Φωτογραφίες: Πρώτο κουδούνι σήμερα -Με μάσκες οι μαθητές στον αγιασμό

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο τους με τις τσάντες τους, τα απαραίτητα σχολικά τους αξεσουάρ αλλά και τις μάσκες τους, αφού η φετινή σχολική χρονιά πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ιδιάζουσες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι ώρες του αγιασμού διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο, έτσι αλλού το πρώτο κουδούνι χτύπησε στις 8.15 και αλλού οι αγιασμοί θα γίνουν πιο αργά.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραστεί σήμερα σε αγιασμό σχολείου μαζί με τον πρωθυπουργό,

και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη θα παραστεί σε αγιασμούς στην Ηλεία.

Τι λένε οι ειδικοί

Αναφερόμενος στην έναρξη των σχολείων, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», δήλωσε στο Mega. Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δεν νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο Νίκος Σύψας, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μαθητές θα φοράνε μάσκες στα σχολεία καθ’ολη της διάρκεια του έτους.

«Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους επιστρέφουν από το σχολείο, λέγοντας ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».

Σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη, και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες».

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η Shakira ποζάρει με μαγιό στα 43 της και ρίχνει το Instagram! 

Kim Kardashian: Απαντάει στις φήμες που την θέλουν να έχει έξι δάχτυλα στα πόδια

Η αποκάλυψη του Ηλία Μπόγδανου για το σοβαρό ατύχημα που είχε με τη μηχανή

Keywords
Τυχαία Θέματα