ACCA και IMA: Μειωμένη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία το 4ο τρίμηνο του 2021 – Οι προβλέψεις για το 2022
Η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών λογιστικής και χρηματοοικονομικών στην οικονομία μειώθηκε κατά 12 μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2021, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον της Covid-19, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία αποτελέσματα της συνεχούς παγκόσμιας έρευνας για τις προβλέψεις των λογιστών και των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα (GECS) του Association of Chartered Accountants (ACCA) και του Institute of Management Accountants (IMA®) πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν το στέλεχος Όμικρον βρισκόταν
Τα ευρήματα της έρευνας επισημαίνουν ότι οι παραγγελίες σε παγκόσμια κλίμακα, διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα το 4ο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση μίας μόλις μονάδας, σηματοδοτώντας τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στις αρχές του 2022.
Άλλοι βασικοί δείκτες, δεν παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές, με τον δείκτη κεφαλαιουχικών δαπανών να αυξάνεται κατά μία μονάδα και τον δείκτη απασχόλησης να μειώνεται κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου.
Οι δείκτες αβεβαιότητας της έρευνας GECS, οι οποίοι καταγράφουν την ανησυχία για πτώχευση προμηθευτών και πελατών, διαφοροποιήθηκαν επίσης ελάχιστα το 4ο τρίμηνο. Ωστόσο παραμένουν υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Ο Abdul Goffar, Επικεφαλής Δυτικής Ευρώπης του ACCA, δήλωσε: «Οι λογιστές είναι συχνά οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο της οικονομικής δραστηριότητας, αφενός λόγω της φύσης της εργασίας τους μέσω της καθημερινής διαχείρισης οικονομικών στοιχείων και αφετέρου λόγω της πληροφόρησης που λαμβάνουν από τους πελάτες τους, ειδικά στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της GECS, φανερώνουν την ανησυχία τους αναφορικά με την εκ νέου αυξητική πορεία των τιμών, αφού ο διπλασιασμός του συγκεκριμένου δείκτη κατά τη διάρκεια του 2021, υποδεικνύει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο».
Η Loreal Jiles, Vice President Thought Leadership & Research του IMA, πρόσθεσε: «Ρωτήσαμε τα μέλη μας για τους μεγαλύτερους κινδύνους που διαβλέπουν μέσα στο 2022 και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιλαμβάνονται, αφορούσε την Covid-19 και τα νέα επιδημιολογικά κύματα, με πάνω από 70% των ερωτηθέντων να την αναγνωρίζει ως βασικό κίνδυνο. Επιπλέον, το ζήτημα των ελλείψεων ανεφοδιασμού, που είχε συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ήδη από τα τέλη του 2021, ήρθε δεύτερο ως απάντηση. Παράλληλα η σύσφιξη των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, κρίθηκε λιγότερο ανησυχητική, μαζί με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Εξετάζοντας επίσης συγκεκριμένες επικράτειες, η μεγαλύτερη μείωση εμπιστοσύνης παρατηρήθηκε στη Δυτική Ευρώπη (28 μονάδες), η οποία ήταν η πρώτη περιοχή που γνώρισε την ταχεία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε ελαφρά σε δύο περιοχές – στην Ασία και στον Ειρηνικό κατά 5 μονάδες και στη Βόρεια Αμερική κατά 10 μονάδες. Μόνο η Μέση Ανατολή κατέγραψε πτώση του δείκτη νέων παραγγελιών κατά 6 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος στο συγκεκριμένο δείκτη παρατηρήθηκε στη Νότια Ασία με 8 μονάδες.
Εξηγώντας τις προοπτικές για το 2022, η Loreal Jiles δήλωσε: «Το Association of Chartered Accountants (ACCA) και το Institute of Management Accountants (IMA®) υποστηρίζουν ότι το 2022 θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω πρόοδος προς ένα πιο φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον με ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου 4%. Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα περιλαμβάνουν τη μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που αντισταθμίζει την απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, τη μείωση των ελλείψεων εφοδιασμού και την αύξηση των επιπέδων απασχόλησης. Παρότι η Όμικρον ενδεχομένως επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της επίδρασης στις καταναλωτικές δαπάνες και την απουσία των εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι μέτριος και σχετικά βραχύβιος».
Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος για φέτος, είναι ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέρει λόγω των παρατεταμένων ελλείψεων ανεφοδιασμού. Ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό θα προκαλούσαν μεγαλύτερο βαθμό νομισματικής σύσφιξης από αυτόν που προεξοφλείται σήμερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το αποτέλεσμα θα ήταν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αποτρέποντας την επιστροφή στους προ-πανδημίας ρυθμούς.
Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες αγορές, η εικόνα του 2022 παρουσιάζεται ως μεικτή, αναφέρει ο Michael Taylor, Chief Economist της ομάδας του Professional Insights του ACCA : «Ορισμένες αναπτυσσόμενες αγορές έχουν σημειώσει πρόοδο, ενώ άλλες, όπως η Νότια Αφρική και η Ινδονησία, έχουν υποστεί εκ νέου οικονομική συρρίκνωση. Συνολικά, η επιστροφή τους στους ρυθμούς ανάπτυξης προ-πανδημίας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την έλλειψη δημοσιονομικής ικανότητας και την αργή πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων.».
Η έκδοση του 4ου τριμήνου της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας (GECS) περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό άρθρο που εξετάζει τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση για τις Αναπτυσσόμενες Αγορές (EΜs) – τη ψηφιακή επανάσταση και τις επενδύσεις για την κάλυψη των καθαρών μηδενικών (Net Zero) εκπομπών άνθρακα. Αυτοί είναι δύο τομείς στους οποίους οι EMs θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και να προσεγγίσουν το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των προηγμένων οικονομιών.
Ο Abdul Goffar καταλήγει: «Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις EΜs μπορεί να μειώσει τα κόστη και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και παραγωγικότητα, που ουσιαστικά αποτελεί τον μοχλό της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για βασικές επενδύσεις υποδομών και κυρίως γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο ξεκάθαρος στόχος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών (Net Zero) εκπομπών έως το 2050, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες που θα αποφέρουν ευρύτερα οικονομικά οφέλη συμβάλλοντας στην τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης. Αυτή η επένδυση πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της ενέργειας, την πηγή ενός μεγάλου ποσοστού των εκπομπών CO2 των EΜs. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς οι οικονομίες των EΜs αναπτύσσονται, η ενεργειακή τους κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά».
Η έκδοση του 4ου τριμήνου 2021 της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας (GECS).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βουλγαρία: Αμερικανικά στρατεύματα φθάνουν στη χώρα
- Εθνική Τράπεζα: Προβλέπεται «βουτιά» του δημοσίου χρέους το 2022
- Γερμανία: O Σολτς αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2
- Cosmos Aluminium: Στο €1 εκατ. τα bonus στους εργαζόμενους για το 2021
- Ερντογάν κατά Πούτιν: Απαράδεκτη η αναγνώριση ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία
- Η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε τις διαδικτυακές της συναντήσεις λόγω των συμπτωμάτων
- Βουτιά χρέους προβλέπει για το 2022 η Εθνική Τράπεζα
- Στα χέρια της 777 Partners και η Βάσκο ντα Γκάμα
- Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο - Σε λειτουργία το myKtimatologioLive
- ΒΙΑΝΕΞ: Έμπρακτη στήριξη σε ζευγάρια με αναπαραγωγικές δυσκολίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- e-shops: Τι ψωνίζουν online περισσότερο οι Έλληνες
- Ρέγκλινγκ (ESM): Άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
- Η Γερμανία «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας
- Ζελένσκι: Ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό του Nord Stream 2
- Isomat: Αύξηση τζίρου κατά 17,4% το 2021
- ΕΔΑ Αττικής: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Kaspersky: Ρεκόρ επιθέσεων DDoS το 4ο τρίμηνο του 2021
- ACCA και IMA: Μειωμένη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία το 4ο τρίμηνο του 2021 – Οι προβλέψεις για το 2022
- Λαβρόφ: Δεν μας ανησυχούν οι απειλές για κυρώσεις – «Τις έχουμε συνηθίσει»
- Τελευταία Νέα New Money
- ACCA και IMA: Μειωμένη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία το 4ο τρίμηνο του 2021 – Οι προβλέψεις για το 2022
- Λαβρόφ: Δεν μας ανησυχούν οι απειλές για κυρώσεις – «Τις έχουμε συνηθίσει»
- Isomat: Αύξηση τζίρου κατά 17,4% το 2021
- e-shops: Τι ψωνίζουν online περισσότερο οι Έλληνες
- Ρέγκλινγκ (ESM): Άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
- Kaspersky: Ρεκόρ επιθέσεων DDoS το 4ο τρίμηνο του 2021
- Η Γερμανία «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας
- ΕΔΑ Αττικής: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Ζελένσκι: Ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό του Nord Stream 2
- JP Morgan: Πώς επιδρά ο γεωπολιτικός κίνδυνος Ρωσίας – Ουκρανίας στις αγορές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Εκρηκτική» αύξηση 146,7% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2021
- Εθνική: Κάτω από 183% το χρέος της Ελλάδας το 2022
- Συνάντηση Τσίπρα- ΕΣΕΕ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Λάρισα: Ολοκληρώθηκε η νεκροψία του 22χρονου φοιτητή που καταπλακώθηκε από τοίχο
- Ν. Μηταράκης: Περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για αύξηση των εθελοντικών και υποχρεωτικών επιστροφών
- Αφαίρεση κλάδων που φέρουν έλκη για πρόληψη μολύνσεων μονίλιας στις δαμασκηνιές
- Τιμολογιακές αναπροσαρμογές από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά
- Διπλασιασμό πωλήσεων και εσόδων θέτει ως στόχο για το 2022 η Cupra
- Macy's: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη δ' τριμήνου -Δεν προχωρά σε απόσχιση του ηλεκτρονικού εμπορίου
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών