Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις στο παιδί σου να λέει ΟΧΙ στα ναρκωτικά!

Τα περισσότερα παιδιά που μπλέκονται με τα ναρκωτικά, έρχονται σε επαφή μ’ αυτά αρκετές φορές πριν τα δοκιμάσουν. Τα πρώτα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν είναι τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Συνήθως προσκαλούνται να τα δοκιμάσουν από φίλους, συμμαθητές ή μεγαλύτερα αδέλφια. Οι περισσότεροι νέοι αντιστέκονται για λίγο, αλλά παραδίνονται αργότερα όταν πιεστούν ακόμα περισσότερο.

Μερικά παιδιά που δοκιμάζουν ναρκωτικά ποτέ δεν ξεπερνούν το στάδιο της δοκιμής. Πολλά όμως προχωρούν σε μια πιο τακτική χρήση. Τα ναρκωτικά τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ξεφύγουν απ΄ όλα τα προβλήματα.

Και

στην αρχή έχουν αποτέλεσμα σχεδόν κάθε φορά. Με τη συνεχή χρήση όμως τα παιδιά εθίζονται στα ναρκωτικά και αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά.

Συνήθως αρχίζουν να παίρνουν ναρκωτικά για να νιώθουν μεγαλύτερα όταν έχουν άγχος ή όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, συναισθηματικής συνήθως φύσεως ή ακόμα για να αυξήσουν την απόλαυσή τους σε ήδη καλές στιγμές. Συνήθως παραμελούν τη σχολική τους εργασία και οι φίλοι που δεν παίρνουν ναρκωτικά συχνά αντικαθίστανται από αυτούς που παίρνουν.

Οι νέοι στην αρχή δεν παραδέχονται τα αρνητικά αποτελέσματα των ναρκωτικών και αυξάνουν την ποσότητα που χρησιμοποιούν. Οι γονείς συχνά βλέπουν σημάδια, ότι κάτι άσχημο συμβαίνει αλλά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Το πρώτο βήμα για να μάθεις στο παιδί σου να λέει ΌΧΙ στα ναρκωτικά είναι να του πεις λίγα και βασικά πράγματα για τα ναρκωτικά.

Τα μόνα φάρμακα που πρέπει να παίρνει είναι αυτά που του δίνουν η μαμά και ο μπαμπάς όταν είναι άρρωστο.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα κάνει την αναπνοή του να μυρίζει και το δυσκολεύει να αναπνεύσει. Το αλκοόλ δυσκολεύει το παιδί να σκεφτεί και να παίξει. Μπορεί να το ζαλίσει και ίσως να γίνει η αιτία να πληγωθεί σε ένα ατύχημα. Τα τσιγάρα και το αλκοόλ το εμποδίζουν να γίνει δυνατό και απόλυτα υγιές.

Στη διάρκεια της συζήτησης να προσθέσεις οπωσδήποτε ότι: αν κάποιος σου προσφέρει κάποιο από αυτά τα ναρκωτικά, ακόμη κι αν είναι πολύ καλός φίλος σου ή και μεγάλος σε ηλικία να του πεις ΌΧΙ και να έρθεις να μου το πεις εντάξει; Το να νιώθει ήσυχο το παιδί ότι δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο του, έχει μεγάλη σημασία.

Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί

Οι νέοι των οποίων οι γονείς είναι στοργικοί και βρίσκουν χρόνο να επικοινωνήσουν μαζί τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα ναρκωτικά. Το αντίθετο συμβαίνει εάν οι γονείς δεν είναι στοργικοί και δεν καταναλώνουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους. Αυτό αληθεύει ειδικά για τους πατέρες. Έφηβοι που παίρνουν ναρκωτικά, συνήθως έχουν πατέρες οι οποίοι ασχολούνται ελάχιστο χρόνο μαζί τους, τσακώνονται μαζί τους και σπάνια τους φέρονται με τρυφερότητα.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης στο σπίτι είναι φανερές. Πολλοί από εμάς είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μοιραστούμε περισσότερο από τον χρόνο και τον εαυτό μας με τα παιδιά μας. Αφιέρωσε κάποιο χρόνο με τον οποίο να περνάς ήρεμα με το παιδί σου κάθε μέρα. Στο διάστημα αυτό συζήτησε μερικά από τα ενδιαφέροντα του παιδιού σου και βρες τις κατάλληλες ευκαιρίες να φανείς στοργικός, να επαινέσεις το παιδί σου και να το ενθαρρύνεις.

Στη διάρκεια της συνομιλίας με το παιδί σου κάνε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να συζητήσεις τι αισθάνεται για τα καθημερινά γεγονότα ή για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ξέρουν ότι είναι φυσιολογικό να έχουν και να εκφράζουν συναισθήματα, όπως οργή, φόβο, απογοήτευση και αγάπη. Τα παιδιά που δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους συχνά επιδιώκουν να βρουν διέξοδο με το κάπνισμα, το αλκοόλ ή με άλλα ναρκωτικά.

Καθώς μέρος από το πρόγραμμά σου είναι να εμποδίσεις το παιδί σου να μπλεχτεί με το αλκοόλ  και άλλα ναρκωτικά, είναι σημαντικό για εσένα να προωθήσει θετικές εναλλακτικές λύσεις. Το να απασχολείται παρακολουθώντας τηλεόραση δεν είναι αρκετό.

Χρειάζεται να ενθαρρύνεις το παιδί να ακολουθήσει ενεργητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, χόμπι και άλλα ενδιαφέροντα μαζί με άλλα παιδιά.  Ένας νέος που είναι απασχολημένος σπάνια θα ενδιαφερθεί για παιδιά. Ένας νέος που έχει πολλούς φίλους θα είναι πιο ανθεκτικός στις πιέσεις να δοκιμάσει κάποιο ναρκωτικό. Δώσε στο παιδί σου μια ουσιαστική εργασία να κάνει, η χρήση ναρκωτικών συχνά οφείλεται στην έλλειψη στόχων και όταν ένα παιδί έχει υψηλούς στόχους, όταν νιώθει σπουδαίο προφανώς δεν βρίσκει ελκυστικά τα ναρκωτικά.

Τέλος αν το παιδί σου παραδεχτεί ότι παίρνει ναρκωτικά ή αν δείχνει ότι είναι αναμεμειγμένο, πρέπει να ξεκαθαρίσεις ότι θεωρείς τη χρήση ναρκωτικών ανόητη και απαράδεκτη και εσύ δεν θα την επιτρέψεις.

Αν το πρόβλημα συνεχιστεί επικοινωνήστε με έμπειρους ειδικούς που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Πρέπει να του συμπαρασταθείτε με αγάπη, συμπόνια και αγωνία όπως κάνατε κάθε φορά που αρρώσταινε όταν ήταν μικρό. Με τη σωστή ενημέρωσή σας από τους ειδικούς, θα κατακτήσετε τη γνώση, την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και τη δύναμη που θα σας επιτρέψει να υπερνικήσετε το άγχος και τους δικαιολογημένους φόβους σας.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Φώτο: Pinterest

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου υπεύθυνο; Tips που θα βοηθήσουν όλες τις μανούλες!

Keywords
Τυχαία Θέματα