3+1 εκπλήξεις για όσους πήραν Επιστρεπτέα

Απαλλαγμένοι από το άγχος της αποπληρωμής θα παραμείνουν για έξι μήνες ακόμα, όσοι πήραν κρατικά δάνεια μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όσοι αποκλείστηκαν και έκαναν ένσταση είναι πιθανό να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα των ενισχύσεων.

Οσοι, δε, θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του δανείου που πρέπει να γυρίσουν (για να έχουν έκπτωση 15%), θα έχουν περισσότερο χρόνο να το κάνουν, αφού η συγκεκριμένη προθεσμία (που λήγει στο τέλος του χρόνου) πήρε έως τις 31 Μαρτίου παράταση. Στον αντίποδα, το αρχικό σχέδιο για συμψηφισμούς

της έκπτωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους και εισφορές μπαίνει στο συρτάρι. Τέτοιοι συμψηφισμοί θα μπορούν να γίνουν μόνο με τα κουπόνια του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, στο οποίο επίσης δόθηκε τρίμηνη  παράταση ως τα τέλη Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα. Θεωρείται πολύ δύσκολο τα εκκαθαριστικά αποπληρωμής των κρατικών δανείων να εκδοθούν φέτος. Πλέον η έκδοσή τους μεταφέρεται για τις αρχές του 2022 και για τον λόγο αυτό δόθηκε εξάμηνη παράταση, με την πρώτη δόση (από τις συνολικά 60)  να καταβάλλεται τον Ιούνιο του 2022.

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών, τα οποία θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/Ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσουν αν επιλέγουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και πέντε ετών, μέχρι το τέλος του 2026.

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Και συγκεκριμένα:

Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4 (25%).Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/3 (33,3%).Το 33% θα επιστρέψει το 50% των οφειλών.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση (15%) προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου, αν και, όπως προαναφέρθηκε, η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί κουρεύεται για όλους ως εξής:

κατά 75% για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70%, εφόσον καταγράφουν ζημίες προ φόρων.Κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%.Κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:Διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου, εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020.Διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλουν το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ περνάει από κόσκινο τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν αν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Οσοι δικαιωθούν, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειονότητα η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Οσον αφορά, τέλος, το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμψηφίσουν οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών μελετά να δώσει περαιτέρω χρόνο στους δικαιούχους για να το κάνουν εντός του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Λόρεν Κόνραντ: Τηλεοπτική περσόνα, σχεδιάστρια και συγγραφέας – Πώς κατάφερε να βγάζει εκατομμύρια

Τι πρέπει να ξέρετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα – Οι συμβουλές των investment bankers (vid)

«Γέφυρα 1»: Ψάχνουν αλλά δεν βλέπουν την παράταση 3 μηνών της επιδότησης

Keywords
Τυχαία Θέματα