ένα αχλάδι ή ένα ροδάκινο ισοδυναμούν με μια μερίδα φρούτου! Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα φρουτάκια; Ένα φρούτο αντιστοιχεί σε:

3/4 φλζ ανανάς (120 γρ.)1
φέτα καρπούζι (190 γρ.)12 μεγάλα κεράσια (80 γρ.)17 ρόγες σταφύλι (85 γρ.)1/2 μπανάνα (ή μία μικρή)1 φλ πεπόνι (190γρ.)1 μεγάλο ακτινίδιο ή 2 μικρά (90 γρ.)2 σύκα (100γρ.) ή 1,5 αποξηραμένο σύκο (30γρ.)1 φλ σμέουρα, μύρτιλα ή μούρα (120γρ.)1 φλ φράουλες (190γρ.)4 μικρά βερίκοκα φρέσκα (140γρ.) ή 4 αποξηραμένα (30γρ.)2 δαμάσκηνα (130γρ.) ή 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα (25γρ.)3 μικροί χουρμάδες ή 1,5 βασιλικός (30γρ)2 κ.σ σταφίδες (20γρ.)2 μανταρίνια (170γρ.)

Γιατί είναι απαραίτητο το φρούτο στη διατροφή μας;
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής και η επαρκής καθημερινή κατανάλωσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 14% των θανάτων από καρκίνο του γαστρεντερικού, περίπου το 11% των θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις και περίπου το 9% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως.
Ο WHO / FAO συνιστά τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα (εξαιρουμένων των πατατών και άλλων αμυλούχων λαχανικών) για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης και παχυσαρκία, καθώς και για την πρόληψη και ανακούφιση αρκετών ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.

Πότε τρώμε το φρούτο;
Για να επωφεληθεί ο οργανισμός σας στο έπακρο καταναλώνετε τα φρούτα με άδειο στομάχι και όχι πριν ή μετά από κάποιο γεύμα και αυτό γιατί η ανάμειξή του με τις υπόλοιπες τροφές του γεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει περισσότερη από το συνηθισμένο ώρα στο στομάχι και έτσι να καθυστερήσει αισθητά η πέψη του. Ως συνέπειες θα έχετε δυσπεψία, καούρες και γενικότερα δυσφορία, η οποία καλό θα είναι να μην αποδίδεται πάντα στο γεύμα (εφόσον δεν ξεπερνά τις προτεινόμενες ποσότητες), αλλά στο συνδυασμό των τροφών του γεύματος με την ταυτόχρονη κατανάλωση ενός φρούτου.

Το μυστικό

Η κατανάλωση φρούτου θα πρέπει να γίνεται μία ώρα το λιγότερο πριν και δύο ώρες έπειτα από κάποιο γεύμα.

The post Τι εννοούν οι διαιτολόγοι όταν λένε “ένα φρούτο”; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα