100 μέρες Brexit: Ποιες προβλέψεις διαψεύστηκαν – Γραφήματα
Οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες. Το Brexit, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, θα προκαλούσε μια άμεση κρίση, πτώση των τιμών των ακινήτων και μείωση των εξαγωγών. Εχουν περάσει περίπου 100 ημέρες μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, περίπου 5 χρόνια μετά από το δημοψήφισμα, και το πράγμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.
Το διαζύγιο έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στη βρετανική οικονομία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν έχει
Πολλές από τις ζημιές λόγω του Brexit δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές: με τη Βρετανία να βρίσκεται εκτός της ενιαίας αγοράς, το εμπόριο με το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει περιοριστεί, αλλά ο πραγματικός όγκος των ζημιών δε θα είναι ξεκάθαρος μέχρι να βγούμε από την πανδημία.
Πολλοί από τους ισχυρισμούς της πλευράς των Remainers, οι οποίοι είχαν βαπτίσει το Brexit ως “Project Fear”, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ιδού η αρχική ματιά του πως έχει επηρεάσει τη χώρα το Brexit μέχρι τώρα.
Οι βραχυπρόθεσμες ζημιέςΣε αναφορά του το 2016 το βρετανικό ΥΠΟΙΚ είχε υπολογίσει πως μια έξοδος θα μείωνε το εγχώριο εισόδημα κατά 3,6% μέσα σε δυο χρόνια, με 560.000 ανέργους και πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 10%.
Κι όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε χρήση του Αρθρου 50 το 2017. Μέχρι το 2018 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3%, η ανεργία είχε μειωθεί κατά 280.000 και οι μέσες τιμές ακινήτων είχαν αυξηθεί κατά πάνω από 7%.
Και μετά ήρθε ο κορωνοϊός. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10% το 2020. Η μεγαλύτερη πτώση από το 1709, το έτος της Μεγάλης Παγωνιάς, στο νησί. Η οικονομία δεν έχει ακόμη ορθοποδήσει από τις ζημίες του περσινού lockdown, αφήνοντάς τη σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής από οποιαδήποτε άλλη χώρα των G7.
Υψηλό κόστος ζωήςΤον Απρίλιο του 2016, η κυβέρνηση απέστειλε ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλους τους πολίτες, ζητώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Είχε προειδοποιήσει πως το κόστος ζωής θα αυξανόταν αφού η αξία της στερλίνας θα μειωνόταν, κάνοντας τις εισαγωγές ακριβότερες (περίπου το 50% των εισαγωγών της Βρετανίας γίνονται από την ΕΕ).
Η πρόβλεψη αυτή ήταν σωστή. Η αξία του νομίσματος μειώθηκε κατά 18% και παραμένει 12% υπό το επίπεδο της ημέρας του δημοψηφίσματος.
Ο πληθωρισμός των καταναλωτικών τιμών έφτασε υψηλό πεντέμιση ετών, στο 3,1% τον Νοέμβριο του 2017, περιορίζοντας το βιοτικό επίπεδο. Παρέμεινε άνω του στόχου της BoE του 2% για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ο πληθωρισμός έχει από τότε μειωθεί τα μάλα λόγω της πανδημίας.
Το ΥΠΟΙΚ υπολόγισε πως το Brexit με μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα συρρίκνωνε την οικονομία της πρώτης μεταξύ 4,6% και 7,8% μέσα σε μια 15ετία, σε σχέση με έναν ψήφο Remain.
Αν και η Βρετανία βρίσκεται εκτός του εμπορικού μπλοκ εδώ και μόνο 100 ημέρες, το Γραφείο Προϋπολογισμού της χώρας υπολογίζει πως το Brexit έχει ήδη μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,4%. Τώρα, αναμένει πως το ΑΕΠ θα είναι 4% χαμηλότερο μακροπρόθεσμα.
Ο Νταν Χάνσον του Bloomberg Economics από την πλευρά του υπολογίζει πως η μείωση θα βρεθεί μεταξύ του 3% και του 5%.
Προβλήματα στις εξαγωγέςΗ κυβέρνηση είχε αναφέρει πως μια έξοδος από την ΕΕ θα δυσκολέψει την εξαγωγή προϊόντων προς το μπλοκ, ενώ οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη.
Αυτή η πρόβλεψη ήταν σωστή. Οι βρετανικές επιχειρήσεις πρέπει, πια, να αντιμετωπίσουν περισσότερη γραφειοκρατία. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι εξαγωγές στην ηπειρωτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 41% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τους όρους της μετά-Brexit εποχής και είναι πια ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απέδωσε τη μείωση του εμπορίου στη δημιουργία αποθεμάτων τον Δεκέμβριο και το lockdown της πανδημίας. Αναφέρει πως το εμπόριο επέστρεψε στην κανονικότητα στις αρχές Φεβρουαρίου. Οποιαδήποτε δεδομένα αποδεικνύουν ή καταρρίπτουν αυτή τη δήλωση θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τρίτη.
Η «Έξοδος» από το CityΠριν το δημοψήφισμα, πολλοί στο City του Λονδίνου προειδοποιούσαν για τη μαζική ανεργία μετά το Brexit. Η PwC είχε προβλέψει πως περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα θα εξανεμίζονταν. Στην πραγματικότητα οι θέσεις αυτές είναι πολύ λιγότερες. Περίπου 7.600 έχουν «μετακομίσει» στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου της ΕΥ.
