Ρινορραγία στο σχολείο! Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους!

Η αιμορραγία από τη μύτη ή απλώς ρινορραγία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Είναι ακίνδυνη τις περισσότερες φορές αλλά μπορεί να προκαλέσει και αρνητικές συνέπειες.

Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση αν δούμε ένα παιδί να αιμορραγεί. Μιλήσαμε με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και μάθαμε τα πάντα για το θέμα αυτό.

Για ποιο λόγο αιμορραγεί η μυτούλα ενός παιδιού;

Πολλοί είναι οι λόγοι που θα μπορούσε να αιμορραγήσει η μυτούλα ενός παιδιού. Αν αποκλείσουμε τις συγγενείς ανωμαλίες, δηλαδή τις ανωμαλίες δομής της

μύτης εσωτερικά από τη γέννηση, τότε οι επίκτητες αιτίες θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Το πιο απλό και συνηθισμένο είναι ο μικροτραυματισμός κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Οι μικροτραυματισμοί από την κακιά συνήθεια που έχουν μερικά παιδιά να βάζουν το δάχτυλο στη μύτη.

Διαστολή των αγγείων από υπερβολική θέρμανση.

Διαστολή των αγγείων από υπερπροσπάθεια.

Παρουσία όγκων της μύτης.

Διαταραχές της πήξης του αίματος.

Τι πρέπει να κάνουμε αν το παιδί μας ρινορραγεί;

Σε πρώτη φάση πρέπει να το καθησυχάσουμε. Ταμπονάρουμε τη μύτη με αποστειρωμένη γάζα ή αν δεν είναι εφικτό με ένα οποιοδήποτε καθαρό πανάκι. Αν είναι βρεγμένη με λίγο κρύο νερό θα είναι καλύτερα. Βάζουμε το παιδί σε καθιστική θέση με μια μικρή κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω. Κρατάμε τη μύτη με δύο δάχτυλα για 5-10 λεπτά.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε αν το παιδί μας ρινορραγεί;

Δεν πρέπει να είναι τελείως ξαπλωμένο διότι μπορεί να καταπίνει αίμα και να του προκαλεί δυσφορία. Δεν πρέπει να σφίγγουμε υπερβολικά τη μύτη διότι πάλι μπορεί να έχει πόνο και δυσφορία και να προκληθεί λιποθυμία.

Πόσο πρέπει να ανησυχήσουμε αν το παιδί μας ρινορραγεί συχνά και επίμονα;

Ανησυχούμε διότι η απώλεια αίματος δε μπορεί να υπολογισθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να αιμορραγεί πίσω από τη μύτη, εσωτερικά, χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία με όλες τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτή.

Πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό;

Σε λογικό χρόνο, τότε θα πρέπει να εξετασθεί από γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να σταματήσει το αίμα και να ερευνήσει την αιτία του προβλήματος. Επίσης, αν η αιμορραγία είναι μεν μικρή , αλλά πολύ συχνή. Για παράδειγμα, η ρινορραγία που εμφανίζεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να ερευνηθεί.

Μια ματιά ακόμα: Γιατί τα παιδιά έχουν δυσκοιλιότητα όταν ταξιδεύουμε;

Keywords
Τυχαία Θέματα