Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για τον θάνατό του
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από μια δύσκολη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας στο πλευρό του τους γιατρούς και φυσικά την οικογένειά του.
Ο ίδιος, δυστυχώς, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και κατέληξε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουνίου, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα
Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του στα μέσα, ούσα συντετριμμένη.
Η ανακοίνωση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου για τον θάνατό του«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».
Το βιογραφικό του Γιάννη ΜαρκόπουλουΓεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατάγεται από την Ιεράπετρα όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι. Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Μαρκόπουλου, δικηγόρου στο επάγγελμα και μετέπειτα νομάρχη, και της Ειρήνης Αεράκη από τη Σητεία, γόνοι και οι δύο παλαιών οικογενειών του νησιού. Στο τοπικό Ωδείο πήρε τα πρώτα μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Του άρεσαν οι ήχοι από τον κυματισμό της θάλασσας και αγαπούσε με πάθος τη μουσική. Στη μπάντα του Δήμου έπαιζε κλαρίνο.
Σε ηλικία 12 χρόνων συνθέτει μελωδίες που αργότερα έγιναν τραγούδια με πανελλήνια απήχηση: Γκρεμισμένα σπίτια, Πέρα από τη θάλασσα, Μαλαματένια λόγια. Έφηβος διαποτίστηκε από την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδος αρχαία και σύγχρονη. Οι πρώτες του μουσικές εμπειρίες προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα, από τη κλασική μουσική καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.
Το 1956 εισέρχεται στο Ωδείο Αθηνών για θεωρητικά στην τάξη του συνθέτη Γεωργίου Σκλάβου και βιολί στην τάξη του Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές. Παράλληλα συνθέτει για το Εθνικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε ηλικία 24 χρονών βραβεύεται (από το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) για την μουσική του στην ταινία Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου.
Τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) από νέα χορευτικά σύνολα. Η επιτυχία που γνωρίζουν από νωρίς η μουσική και τα τραγούδια του οφείλεται στο φυσικό του χάρισμα να συνθέτει πρωτότυπες μελωδίες υψηλής ποιότητας και πρωτόγνωρα ρυθμικά σχήματα. Το 1959 συνθέτει τα Τρία σκίτσα για χορό που ηχογραφούνται και μεταδίδονται από την τότε συμφωνική ορχήστρα της ΕΙΡ.
Το 1967 επιβάλλεται στην Ελλάδα δικτατορία. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχωρεί για το Λονδίνο. Εμπλουτίζει τις μουσικές του γνώσεις με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens, ενώ η φιλία του με τον συνθέτη Γιάννη Χρήστου και η γνωριμία του με τον Ιάννη Ξενάκη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βαθύτερη γνωριμία του με τις πλέον πρωτοποριακές μουσικές μορφές.
Στο Λονδίνο συνθέτει την κοσμική καντάτα Ήλιος ο πρώτος σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τη μουσική για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (για το Θέατρο Τέχνης), ολοκληρώνει το Χρονικό και τη μουσική τελετή Ιδού ο Νυμφίος, έργο ανέκδοτο με εξαίρεση ενός τμήματος, με τίτλο Ζάβαρα-κάτρα-νέμια (ιδιαίτερη σύνθεση διονυσιακού χαρακτήρα) που αποτελεί ένα από τα διάσημα κομμάτια του. Συνθέτει τα έργα: Χρησμοί για συμφωνική ορχήστρα και Πυρρίχιοι χοροί Α, Β, Γ, (από τους 24 χορούς που ολοκλήρωσε το 2000) που παίζονται το 1968 από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνου στο Queen Elizabeth Hall. Ο κριτικός της Daily Telegraph D.A.W.M. υποδέχεται τον συνθέτη, σημειώνοντας ότι «το αρχαίο άρωμα της Ελλάδος δεν χάθηκε». Την ίδια χρονιά του αναθέτουν τη μουσική στην Τρικυμία του Σαίξπηρ, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία David Jones με τον Sir John Clemens.
Το 1969 επιστρέφει στην Αθήνα για να συμβάλει με τα έργα του στην πορεία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ξεκινά μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με ποιητές και σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τα έργα του στο στούντιο Λήδρα με νέους τραγουδιστές και μουσικούς στους οποίους δίδαξε τον τρόπο της ερμηνείας της μουσικής και των τραγουδιών του στην αισθητική κατεύθυνση που επιζητούσε.
