Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας δίνει διατροφικά tips για σωστή ενυδάτωση και προστασία του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες!

Το καλοκαίρι έφτασε και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Λογικό είναι να μεταβάλλονται σημαντικά και οι ανάγκες μας σε υγρά και τρόφιμα τους επόμενους μήνες. Αν ακολουθήσουμε τις σωστές οδηγίες θα κάνουμε καλό και στην υγεία μας αλλά και στο σώμα μας.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον Κλινικό διαιτολόγος M.Sc., M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey, Διευθυντή Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών» Κωνσταντίνο Ξένο να μας δώσει διατροφικά tips

για σωστή ενυδάτωση και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην καλοκαιρινή μας διατροφή σε σχέση με τα λιπαρά;

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η διατροφή μας πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο – λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος) ώστε τα γεύματα να είναι εύπεπτα. Η παραμονή της τροφής στο στομάχι και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από το περιεχόμενο της σε λίπος. Τους ζεστούς μήνες όπου η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού δυσχεραίνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατό λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό, κάτι που επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο, τακτά και φτωχά σε λίπος γεύματα. Πείτε λοιπόν όχι στο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών (προτιμήστε το ψάρι , το κοτόπουλο, τα άπαχα γαλακτοκομικά) και αποφύγετε τα τηγανητά και τις σάλτσες.

Ποια γενική αρχή πρέπει να ακολουθήσουμε σχετικά με το νερό και γενικότερα τα υγρά στην καλοκαιρινή διατροφή;

Τα γεύματα πρέπει να είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Για την σωστή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και την σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων ,όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά ουσιαστική είναι και η επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο κ.λ.π.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος) που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Πείτε λοιπόν ναι σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα (όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό), τα λαχανικά και οι χυμοί τους.

Τα λαχανικά δηλαδή συμβάλουν σημαντικά στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας το καλοκαίρι;

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο μπορούν τροφές όπως τα λαχανικά να ενυδατώσουν το σώμα μας, σκεφτείτε μόνο πως τα φρέσκα φασολάκια για παράδειγμα εμπεριέχουν περισσότερο επί τοίς εκατό νερό από ότι το γάλα που είναι κατεξοχήν υγρή τροφή.

Οι υδατάνθρακες έχουν θέση στην καλοκαιρινή διατροφή μας; Αν ναι, υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο παρασκευής τους;

Φυσικά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια μέσα από τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, το καστανό ρύζι. Και βέβαια για να αναλογιστείτε το πόσο πολύ μπορεί να μεταβάλει το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των τροφών η μαγειρική τους παρασκευή, αρκεί να σημειώσουμε πως μόλις 1 τεμάχιo τηγανητής πατάτας (1 κομμάτι) εμπεριέχει το λίπος που έχει 1 ολόκληρη βραστή πατάτα. Προτιμήστε λοιπόν τις παραπάνω αμυλούχες τροφές σε ελαφριές μαγειρικές παρασκευές όπως το ατμομαγείρεμα. Tέλος η διατροφή μας πρέπει αυτό το χρονικό διάστημα να είναι φτωχή σε στοιχεία που διεγείρουν το πεπτικό όπως τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Διαβάστε ακόμα: Superfoods: O Κωνσταντίνος Ξένος μας λέει ό,τι πρέπει να ξέρουμε για τις υπερτροφές!

Keywords
Τυχαία Θέματα