Παρόλα αυτά, περισσότερες θέσεις μπορεί να χαθούν εάν η ΕΕ και η Βρετανία δεν έρθουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει στις βρετανικές χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις ευρεία πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το City έχει χάσει αρκετούς πελάτες. Περίπου όλες οι ευρωπαϊκές μετοχές στις αγορές της Βρετανίας αξίας 6 δισ ευρώ καθημερινά, έχουν “φύγει” για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Χρηματοοικονομικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase & Co και Goldman Sachs Group έχουν μετακινήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε νέα κέντρα στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Τι γίνεται με το NHS;Η καμπάνια του “Leave” είχε προχωρήσει σε ευρείες προβλέψεις για τα οικονομικά πλεονεκτήματα του Brexit, αλλά μια εξ αυτών ήταν η “ναυαρχίδα” της καμπάνιας: η επανεπένδυση 350 εκατ. στερλινών εβδομαδιαίως στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) που η Βρετανία απέστελνε στην ΕΕ.
Ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός, αφού η εβδομαδιαία συνεισφορά της Βρετανίας στην ΕΕ έφτανε μόλις τα 250 εκατ λίρες. Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών επέστρεψε στη Βρετανία ως επανεπένδυση του δημόσιου τομέα της ΕΕ.
Το 2018 η Βρετανία είχε ανακοινώσει πλάνα για την αύξηση των επενδύσεων στο NHS κατά 394 εκατ λίρες εβδομαδιαίως με στοιχεία του 2023, κάτι που η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναφέρει πως θα είχε -αρχικά- πληρωθεί στην ΕΕ.
Αλλά η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 20 δισ. λίρες στην ΕΕ μέσα σε επτά χρόνια ως όρος του “διαζυγίου”. Η αρνητική επίπτωση του Brexit σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ θα υπερκεράσει οποιαδήποτε πλεονάσματα δημιουργηθούν από την άρση πληρωμών στην ΕΕ, σύμφωνα με το Institute for Fiscal Studies.
Τί συμβαίνει μακροπρόθεσμα;Κανείς δε γνωρίζει ακόμη τί θα συμβεί, αφού βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας η οποία έχει μεταλλάξει τα οικονομικά δεδομένα ανά τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα:
Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων
Ακτοπλοΐα: Χωρίς covid test θα ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι
Νίκος Βαρβέρης: Το χτύπημα στον «πυλώνα» Interni Restaurant και το ποντάρισμα σε τουρισμό και real estate
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 38% μείωση θανάτου σε ασθενείς COVID-19 με θεραπεία με baricitinib
- Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης
- Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου
- Η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers πρωτοστατεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»
- Forthnet: Η 6η διαγραφή εισηγμένης το 2021
- Πόσοι και πώς επιδοτούνται για τα δάνειά τους
- Στ. Αραχωβίτης: Η χώρα χρειάζεται θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή
- Συντάξεις Μαΐου: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές (vid)
- Περιβάλλον: Ιστορικό ρεκόρ για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 421 μέρη ανά εκατομμύριο
- Να καταργηθεί το τηλεφωνικό ραντεβού στο λιανεμπόριο ζητούν οι έμποροι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Συντάξεις Μαΐου: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές (vid)
- Επίδομα 534: Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
- 100 μέρες Brexit: Ποιες προβλέψεις διαψεύστηκαν – Γραφήματα
- Alpha Bank: Παρουσίασε σε θεσμικούς επενδυτές τη στρατηγική της – Μπαράζ επαφών
- Βεβαιώσεις μετακίνησης: Πότε λήγουν – Ποιοι εργαζόμενοι δεν τις δικαιούνται
- Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων
- Tod’s: Στο διοικητικό συμβούλιο η σταρ του Instagram Κιάρα Φεράνι – Άλμα πάνω από 5% για τη μετοχή

- Τελευταία Νέα New Money
- 100 μέρες Brexit: Ποιες προβλέψεις διαψεύστηκαν – Γραφήματα
- Βεβαιώσεις μετακίνησης: Πότε λήγουν – Ποιοι εργαζόμενοι δεν τις δικαιούνται
- Alpha Bank: Παρουσίασε σε θεσμικούς επενδυτές τη στρατηγική της – Μπαράζ επαφών
- Επίδομα 534: Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
- Συντάξεις Μαΐου: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές (vid)
- Tod’s: Στο διοικητικό συμβούλιο η σταρ του Instagram Κιάρα Φεράνι – Άλμα πάνω από 5% για τη μετοχή
- Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων
- REDS: Πότε ξεκινά το Cambas Park – Επένδυση 200 εκατ. ευρώ
- Ακτοπλοΐα: Χωρίς covid test θα ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι
- Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Νέα παράταση για την υποβολή προτάσεων – Στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για το πλαφόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΥ: Δεν συστήνει αλλαγή εμβολίου από την πρώτη στη δεύτερη δόση
- Wall Street: Με μικτά πρόσημα το άνοιγμα της Παρασκευής
- ΣτΕ: Απέρριψε το αίτημα του Φουρθιώτη να «παγώσει» η μείωση των μέτρων ασφαλείας του
- Δώρα για το Πάσχα: Ποια λαμπάδα θέλει το βαφτιστήρι; Πάρε ιδέες!
- Γιώργος Καραϊβάζ: Να διαλευκανθεί άμεσα η δολοφονία του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
- Ιταλία: Έβαλαν τους ηλικιωμένους στην,,,ουρά των εμβολιασμών - Βαρύ το τίμημα
- Συλλυπητήριο μήνυμα της Αρ. Πελώνη για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ
- Ρωσία: "Κανένας θάνατος από τα δικά μας εμβόλια, ελάχιστες παρενέργειες"
- ΕΣΗΕΑ για Καραϊβάζ: Οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες
- Eurobank: Ανάγκη για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια