Τί φταίει που το το δέρμα μας είναι θαμπό;

Τι φταίει που η επιδερμίδα μας συχνά γίνεται θαμπή και άτονη;

1. Η περιβαλλοντική ρύπανση

Τα αιωρούμενα σωματίδια των ρύπων που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιφάνεια του δέρματος, αποδυναμώνουν τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας. Σταδιακά προκαλούν σοβαρή φθορά στον επιδερμιδικό φραγμό με αποτέλεσμα να χάνει τη φυσική του λάμψη και τονικότητα.

Τι να κάνετε: Ο καθημερινός βραδινός καθαρισμός που απομακρύνει ρύπους και σκόνη, αρκεί για να προστατεύσει την επιδερμίδα από τη σύγχρονη απειλή.

2. Τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα

Τα κερατινοκύτταρα – νεκρά κύτταρα στην πραγματικότητα

– που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας είναι προγραμματισμένα να αποπίπτουν καθημερινά για να ανέρχονται τα νέα και υγιή, από τις κατώτερες στιβάδες. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί. Τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για μεγαλύτερο από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα και συσσωρεύονται σε ένα παχύ στρώμα που δίνει στην επιδερμίδα τη θαμπή, άτονη όψη και τραχιά υφή.

Τι να κάνετε: Απολέπιση. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει και απελευθερώνει τους πόρους ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να εισχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης.

3. Η έντονη αφυδάτωση

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση προϊόντων καθαρισμού με υψηλή περιεκτικότητα σε σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες αλλά και η βιολογική γήρανση, συμβάλλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας. Και αυτό μπορεί να συμβεί – περιστασιακά ή σε μόνιμη βάση αν δεν επέμβουμε έγκαιρα- σε κάθε τύπο δέρματος, του λιπαρού συμπεριλαμβανομένου.

Τι να κάνετε: Αναζητάτε ενυδατικά προϊόντα με μαλακτικούς παράγοντες, λανολίνη, έλαιο jojoba, σκουαλένιο, λινολεϊκό οξύ, που «γεμίζουν» τα κενά στα κερατινοκύτταρα και σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας αναχαιτίζοντας έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού.

4. Το κάπνισμα

Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσυστολή, συρρίκνωση δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων, δυσχεραίνει τη φυσιολογική ροή του αίματος , το οξυγόνο δεν διοχετεύεται σωστά και τα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν ποτέ στα κύτταρα.

Τι να κάνετε: Ενισχύετε την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας με αντιοξειδωτικά- βιταμίνες C, E, A,πράσινο τσάι, συνένζυμο Q10, γλουταθειόνη – , τις ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα γνωστά πια σε όλους ασταθή μόρια οξυγόνου που οξειδώνουν τα κύτταρα και από τοξικές τις μετατρέπουν σε μη τοξικές. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η συστηματική χρήση της ρετινόλης για την ενεργοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και η επιδερμίδα ανακτά το φωτεινό της χρώμα.

5. Το στρες

Στη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα κύτταρα δέχονται …πίεση. Για να αντεπεξέλθουν, υποχρεώνονται να καταναλώσουν όλα τα αποθέματα σε θρεπτικά συστατικά. Κάποια στιγμή, όσο το στρες παραμένει, τα αποθέματα τελειώνουν, οι μηχανισμοί επανόρθωσης και ανανέωσης εξασθενούν και τα σημάδια πίεσης είναι πλέον εμφανή.

Τι να κάνετε: Το να μειώσετε το στρες είναι κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο και θεραπεία. Προτιμήστε την απολέπιση. Σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ αλλά και φυτικά ένζυμα με ισχυρή απολεπιστική δράση αναλαμβάνουν να τα απομακρύνουν και να επαναφέρουν άμεσα φωτεινότητα και ζωντάνια.

Πηγή: skingurus.gr

The post Τί φταίει που το το δέρμα μας είναι θαμπό; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα