Test Pap: Αυτές είναι οι 5 βασικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρεις!

Σίγουρα ξέρεις ότι το Test Pap είναι η εξέταση που δεν πρέπει να παραλείπεις να κάνεις. Είναι μια εξέταση που ελέγχει αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, εξαιτίας της ύπαρξης του ιού HPV ή αλλιώς ιού των κονδυλωμάτων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία εφόσον χρειάζεται και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζει σχετικά με αυτή την εξέταση και τις οποίες θα ήταν σκόπιμο να μάθεις πριν προγραμματίσεις

το επόμενο γυναικολογικό σου ραντεβού.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio εξηγεί όλες τις ουσιώδεις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει.

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα Test Pap;

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει και Test Pap, το οποίο θα επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Ο κανόνας της ετήσιας επανάληψης του Test Pap θα πρέπει να τηρείται για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξάρτητα από τη μορφή της σχέσης που έχουν με τον σύντροφό τους, εκτός κι αν πρόκειται για γυναίκες στην τρίτη ηλικία και δεν είναι σεξουαλικά ενεργές, που δε χρειάζεται να κάνουν πλέον την εξέταση.

Γιατί είναι απαραίτητη η ετήσια επανάληψη του Test Pap;

Επειδή, αν μια γυναίκα επαναλαμβάνει το Test Pap κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχει τον ιό των κονδυλωμάτων ή τον κολλήσει κάποια στιγμή, δε θα κινδυνεύσει ποτέ να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου, αφού οι όποιες προκαρκινικές αλλοιώσεις θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα για να κάνει μια γυναίκα την εξέταση;

Η εξέταση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Ιδανικό διάστημα θεωρείται το μέσο του κύκλου, διότι, λόγω της ωορρηξίας που συμβαίνει τότε στις περισσότερες γυναίκες με σταθερό κύκλο, ο τράχηλος είναι σε φυσική κατάσταση, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία της εξέτασης.

Ισχύει ότι πρέπει να αποφεύγεται το σεξ πριν την εξέταση;

Ναι, ισχύει. Καλό είναι να μην έρθει η γυναίκα σε σεξουαλική επαφή τρεις μέρες πριν την εξέταση, καθώς από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί ή ερεθισμός του κόλπου και του τραχήλου και αλλοίωση των κυττάρων της περιοχής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Aρκεί το Τest Pap στο πλαίσιο της γυναικολογικής εξέτασης;

Το Test Pap δεν αρκεί για να διαγνωστούν άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστες ωοθηκών ή και αφροδίσια νοσήματα πέραν των κονδυλωμάτων. Μία, επομένως, σωστή και ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το Test Pap και κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, καθώς και γυναικολογικό υπέρηχο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται να γίνουν συμπληρωματικά κι άλλες εξετάσεις, όπως το HPV DNA test και το Thin Prep test, που έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα.

Μια ματιά ακόμα: Θες μωρό τώρα; 10 tips από τον Δρ. Θάνο Παράσχο, για να συλλάβεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!

Keywords
Τυχαία Θέματα