«Είμαστε μαζί αλλά ζω καθημερινά με τον φόβο πως θα με απατήσει… Χωρίς να μου έχει δώσει κάποιο δικαίωμα μέχρι σήμερα»

Στο μήνυμά σας περιγράφετε ουσιαστικά μια δική σας εσωτερική ανασφάλεια, μια αδυναμία να δείξετε εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας παρότι, όπως αναφέρετε, εκείνος δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης. Αναφέρετε πως καθημερινά ζείτε με τον φόβο της απιστίας, αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως σε καθημερινή βάση κατακλύζεστε από αρνητικές σκέψεις αλλά και από συναισθήματα φόβου, άγχους, αγωνίας, συναισθηματικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Φυσικά, πίσω από μια τέτοια στάση, τις περισσότερες φορές, υποκρύπτεται ένας βαθύς φόβος απόρριψης και εγκατάλειψης, που χρειάζεται να αναγνωριστεί και να

διερευνηθεί. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αντιληφθείτε ,αρχικά, πως τα συναισθήματα αυτά σας ανήκουν και χρειάζεται να τα διαχειριστείτε προτού σαμποτάρουν την συντροφική σας σχέση, μιας και είναι βέβαιο πως αυτά σας τα συναισθήματα θα προβάλλονται ανά στιγμές στον σύντροφό σας μέσω εκρήξεων ζήλιας, θυμού και αμφισβήτησης.

Είναι αλήθεια, πως μια σπουδαία στιγμή στην πορεία της συναισθηματικής μας ωρίμανσης, μέσα από τις ερωτικές εμπειρίες που ο καθένας μας βιώνει, είναι η στιγμή της συνειδητοποίησης πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε την συμπεριφορά του άλλου». Κι έτσι πολλές φορές, όταν σε συζητήσεις ακούω ανθρώπους να αναρωτιούνται «και πως ξέρω ότι δεν θα με απατήσει;», η απάντηση μου είναι «δεν το ξέρεις … μπορείς μόνο να ξέρεις πόσα εσύ του προσφέρεις, για να επιθυμεί να μένει κοντά σου».

Πράγματι, η απόφαση κάποιου να απιστήσει, προκύπτει μέσα από μια δική του διεργασία ή ακόμη μέσα από μια παρόρμηση, και είναι πραγματικά μάταιο να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια σε αρνητικά σενάρια, αναπτύσσοντας φόβο, άγχος και αγωνία για το τι θα μπορούσε να κάνει ο σύντροφός μας. Την ενέργεια αλλά και τον χρόνο που αναλώνετε στα σενάρια αυτά, θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό, για εσάς και την σχέση σας, να τα επενδύσετε σε μια ουσιαστική επικοινωνία με τον σύντροφό σας, ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε εάν νιώθει πως τα θέλω του και οι επιθυμίες του καλύπτονται μέσα στην σχέση σας.

Μέσα σε αυτή τη συζήτηση είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιραστείτε και όσα ικανοποιούν ή απογοητεύουν εσάς μέσα στη σχέση, καθώς είναι συχνό φαινόμενο ο φόβος εγκατάλειψης να μας μετατρέπει σε παθητικά όντα που δε ζητούν, δε διεκδικούν, δεν οριοθετούν από φόβο.

Πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον άνθρωπό μας και καταλήγουμε σε έναν ατελείωτο εσωτερικό μονόλογο που ουσιαστικά δε θα μας δώσει ποτέ απαντήσεις, παρά μόνο θα αυξάνει τα ερωτήματα μας. Μιλήστε μαζί του, διερευνήστε πώς μπορεί η σχέση σας να γίνει ακόμη ουσιαστικότερη και ωραιότερη, γίνετε καλύτεροι σύντροφοι ο ένας για τον άλλο έτσι ώστε να αυξάνει ολοένα και περισσότερο το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Και φυσικά, μην ξεχνάτε πως είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε την δική σας εσωτερική ανασφάλεια μιας και όπως καλά γνωρίζουμε οι Ψυχοθεραπευτές «συχνά χτίζουμε τις τέλειες συνθήκες για να συμβεί αυτό που φοβόμαστε». Εάν λοιπόν φοβάστε την απιστία και προβάλλετε το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια μέσα στην σχέση σας, μέσα από εντάσεις και αναίτιες συγκρούσεις, τότε είναι βέβαιο πως χτίζετε τις συνθήκες για να απομακρυνθεί ο άνθρωπός σας από εσάς.

Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Keywords
Τυχαία Θέματα