Alpha Bank: Οι 5 λόγοι που εξηγούν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας
Ως επικύρωση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor’s η Alpha Bank και παρουσιάζει τους 5 λόγους που εξηγούν την αναπτυξιακή της δυναμική της.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, οι ισχυροί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης (7% κατά μέσο όρο, ετησίως, το 2021 και το 2022), η αξιοσημείωτη βελτίωση στα δημοσιονομικά
Η αναβάθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων της DBRS τον Σεπτέμβριο και της Scope το περασμένο καλοκαίρι, ενώ και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από Ba3 σε Ba1 τον περασμένο μήνα, ένα επίπεδο κάτω από το εν λόγω όριο. Παράλληλα, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές προεξοφλούσαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού και γερμανικού να κινείται πτωτικά.
Αναπτυξιακή Δυναμική 2023-2024 και Ανθεκτικότητα στην αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2024, το ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι αντίστοιχα, ενώ το δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 159,3% το τρέχον έτος και 152,2% το επόμενο, εξαιτίας των ανωτέρω παραγόντων αλλά και του πληθωρισμού, ο οποίος, αν και θα επιβραδυνθεί, θα παραμείνει σε σχετικά υψηλό επίπεδο (4% το 2023 και 2,4% το 2024, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή-ΕνΔΤΚ).
Ωστόσο, η επιβράδυνση, ή ακόμα και ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 60%-70% των τουριστικών αφίξεων προέρχονται από αυτήν. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) (European Economic Forecast, Summer, Σεπτέμβριος 2023), το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-27) αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και κατά 1,4% το 2024, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για αύξηση κατά 1% και 1,7%, αντίστοιχα.
Ειδικά για τη γερμανική οικονομία, την «ατμομηχανή», όπως χαρακτηρίζεται, της Ευρωζώνης, η πρόβλεψη της ΕΕ είναι ότι το τρέχον έτος θα βρεθεί σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 0,4% σε ετήσια βάση και να ανακάμπτει το επόμενο έτος κατά 1,1%. Ένας από τους παράγοντες της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία είναι η αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά και επακόλουθα των εξαγωγών της χώρας, απότοκο των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες συρρικνώνουν το πραγματικό εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών.
Παράλληλα, η γερμανική βιομηχανία, η οποία είχε ήδη πληγεί από διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αν και ορισμένα μεγέθη -κυρίως του ελληνικού βιομηχανικού τομέα- φαίνεται να επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική βιομηχανία και εν γένει η οικονομία παραμένουν ανθεκτικές, γεγονός που αντανακλάται στην πορεία των βραχυπρόθεσμων δεικτών οικονομικής συγκυρίας ως εξής:
Πρώτον, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση σε ετήσια βάση, τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος: -3,2%, Ιούλιος: -2%, Αύγουστος: -0,6%), έναντι, ωστόσο, υψηλών θετικών ρυθμών, τους αντίστοιχους μήνες του 2022 (Ιούνιος: 9,7%, Ιούλιος: 7,2%, Αύγουστος: 5,5%). Συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία κατέγραψε ετήσια αύξηση ύψους 0,8%, σε αντίθεση με ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπου καταγράφηκε μείωση των αντίστοιχων δεικτών. Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας, η παραγωγή έχει αυξηθεί, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, στη μεταποίηση κατά 4% σε ετήσια βάση και στα ορυχεία-λατομεία κατά 7,9%, ενώ έχει μειωθεί κατά 11,5% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 0,7% στην παροχή νερού.
Δεύτερον, ο Δείκτης των Υπευθύνων για τις Προμήθειες στη Μεταποίηση (Purchasing Managers’ Indicator – PMI) υποχώρησε, τον Σεπτέμβριο, στις 50,3 μονάδες που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2023. Παραμένει, ωστόσο, πάνω από τις 50 μονάδες, όριο που σηματοδοτεί ότι οι λειτουργικές συνθήκες του κλάδου βελτιώνονται, ενώ στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχοι δείκτες βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.
Η υποχώρηση του δείκτη στην Ελλάδα αποδίδεται στην εξασθένηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό -με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας να έχουν αρνητική επίδραση- όσο και από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι νέες παραγγελίες να αυξηθούν οριακά σε σχέση με τον Αύγουστο και να επιβραδυνθεί η αύξηση της παραγωγής. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση του Δείκτη PMI στη μεταποίηση αποδίδεται στη μεγάλη πτώση των νέων παραγγελιών, με τον ρυθμό μείωσης μάλιστα, σύμφωνα με την S&P Global, να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της έρευνας.
Σε όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην έρευνα καταγράφηκε υποχώρηση του δείκτη σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τους επιμέρους δείκτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα μηνών.
