Associated Press: Προϋπολογισμός με περισσότερη λιτότητα

Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό της υπερχρεωμένης χώρας για το 2019 αργά την Τρίτη, ο πρώτος από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης οκτώ ετών, σημειώνει το Associated Press σε δημοσίευμά του για τη χώρα μας.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ προς 143 κατά, εξακολουθεί να βαρύνεται

από μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα σημειώσει υψηλό πλεόνασμα, όπως προβλέπει η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους με τους διεθνείς πιστωτές.

Καθώς η συζήτηση στην ελληνική Βουλή έφτανε στο τέλος, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από το κοινοβούλιο σε δύο ξεχωριστές διαμαρτυρίες που κάλεσαν τα εργατικά συνδικάτα.

Ο προϋπολογισμός που υπέβαλε η κυβέρνηση της αριστεράς προβλέπει ότι η ταλαιπωρημένη οικονομία της Ελλάδας θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 2,1% το 2018 και 2,5% το 2019. Το χρέος θα μειωθεί από το 180,4% φέτος στο 167,8% το επόμενο έτος.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας οφείλεται στους Ευρωπαίους εταίρους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνει το δημοσίευμα του AP. Η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους εξασφάλισε ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, αλλά σε αντάλλαγμα η χώρα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η χώρα εξασφάλισε επίσης ένα «μαξιλάρι» από τους πιστωτές, οπότε δεν θα χρειαζόταν να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων μέχρι να μειωθούν τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους βουλευτές ότι η χώρα δεν είναι κλειδωμένη έξω από τις αγορές ομολόγων λόγω υψηλού κόστους δανεισμού - παρόλο που η κυβέρνησή του έχει μέχρι στιγμής βάλει στο ράφι τα σχέδια για έκδοση ομολόγων λίγο μετά το τέλος της τελευταίας διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο, σημειώνει το AP.
Η Ελλάδα εξαρτάται από τα δάνεια διάσωσης από το 2010 έως τον Αύγουστο του 2018 και επέβαλε μεγάλες περικοπές για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Τα οικονομικά της εξακολουθούν να υπόκεινται σε έλεγχο των πιστωτών, αν και λιγότερο έντονα από πριν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα παίζει προγράμματα βοήθειας πολιτών που αποσκοπούν στη μείωση των φόρων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και στις κοινωνικές παροχών σε λιγότερο εύπορους Έλληνες. Τα χρήματα για τα μέτρα ανακούφισης υποτίθεται ότι προέρχονται από ένα πλεόνασμα που δημιουργείται από υψηλούς φόρους και περιορισμένες δημόσιες δαπάνες.

Ωστόσο, οι εργατικές ενώσεις λένε ότι αυτό δεν αρκεί.

«Η χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υγεία είναι πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες μας», δήλωσε στο AP ο Γιάννης Πάιδας, επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ, σε μια από τις δύο κεντρικές διαμαρτυρίες της Αθήνας την Τρίτη.

"Είναι το ίδιο και χειρότερο με τα προηγούμενα χρόνια της διάσωσης", πρόσθεσε ο Πάιδας. "Θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας κατά 1 δισ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους Έλληνες".

Keywords
Τυχαία Θέματα