Μαζί με τα θεατρικά στιγμιότυπα και τον εικαστικό διάκοσμο δημιούργησε μια πολύτροπη μουσική παράσταση. Διανοούμενοι και φοιτητές γεμίζουν καθημερινά τον χώρο της δραστηριότητας του, παρά τα εμπόδια και τις επεμβάσεις της στρατιωτικής εξουσίας. Τα τραγούδια του μπαίνουν στο στόμα του ελληνικού λαού και συμβάλουν αποφασιστικά στο αίτημα για αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Μουσικά έργα – και κύκλοι τραγουδιών αυτής της περιόδου Ήλιος ο πρώτος, Χρονικό Ιθαγένεια, Θητεία, Ο Στράτης ο θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ανεξάρτητα, Μετανάστες, Θεσσαλικός κύκλος. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα Ριζίτικα σε διασκευή, ενορχήστρωση και αισθητική αναμόρφωση από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, έργο με παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης συν δύο νέες οργανικές συνθέσεις του (βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Σαρλ Κρος). Για το λιμπρέτο ο συνθέτης επέλεξε 9 τραγούδια, έτσι ώστε να αποτελέσουν ενιαία μορφή διήγησης. Ιδιαίτερα το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» βάσει του σχεδίου του, ένωσε τις φωνές διαμαρτυρίας των φοιτητών.
Το 1976 συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του ΒΒC, Who Pays the Ferryman και το μουσικό θέμα φτάνει στη κορυφή των αγγλικών charts. Ο συνθέτης γίνεται διεθνώς γνωστός.
Το 1977 έρχεται η κοσμική λειτουργία Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι με βάση το ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά ενώπιον 22.000 νέων σε στάδιο της Αθήνας υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με το έργο του και τη στάση του σηματοδοτεί το εξαίσιο μουσικό τοπίο της δεκαετίας του ’70.
Η δημοτικότητα την οποία απολαμβάνει η μουσική του και στο εξωτερικό εκφράζεται με πολλές μετακλήσεις για συναυλίες. Ο συνθέτης πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ταξίδια ανά τον κόσμο. Επισκέπτεται διαδοχικά, δίνοντας συναυλίες με τα έργα του, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία καθώς και διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος «έφυγε» από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνοΣτην καλλιτεχνική του παραγωγή συμπεριλαμβάνεται μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σε έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπέκετ και σύγχρονων Ελλήνων, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και με τους σκηνοθέτες Αλέξη Σολωμό, Πέλλο Κατσέλη, Μίνωα Βολονάκη, κ.ά. Ανάμεσα στις ταινίες: Vortex και Byron του Κούνδουρου, Κραυγή γυναικών και Πρόβα του Jules Dassin, Beloved του G. Cosmatos, Φόβος του Κώστα Μανουσάκη, Επιχείρηση Απόλλων του Γ. Σκαλενάκη, Η Μοίρα ενός αθώου του Γρηγόρη Γρηγορίου (βραβείο μουσικής Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).
Το 1980 ξεκινά την προετοιμασία για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη μουσική του. Στον κορμό των νέων συνθέσεών του εμφανίζονται μελωδικά ξεσπάσματα στηριγμένα στην εκτεταμένη πολυτονικότητα της αρμονικής του δομής, που ενισχύονται από το πάθος μιας ανεξάντλητης ζωτικότητας. Από τα έργα ενόργανης μουσικής σημειώνουμε: Κονσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα, τα Μητρώα (για ορχήστρα εγχόρδων), τις Τετράδες (5 κουαρτέτα), δύο σονάτες, Πέντε κομμάτια για βιολί και πιάνο, τις Σειρήνες (ορατόριο), τον κύκλο τραγουδιών Φίλοι που φεύγουν σε ποίηση Νίκου Καρούζου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Ανδρέα Εμπειρίκου, τα 5 Στάσιμα – Επί Σκηνής, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
Το 1983 του ανατίθεται ο σχεδιασμός του τελετουργικού της έναρξης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στην Αθήνα. Συνθέτει τον ύμνο Ειρήνη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το 1994 εκδίδεται ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, η Λειτουργία του Ορφέα. Παρουσιάζεται στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου με την φύση, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση κοινού και συναυλιακής παράστασης, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, υπό την αιγίδα του Βελγικού Υπουργείου πολιτισμού με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως» – υπότιτλο που χρησιμοποιούσε ο συνθέτης στις ζωντανές παρουσιάσεις του Ορφέα. Η έκδοση του έργου το 2009 από την Εταιρία Naxos, αποτέλεσε σπουδαίο μουσικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου από το 1991 και το έργο δομήθηκε στη βάση των διασωθέντων αρχαίων ορφικών ποιημάτων. Για το λιμπρέτο επέλεξε φράσεις, ακόμα και μεμονωμένες λέξεις από τα θραύσματα των ποιημάτων. Το πνευματικό της περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία αναζωογονεί το μύθο του προφήτη μουσικού Ορφέα. Στη συμφωνική ορχήστρα πρόσθεσε στην παρτιτούρα του σε ορισμένα μέρη κιθάρα, λαούτο, κανονάκι και λύρα. Τα αφηγηματικά μέρη συνοδεύονται κυρίως από άρπα, καθώς η πρόθεση του συνθέτη εδώ είναι η δημιουργία μίας ραψωδικής διάθεσης, ενώ σε κάποια σημεία δύο φλάουτα παίζουν μαζί ως μια νύξη στον αρχαίο δίαυλο όπως έχει αναφέρει.
Διαβάστε ακόμα:
Αντώνης Κρόμπας: «Τους χειρότερους γκέι τους έχουν υποδυθεί γκέι στην τηλεόραση»
Γιάννης Μαρκόπουλος: Πέθανε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 84 ετών
Σταύρος Σβήγκος: «Πήγαινα κάθε μέρα στην εντατική και μιλούσα στον γιο μου»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Λυδία Ευαγγελάτου: Μαθήματα στυλ από την κόρη της Τατιάνας Στεφανίδου - Εκθαμβωτική σε δημόσια έξοδο
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για τον θάνατό του
- «Ο πατέρας μου πήγε να πάθει εγκεφαλικό όταν του είπα ότι θα γίνω χορευτής»
- Ζωή Κρονάκη: «Μου έδιναν 2% πιθανότητες να αποκτήσω δεύτερο παιδί»
- Γιάννης Μαρκόπουλος: To σπουδαίο έργο του, η ζωή στο Λονδίνο και η οικογένεια που πάντα λαχταρούσε
- Η Δέσποινα Μοίρου τιμήθηκε στις Κάννες και πλέον έχει στη… συλλογή της 57 τρόπαια!
- Αποκλειστικό Star: Αυτός είναι ο επίδοξος βιαστής του Ωρωπού με το πατίνι
- Πότε ο χυμός μήλου μπορεί να γίνει τοξικός
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένεια αλλά οι προπονήσεις καλά κρατούν
- Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς: Αυτό είναι το πιο δυναμικό σου στοιχείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fays Book
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για τον θάνατό του
- Ζωή Κρονάκη: «Μου έδιναν 2% πιθανότητες να αποκτήσω δεύτερο παιδί»
- Σταύρος Σβήγκος: «Πήγαινα κάθε μέρα στην εντατική και μιλούσα στον γιο μου»
- Αντώνης Κρόμπας: «Τους χειρότερους γκέι τους έχουν υποδυθεί γκέι στην τηλεόραση»
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Πέθανε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 84 ετών
- Τελευταία Νέα Fays Book
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για τον θάνατό του
- Αντώνης Κρόμπας: «Τους χειρότερους γκέι τους έχουν υποδυθεί γκέι στην τηλεόραση»
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Πέθανε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 84 ετών
- Σταύρος Σβήγκος: «Πήγαινα κάθε μέρα στην εντατική και μιλούσα στον γιο μου»
- Ζωή Κρονάκη: «Μου έδιναν 2% πιθανότητες να αποκτήσω δεύτερο παιδί»
- Δημήτρης Καραϊβάζ: «Δεν βλέπω τον λόγο να πάω στη δίκη του πατέρα μου, θα γυρίσει πίσω;»
- Σοφία Βογιατζάκη για Γιώργο Κιμούλη: «Τον αγαπώ, τον εκτιμώ, τον θαυμάζω απεριόριστα, βαθύτατα»
- Θαλασσινό αλάτι: Τα οφέλη στην περιποίηση της επιδερμίδας
- Ρέα Τουτουνζή: Το αγενές σχόλιο που δέχτηκε για τα γκρίζα μαλλιά της και η αφοπλιστική απάντηση
- Κλέλια Πανταζή: Ποζάρει σε προχωρημένη εγκυμοσύνη λίγο πριν φέρει στον κόσμο το τρίτο παιδί της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Το Κόκκινο ποτάμι: Ιφιγένεια και Δημοσθένης στη δίνη των γεγονότων
- 32η Athens Fashion Week: Οι μοναδικές δημιουργίες των Ελλήνων σχεδιαστών και οι λαμπερές παρουσίες
- Σοκάρει η Ζωή Κρονάκη: «Λειτούργησε με ακραία βία»
- Κύθηρα: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένεια αλλά οι προπονήσεις καλά κρατούν
- Stars System: Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω - Πώς θα επηρεαστεί ο Ζυγός;
- Μανώλης Δεστούνης: «Με τον Μουστάκα, τη Βλαχοπούλου και τον Καζαντζίδη, συναντιόμασταν στο καζίνο»
- Γιάννης Μαρκόπουλος: To σπουδαίο έργο του, η ζωή στο Λονδίνο και η οικογένεια που πάντα λαχταρούσε
- Πώς να κάνεις μια σωστή πρόποση