Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

Στα γονίδια μπορούν τώρα να ρίξουν το φταίξιμο οι άπιστοι άνδρες. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο μιας ορμόνης στη σταθερότητα των μονογαμικών σχέσεων.

H ορμόνη βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη, υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά και είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η βασική της λειτουργία είναι να ρυθμίζει την κατακράτηση νερού στον οργανισμό μέσω της διούρησης.

Οι εικασίες για το ρόλο της στη λειτουργία του ανθρώπινου νευρικού συστήματος ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν διαπιστώθηκε

ότι η ορμόνη επηρεάζει το ζευγάρωμα σε ορισμένα θηλαστικά.

Στον μίκρωτο της σαβάνας, λ.χ., ένα ζώο που μοιάζει με τυφλοπόντικα και ζει στην Αμερική, γενετικές ποικιλομορφίες που σχετίζονται με τον υποδοχέα της βαζοπρεσίνης, κάνουν το ζώο αυστηρά πολυγαμικό ή μονογαμικό.

Η νέα έρευνα του Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, υποδεικνύει ότι το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Ποικιλομορφίες στο γονίδιο ενός υποδοχέα της βαζοπρεσίνης επηρεάζουν το κατά πόσο ένας άνδρας είναι πιστός σύζυγος ή έχει την τάση να αποφεύγει τη δέσμευση.

Ο δρ Χάσε Βάλουμ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 552 ζεύγη διδύμων που βρίσκονταν όλοι σε σταθερές ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ή ήταν παντρεμένοι. Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήσεις για την ποιότητα των σχέσεών τους και υποβλήθηκαν σε γενετικά τεστ.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ποιότητα της σχέσης επηρεάζεται από μια περιοχή του γονιδίου RS3 334. Οι άνδρες γενικά φέρουν από κανένα έως δύο αντίγραφα αυτής της περιοχής του RS3 334 και όσο περισσότερα είναι τα αντίγραφα τόσο χαμηλότερη η ισχύς του δεσμού ενός άντρα με τη σύντροφό του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού «New Scientist», οι άνδρες με δύο αντίγραφα έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παντρεμένοι, ενώ αν έχουν παντρευτεί είναι πιθανότερο να έχουν περάσει κάποια συζυγική κρίση.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο τα δεδομένα από πειράματα στον μίκρωτο υποδεικνύουν ότι το σύστημα της βαζοπρεσίνης συνδέεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και τον αλτρουισμό.

Επιπλέον, το γονίδιο RS3 334 έχει βρεθεί να σχετίζεται με την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη του εναγκαλισμού», η οποία εκκρίνεται σε στιγμές οικειότητας, καθώς και με τη λειτουργία της αμυγδαλής, μιας περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αποκρίσεις, όπως για παράδειγμα η εμπιστοσύνη.

Διαφορετική ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ενδιαφέρεται τώρα να εξετάσει το κατά πόσο ένα ρινικό σπρέι βαζοπρεσίνης επηρεάζει τη ζήλια και τον αλτρουισμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, την οποία εκδίδει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα