Η Σοφία Καραγιάννη μάχεται για την ενδυνάμωση των γυναικών -Μάθετε τα πάντα για το Knit2Lead και το 50/50 Project!

“Knit2Lead” και “50/50 “Project”. Δυο διαφορετικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Ιδρυτής αυτών; Μια 23χρονη κοπέλα, απόφοιτη της νομικής του ΑΠΘ. Η Σοφία Καραγιάννη μας μιλάει για τις ιδέες της, την επιχειρηματική της δραστηριότητα και τα όνειρα της για το μέλλον.

“To Knit2Lead είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω της μόδας. Στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνουμε στις συμμετέχουσες να φτιάχνουν πράγματα

από χρησιμοποιημένα αντικείμενα και ύστερα αν θέλουν να τα διοχετεύουν προς πώληση ούτως ώστε να έχουν ένα μικρό εισόδημα. Μέχρι σήμερα έχουμε την χαρά να συναναστραφούμε με 170 γυναίκες όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το TEDx Chania, TEDx University of Macedonia, και Στέγη Μέλισσα”.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο site σας; Υπάρχει η στήριξη και βοήθεια που περιμένατε;

Αποκομίζουμε θετικά σχόλια και ενδιαφέρον γενικότερα για την επαναχρησιμοποίηση υλικών, κάτι που σε ευρύτερο πλαίσιο σημαίνει ότι και στην Ελλάδα αρχίζει να καλλιεργείται η ιδέα για την κυκλική οικονομία. Η πρωτοβουλία μας σίγουρα δεν θα μπορούσε να είχε αυτό τον αντίκτυπο, εάν δεν μας στήριζαν από την πρώτη στιγμή φορείς όπως το Angelopoulos Fellowship, the Resolution Project και ιδιώτες που απλά πίστεψαν ότι η μόδα μπορεί όντως να αποτελέσει εργαλείο αλλαγής.

Τι είναι το 50/50 Project; Πώς άρχισε αυτή η πρωτοβουλία;

Το 50/50 project συνελήφθη στην Αμερική τον Απρίλιο του 2016 και ξεκίνησε επίσημα το Μάρτιο του 2017. Με τη συνεργάτιδά μου, τη Μαριάνθη βρεθήκαμε ως συμμετέχουσες στο συνέδριο του ιδρύματος Clinton. Εκεί για πρώτη φορά συζητήσαμε το κοινό μας όραμα να δούμε περισσότερες νέες κοπέλες να βγαίνουν μπροστά και να μην φοβούνται να τολμούν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνειδητοποιήσαμε πως ενώ υπήρχε η πρόθεση από κοπέλες, όπως εμείς, να στήσουν δικά τους εγχειρήματα ή να δουλέψουν σε κάποια μεγάλη εταιρεία ,δεν είχαν το κατάλληλο δίκτυο ώστε να το επιτύχουν. Οπότε, δημιουργήσαμε έναν οργανισμό που έχει ως στόχο από τη μία να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην επαγγελματική επιτυχία των νέων γυναικών, και από την άλλη που θα ενσωμάτωνε και τους άνδρες ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

Όπως τονίζει η Σοφία, το 50/50 Project αφορά κάθε γυναίκα που είτε ξεκινά τώρα την επαγγελματική της πορεία είτε βρίσκεται ήδη στον επαγγελματικό στίβο και θέλει να επεκτείνει το δίκτυο της και να αποκτήσει νέες δεξιότητες. “Στον οργανισμό ,πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας, κάθε γυναίκα που θέλει να πετύχει, είναι ευπρόσδεκτη!”

Υπάρχουν εταιρείες και επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθειά σας; Έχετε δημιουργήσει συνεργασίες;

Το 50/50 δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια ανθρώπων και εταιρειών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εταιρεία που μας εμπιστεύτηκε ήταν η Google Ελλάδος όπου διοργανώσαμε και το πρώτο Bridging The Gap event. Μια εκδήλωση γνωριμίας νέων γυναικών με την εταιρεία, συμβουλές καριέρας αλλά και ενημέρωση για τις πολιτικές ενίσχυσης των γυναικών εργαζομένων. Στην δεύτερη εκδήλωσή μας, την Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, είχαμε την χαρά να βρισκόμαστε κάτω από την αιγίδα του Αμερικάνικου Κολλεγίου και του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου μας τίμησαν, ως ομιλήτριες, επιτυχημένες γυναίκες απο διαφορετικούς κλάδους.

Πώς πήρες την απόφαση να αφήσεις τη νομική και να ασχοληθείς συγχρόνως με ζητήματα που αφορούν την ενδυνάμωση των γυναικών; Είχες κάποια παρότρυνση από το κοντινό σου περιβάλλον;

Η νομική θα παραμένει πάντοτε μια μεγάλη μου αγάπη, χάρη στην οποία ανακάλυψα το πάθος μου για την ενδυνάμωση των γυναικών. Ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης και λίγο πριν φύγω για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο εξωτερικό πάνω στο δίκαιο επιχειρήσεων,αποφάσισα ότι θα έπρεπε να σταματήσω να παραπονιέμαι για τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας και να δω πώς θα μπορούσα εγώ να προσφέρω. Οι γονείς μου με στηρίζουν ιδιαίτερα σε κάθε μου εγχείρημα και ιδιαίτερα ο μπαμπάς μου ο οποίος πιστεύει έντονα στον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην οικονομία.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του 50/50 Project σε επέλεξαν ως μια από τις φιναλίστ στα Greek International Women Awards. Πώς ένιωσες όταν το έμαθες;

Ένιωσα μεγάλη χαρά για την αναγνώριση του έργου μου αλλά κυρίως γιατί μέσω των βραβείων είχα την ευκαιρία να μάθω το έργο και άλλων πολύ αξιόλογων Ελληνίδων και να εμπνευστώ από την πορεία τους.

Πώς αισθάνεσαι για την προσφορά σου σε όλες αυτές τις γυναίκες μέσα από τις δυο αυτές πρωτοβουλίες;

Στο τέλος της ημέρας, αισθάνομαι ευτυχία που μπορούμε με την ομάδα μου έστω και με απλούς τρόπους να κάνουμε την ζωή ορισμένων γυναικών λίγο πιο όμορφη, να τις εμπνέουμε να κυνηγούν τους στόχους τους και να είμαστε μέρος όλες ενός δικτύου που η μια βοηθάει την άλλη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον και ποια τα όνειρά σου;

Στο διετές μου πλάνο, θα ήθελα οι οργανισμοί που τρέχω να έχουν βοηθήσει συνολικά 1000 γυναίκες , να έχουμε συνεργαστεί με 10 φορείς και τις γυναικείες φυλακές στο πλαίσιο του Knit2Lead, με 50 εταιρίες στο πλαίσιο του 50/50, να έχω αισίως ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου και να δουλέψω για ένα μικρό διάστημα στο πιο επιτυχημένο project γυναικείας επιχειρηματικότητας παγκόσμια, στο Women’s Entrepreneurship Project in Ethiopia, της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.knit2lead.com/en/

Keywords
Τυχαία Θέματα