Δυσλειτουργικές σχέσεις: Μήπως ο σύντροφός σας είναι εμμονικός ή απόμακρος;

Γράφει η Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ο καθένας ξεκινώντας μια νέα σχέση δείχνει ενδιαφέρον γ’αυτή, αποκτά προσδοκίες και προσπαθεί δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Τι είναι όμως αυτό που διαχωρίζει μια σωστή σχέση από μια δυσλειτουργική σχέση; Σε μια σωστή σχέση όπου υπάρχει πραγματική αγάπη, κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η αμοιβαία κατανόηση καθώς ο κάθε σύντροφος δεν παραβιάζει την ατομικότητα

του άλλου. Αντίθετα σε μια δυσλειτουργική σχέση συναντάμε στοιχεία τοξικότητας, εντάσεων, συγκρούσεων και στο τέλος της ημέρας αντί να νιώθουμε ηρεμία και χαρά, νιώθουμε εξάντληση, κούραση και πίεση.

Πολύ συχνά συναντάμε σχέσεις εξάρτησης και εμμονής.

Εμμονικοί σύντροφοι, περιγράφονται εκείνοι οι οποίοι γίνονται ελεγκτικοί ως προς τον άλλον, ζητούν να γνωρίζουν ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται ο σύντροφός τους και τι κάνει. Ενώ, όταν δεν γνωρίζουν ξεσπούν και αντιδρούν με ένταση και φωνές. Οι ίδιοι, εκφράζουν διαρκώς τα συναισθήματά τους, αναζητώντας επιβεβαίωση ως προς την αγάπη και την αφοσίωσή του συντρόφου τους. Στην περίπτωση εμμονικών συντρόφων, βλέπουμε ότι επιδιώκουν μια αποκλειστικότητα και κτητικότητα ως προς τον σύντροφό τους, το οποίο δηλώνεται από τους ίδιους ως έντονη αγάπη. Με το πέρασμα του χρόνου και όσο μένει κάποιος σε μια τέτοια σχέση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την ατομικότητά του, να υποχωρεί και να συμβιβάζεται διαρκώς στα «θέλω» του συντρόφου του. Συνήθως, ένας εμμονικός σύντροφος φτάνει πολύ συχνά σε σημείο ακραίο λόγω των παράλογων σκέψεών του και οδηγούν τη σχέση στην καταστροφή.

Ποιοί φτάνουν σε μια σχέση εμμονής;

Συνήθως άτομα τα οποία έχουν στερηθεί την αγάπη και την αφοσίωση των γονιών τους, έχουν έντονη ανάγκη να αγαπηθούν χωρίς να αναλογίζονται το κόστος που μπορεί να προκαλούν στους άλλους και πόσο καταστροφικά φέρονται.

Σχέσεις όπου ο ένας σύντροφος είναι απόμακρος.

Μια άλλη περίπτωση δυσλειτουργικής σχέσης είναι όταν ο ένας σύντροφος δείχνει απόμακρος χωρίς να μπορεί να δεθεί συναισθηματικά. Κάνοντας σχέση με ένα άτομο το οποίο νιώθουμε ότι είναι περισσότερο απόμακρο, παρατηρούμε ότι δεν εκφράζεται εύκολα, δεν επικοινωνεί για όσα νιώθει και δυσκολεύεται ακόμη και να αναπτύξει θέματα συζήτησης. Κρατάει σκέψεις και συναισθήματα μέσα του, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί διαρκώς μια αίσθηση κενού και απόστασης στον σύντροφό του. Σε μια τέτοια σχέση όπου ο ένας σύντροφος παραμένει απόμακρος, και δεν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, εύκολα δημιουργούνται λάθος ερμηνείες και σκέψεις από τον άλλον σύντροφο, με αποτέλεσμα το τέλος της σχέσης.

Ποιοί δημιουργούν σχέσεις απόστασης

Άτομα τα οποία έχουν δυσκολία να δεθούν συναισθηματικά, δεν έχουν βιώσει ούτε στην οικογένειά τους κάποιο συναισθηματικό δέσιμο, οπότε οι στενές σχέσεις για εκείνους έχουν μέσα τους την «απόσταση». Είναι άτομα τα οποία μεγαλώνουν με αυστηρότητα και χωρίς καμία εκδήλωση συναισθήματος.

Η ουσία πίσω από τις σχέσεις

Μπαίνοντας σε μια δυσλειτουργική σχέση είτε προσπαθούμε γ’αυτή, είτε απογοητευόμαστε και φεύγουμε. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι πως πρέπει να μην ξεχνάμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να τον προσέχουμε διότι είναι πολύτιμος και να αναζητούμε άτομα που θα κάνουν το ίδιο για εμάς. Νιώθοντας ασφάλεια, αγάπη και πληρότητα μέσα μας, δεν θα έχουμε ανάγκη να τα αναζητάμε σε όλους και τότε θα συναντάμε ανθρώπους που θα νιώθουν εξίσου ολοκληρωμένοι.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος

aggelikikavallieratoy@gmail. com

www.aggelikikavallieratou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα