Σκέφτομαι να πάρω σκύλο στο παιδί μου για να γίνει πιο υπεύθυνο! Να το κάνω ή όχι;

Ίσως πιστεύετε πως ένα κατοικίδιο ζώο θα βοηθήσει το παιδί σας να ωριμάσει και να γίνει πιο υπεύθυνο. Νομίζετε πως το παιδί θα αναλάβει ολοκληρωτικά να το ταΐζει όταν πρέπει, να το πλένει, να του δίνει τα φάρμακά του, να το βγάζει βόλτα…

Στη θεωρία, όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν και να είναι πράγματι θετικά για το παιδί και την οικογενειακή ζωή, συνήθως όμως δεν γίνεται έτσι. Το παιδί αγαπά το σκυλάκι ή το γατάκι, το φροντίζει τις πρώτες ημέρες, θεωρεί πως είναι δικό του και υπόσχεται να αναλάβει τις ευθύνες. Σύντομα όμως οι υποσχέσεις ξεχνιούνται

αφού ασχολείται με άλλα πράγματα ή χάνει το ενδιαφέρον του. Πάντα αγαπά το σκυλακι του, πάντα νοιάζεται γι’αυτό, δυσκολεύεται όμως να αναλάβει την καθημερινή του φροντίδα που απαιτεί πολλά και καμιά φορά δυσάρεστα…

Επίσης, μερικές από τις ευθύνες στη φροντίδα ενός ζώου είναι αδύνατον να τις αναλάβει ένα παιδί. Δεν μπορεί να το πάει μόνο του στον κτηνίατρο, για παράδειγμα, ή να του αγοράσει τροφή όπως δεν μπορεί να μαγειρέψει το ρύζι ή το κοτόπουλο που θα του προσφέρει για φαγητό.

Το παιδί λέει πως θα αγαπά το σκυλάκι ή το γατάκι και θα το φροντίζει, αλλά η φροντίδα είναι δύσκολη για ένα παιδί. Γι’αυτό, πείτε του εξαρχής πως μπορείτε να μοιραστείτε τις ευθύνες ενώ παράλληλα μπορείτε να του υπενθυμίζετε τι πρέπει να κάνει κάθε φορά: ”Μπορείς, τώρα, να δώσεις στο σκυλί το φάρμακό του;” και άλλα παρόμοια.

Βεβαίως, μην παραλείπετε να επιβραβεύετε το παιδί κάθε φορά που κάνει κάτι εποικοδομητικό: ”Πολύ καλά έκανες κι έπαιξες με το γατάκι μας. Το χρειαζόταν τόσο πολύ”. Ίσως, επίσης, το παιδί σας να τα καταφέρει καλύτερα εάν αναλάβει να φροντίζει τα ψάρια στη γυάλα, το καναρίνι ή ένα μικρό ζώο που ζει σε κλουβί.

Σκυλάκι ή γατάκι

Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, σκεφτείτε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε. Όσο κι αν το παιδί υπόσχεται πως θα σας βοηθά, όσο κι αν το θέλει, να ξέρετε πως εσείς θα το πλένετε, θα το ταΐζετε, θα το πηγαίνετε στον κτηνίατρο… Γι’αυτό σκεφτείτε καλά. Ένα ζωάκι στο σπίτι είναι μεγάλη ευθύνη…

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Παιδί και διατροφή: Γιατί δεν τρώει το φαγητό του;

Keywords
Τυχαία Θέματα