Κεφάλαιο Ζήλια: Τι οδηγεί σε αυτή και που οφείλεται!

Ο κάθε άνρθωπος είναι μοναδικός και έχει έναν δικό του τρόπο που έχει μάθει να συνδέεται με τους άλλους γύρω του. Έτσι σε κάθε σχέση ο καθένας μας λειτουργεί πολύ διαφορετικά και με έναν δικό του τρόπο. Ένα από τα χαρακτηριστικά μια σχέσης αγάπης και έρωτα, είναι η ζήλια.

Λίγο πολύ όμως, όλοι έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα.

Η ζήλια μέσα σε μια σχέση μέχρι ενός σημείου έιναι γλυκιά και προσδίδει μια νότα ενδιαφέροντος και διεκδίκησης προς το άτομο που μας ενδιαφέρει. Αυτό που την κάνει να δείχνει όμορφη στα μάτια του συντρόφου μας είναι γιατί όταν συμβαίνει δείχνει πως ο άλλος είναι

για εμάς σημαντικός.

Έρχεται σε στιγμές που μπορεί να αμφιβάλλουμε για κάτι, όταν ο σύντροφός μας δεν μας έχει εξηγήσει κάτι όπως θα έπρεπε και έχουμε κάποια ελλιπή πληροφόρηση ή και όταν δούμε – αισθανθούμε κάτι που πραγματικά μας ενοχλήσει στον σύντροφό μας.
Είναι ένα συναίσθημα που “ξυπνάει”, όταν δεν υπάρχει καθαρή επικοινωνία με τον σύντροφό μας, όταν δεν μας δίνει τον χώρο να μας εξηγεί ορισμένες καταστάσεις στιγμές – πρόσωπα και αλληλεπιδράσεις στη ζωή του. Και κυρίως, όταν μας αφήνει “απέξω” σε πολλές καταστάσεις μη δίνοντας το απαραίτητο ενδιαφέρον, προσοχή και αφοσίωση.

Με τη σωστή αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργήσουν αμφιβολίες, βάζοντας όρια σε ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις ως προς την θέση τους στη ζωή μας, αλλά και με μια ειλικρινή σχέση και επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, θα αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις και θα λύνονται χωρίς να φέρνουν προβλήματα στη σχέση.

Πότε όμως μπορεί η ζήλια να φέρει προβλήματα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι άνθρωποι μπορεί σε κάποια κατάσταση που δεν τους αρέσει ή τους κάνει να αμφιβάλλουν, να αντιδρούν υπερβολικά και η ζήλια τους να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό προκύπτει κυρίως σε άτομα με έντονο το άισθημα του φόβου εγκατάλειψης από τον σύντροφό τους ή προσωπικής ανασφάλειας. Σε μια τέτοια περίπτωση την κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση που θα βιώνει το άτομο από τον σύντροφό του, θα την ερμηνεύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και μέσα από τις δικές του αμφιβολίες.

Πως να διαχειριστώ δύσκολες καταστάσεις έντονης ζήλιας.

Όταν η σχέση είναι πολύ καινούρια, χωρίς μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο και χωρίς διάθεση από τον σύντροφο για χτίσιμο μιας γερής σχέσης με μέλλον, τότε μπορεί μια τέτοια κατάσταση να φέρει ακόμη και τον χωρισμό μιας και ο ένας θα αμφιβάλλει και ο άλλος δεν θα καταβάλλει καμία προσπάθεια.

Τι είναι σημαντικό όμως να γίνει σε μια σχέση που υπάρχουν σημαντικά και ουσιαστικά συναισθήματα.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι σε κάποια στιγμή όπου θα είναι ήρεμο και με καλή διάθεση και των δυο, να επικοινωνήσουν την βαθιά τους ανάγκη και τα συναισθήματα που νιώθουν.
Ένα συναισθηματικό άνοιγμα όπου ο καθένας θα εκφράσει το πως νιώθει γ’ αυτή την κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό και αρκετα βοηθητικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο ένας να επιρρίψει ευθύνες στον άλλον ή να κατηγορήσει τον άλλον για ότι έχει γίνει ή για να δικαιολογήσει αυτό που νιώθει. Έπειτα αφού και οι 2 εκφράσουν αυτό που νιώθουν, είναι σημαντικό να θέσουν κάποιες βάσεις ώστε να προσπαθήσουν και οι 2 μαζί να διαχειριστούν διαφορετικά μια αντίστοιχη περίπτωση.

Για παράδειγμα:

Σε μια περίπτωση όπου ο σύντροφος αισθανθεί ότι κάτι δεν του αρέσει ή του δημιουργεί κάποια αμφιβολία, χωρίς να οδηγηθεί σε τσακωμό, να μιλήσει κατευθείαν στον σύντροφό του για το τι ένιωσε και για πιο λόγο, ώστε με αυτό τον τρόπο θα αφήσει στον σύντροφο το περιθώριο να δώσει την δική του εξήγηση.

Από την άλλη, ο σύντροφος πρέπει να κατανοήσει και να δείξει πρόθυμος να μην επιτείνει την ανησυχία και αμφιβολία του ατόμου με αντίστοιχες συμπεριφορές ή εντάσεις. Θα πρέπει να έχει υπομονή και κατανόηση και να δίνει χώρο ώστε να συζητάει, να εξηγεί και να προσέχει περισσότερο κάποια πράγματα που ήδη γνωρίζει ότι ενοχλούν τον σύντροφό του.
Αντί γ’ αυτό θα ήταν καταστροφικό να αρχίσει και εκείνος να παραπονιέται ή να αντιδρά ή να λέει πως δεν το αντέχει άλλο όλο αυτό.Τέλος, χρειάζεται κατανόηση απόλυτη, και όταν υπάρχει αγάπη και ουσιαστική θέληση να δώσουν χρόνο ο ένας στον άλλον βήμα βήμα να διορθώσουν ο καθένας από την μεριά του τον τρόπο του απέναντι σε ορισμένες καταστάσεις.
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεύτρια

E-mail: aggelikikavallieratoy@gmail.com
Site: www.aggelikikavallieratou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα