8 δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ένα νήπιο!

Από το «πώς γεννιούνται τα παιδιά;» μέχρι το «γιατί γίνονται πόλεμοι», υπάρχουν μερικές απορίες τους για τις οποίες καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Μαμά, θα πεθάνεις κι εσύ;»

Η καλύτερη απάντηση: «Όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν κάποια στιγμή. Απλώς αυτό γίνεται μετά από πάρα πολλά χρόνια. Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν πολύ, μα πάρα πολύ, πηγαίνουν ψηλά στον ουρανό κοντά στα αστέρια, ενώ το σώμα τους το αφήνουν στη γη, απ’ όπου και δημιουργήθηκαν».

«Μαμά, γιατί δεν μένουμε μαζί με τον μπαμπά;»

Η καλύτερη απάντηση: «Όταν γεννήσαμε εσένα αγαπιόμασταν πολύ. Θέλαμε και είχαμε

αποφασίσει να μένουμε στο ίδιο σπίτι και να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι. Τώρα δεν αγαπιόμαστε τόοοσο πολύ ώστε να μένουμε στο ίδιο σπίτι και να κοιμόμαστε μαζί. Έτσι αποφασίσαμε να ζούμε σε ξεχωριστά σπίτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι δυο μας δεν σε αγαπάμε πάρα πολύ».

«Μπαμπά, γιατί φιλάς τη μαμά;»

Η καλύτερη απάντηση: «Γιατί την αγαπώ πολύ και οι άνθρωποι όταν αγαπάνε μπορούν να φιλάνε και να χαϊδεύουν ο ένας τον άλλον δείχνοντας έτσι τα αισθήματά τους».

«Μαμά, γιατί αυτός ο κύριος δεν έχει χέρι;»

Η καλύτερη απάντηση: «Γιατί δυστυχώς ίσως μετά από κάποια ασθένεια ή κάποιο ατύχημα χρειάστηκε οι γιατροί να του το κόψουν για να του σώσουν τη ζωή και να μπορέσει να ζήσει έστω κι έτσι».

«Μπαμπά, αυτοί οι κύριοι γιατί φιλιούνται;»

Η καλύτερη απάντηση: «Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά κάποιοι άνθρωποι, όπως αυτοί οι κύριοι, αγαπιούνται μεταξύ τους όπως η μαμά σου αγαπάει εμένα, χωρίς να έχει σημασία αν είναι και οι δύο άντρες».

«Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;»

Η καλύτερη απάντηση: «Γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι φέρονται ανόητα και εγωιστικά. Δεν ικανοποιούνται με ό,τι έχουν. Θέλουν να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι και προσπαθούν έτσι να πάρουν τη γη και τα αγαθά άλλων ανθρώπων με τη βία. Κι όταν βασιλεύει η βία κι όχι η αγάπη κι η φιλία, τότε δυστυχώς έχουμε πόλεμο, που είναι πολύ κακό πράγμα».

«Πώς γεννιούνται τα μωρά;»

Η καλύτερη απάντηση: «Από την αγάπη και την αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς. Τα μωράκια μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς τους και συνήθως μετά από εννιά μήνες, που έχουν μεγαλώσει λιγάκι, είναι έτοιμα να βγουν από την κοιλιά και να γνωρίσουν τον κόσμο. Όπως έκανες κι εσύ».

«Μαμά, γιατί πρέπει να πας στη δουλειά;»

Η καλύτερη απάντηση: «Γιατί μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, είναι καλό που δουλεύω και επιπλέον κερδίζω κάποια χρήματα που μας επιτρέπουν να ζούμε καλύτερα, να αγοράζουμε όμορφα πράγματα, όπως ρούχα, παιχνίδια ή βιβλία».

Πριν απαντήσετε σκεφτείτε…

Κάθε φορά που το παιδί σας αρχίζει μια φράση μ’ ένα «γιατί…», εσείς δεν έχετε παρά να του απαντήσετε με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο δίνοντάς του την εντύπωση ότι έχετε πάρει στα σοβαρά την ερώτησή του.

Απαντήστε του πάντα καθαρά και ολοκληρωμένα, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που μπορεί να αντιληφθεί ανάλογα με την ηλικία του.

Μην πέσετε στην παγίδα να δώσετε πληροφορίες για πράγματα που δεν ρώτησε. Οι πολλές λεπτομέρειες δημιουργούν σύγχυση, θα το μπερδέψουν και ενδεχομένως να καταλήξουν σ’ ένα επόμενο «γιατί».

Προσπαθήστε να δείχνετε υπομονή ακόμα κι όταν επαναλαμβάνει τις ίδιες ή κάνει τις πιο απίθανες ερωτήσεις.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να απαντήσετε στην ερώτησή του με ερώτηση, π. χ., «Εσύ τι νομίζεις;». Από την απάντησή του μπορεί να κατανοήσετε περισσότερο και τον τρόπο σκέψης του.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα: Τo παιδί μου βρίζει συνέχεια! Τι μπορώ να κάνω;

Keywords
Τυχαία Θέματα