Τρίτον, οι εξαγωγές της βιομηχανίας, που αποτελούν σταθερά πάνω από το 80% των ελληνικών εξαγωγών αγαθών (Ιούλιος 2023: 88%), μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 5,6% σε ετήσια βάση 2 , ενώ τον Αύγουστο οι συνολικές εξαγωγές αγαθών της χώρας μειώθηκαν κατά 24,5%, με τις εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών να καταγράφουν ηπιότερη μείωση, της τάξης του 14,3% 3. Σωρευτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 2,4%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι εξαγωγές αγαθών είχαν αυξηθεί κατά 43,3%, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και η αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών τις ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο ΕνΔΤΚ-Ενέργεια κατέγραψε ετήσια άνοδο 52,6%, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, ενώ, αντίθετα, στο πρώτο οκτάμηνο του 2023, μειώθηκε κατά 15,3%. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του βιομηχανικού τομέα ως προς την πορεία των εξαγωγών τους επόμενους μήνες παρέμειναν έντονα θετικές, το τρίτο τρίμηνο του έτους (14 μονάδες, έναντι 12 μονάδες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023), σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που ήταν αρνητικές (-2 μονάδες από 5 μονάδες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023).
Τέταρτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία πέρασε σε αρνητικό έδαφος, τον Σεπτέμβριο (-1 μονάδα), για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022. Ο βασικός παράγοντας για την επιδείνωση του δείκτη ήταν η σημαντική μείωση του ισοζυγίου απαντήσεων που αφορά στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής του επόμενους 3-4 μήνες, ενώ πτώση κατέγραψε και το ισοζύγιο απαντήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερος τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με της Ελλάδας, καθώς διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες.
Πέμπτο, το κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες σταδιακά μειώνεται, έπειτα από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις τους προηγούμενου έτους. Το τελευταίο αντανακλάται στην εξέλιξη του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, ο οποίος καταγράφει πτώση, από τον Φεβρουάριο και μετά. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη διαμορφώθηκε σε -14,6% τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 32% τον ίδιο μήνα πέρυσι και -13,7% στην Ευρωζώνη.
Τέλος, οι ταξιδιωτικές αφίξεις και εισπράξεις, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 18,4% και 15,3%. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και τις αντίστοιχες εισπράξεις από χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 10% αμφότερες, ενώ ξεπέρασαν τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019 κατά περίπου 15%.
Διαβάστε ακόμη
Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 9.100 το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα
«Αλέξανδρος Δεσύλλας»: Σφυρί για «ακίνητο – φιλέτο» με… ιστορία 150 χρόνων και ηχηρά ονόματα (pics)
Σήμα ανόδου των τιμών στο ρεύμα δίνει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Euronet: Συμμόρφωση ως προς τις απαιτήσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με την αναβάθμιση των POS για τη διασύνδεσή τους με τα Ταμειακά Συστήματα
- Grand Opening για τη Hästens στην Αθήνα
- Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» στην ΑΑΔΕ
- Ανακοίνωση-προειδοποίηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός
- Πωλείται το Range Rover της Βασίλισσας Ελισάβετ
- “Thess INTEC” contribution to Greece’s digital transformation
- Τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ που καταβάλλονται την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου
- Στην Kallimanis o Γιώργος Μάνωλας
- e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών, ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, σε χιλιάδες επαγγελματίες
- Alpha Bank: Εμπιστοσύνη στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Alpha Bank: Οι 5 λόγοι που εξηγούν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας
- ΣΕΒ: Συνάντηση με τον Θ. Σκυλακάκη για το ενεργειακό κόστος – Οι προτάσεις για τις επιχειρήσεις
- DINK: Η νέα τάση για οικογένεια με περισσότερα εισοδήματα και χωρίς παιδιά
- Κορκίδης: Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για να γίνει ελκυστικότερη σε επενδύσεις
- Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί και με τον Νίκο Ανδρουλάκη
- Με όχημα την μπύρα και οδηγό τη βιωσιμότητα
- Ανακάμπτει η Wall Street – Προσπάθεια ανακοπής της διόρθωσης (upd)
- Κριτήρια ESG: Το στοίχημα των επιχειρήσεων για την προσέλκυση «πράσινων» επενδύσεων
- Μία ανάσα από το υψηλό 22ετίας η Ideal Holdings – Απόδοση 60% μέσα στο 2023
- gov.gr: Εντάσσονται 6 νέες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
- Τελευταία Νέα New Money
- Alpha Bank: Οι 5 λόγοι που εξηγούν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας
- DINK: Η νέα τάση για οικογένεια με περισσότερα εισοδήματα και χωρίς παιδιά
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Προσωπική έκκληση Γκεμπρεγέσους (ΠΟΥ) για άμεση κατάπαυση του πυρός (tweet)
- GReco Islands – ΕΣΠΑ: Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τη χρηματοδότηση των μικρών νησιών (pic)
- Ανακάμπτει η Wall Street – Προσπάθεια ανακοπής της διόρθωσης (upd)
- Εuronet: Tερματικά συμβατά με τις απαιτήσεις των αποφάσεων της ΑΑΔΕ
- Έμπρακτη δέσμευση σε θέματα βιωσιμότητας
- Η Rolex αγόρασε το κτήριο – ναυαρχίδα της Omega στη Γενεύη έναντι $133 εκατ.
- Με όχημα την μπύρα και οδηγό τη βιωσιμότητα
- Ελληνικός Χρυσός: Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα για ένα αειφόρο μέλλον
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η ELPEDISON συνεχίζει να πρωτοπορεί στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ενεργειακής µετάβασης
- Πόσο σημαντικό είναι το Sustainability για τις επιχειρήσεις
- Πώς συνδέεται η τεχνολογία με τη βιωσιμότητα
- Ο ρόλος της Ελλάδας στην προσπάθεια για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας
- Η μάχη των 3 τρισ. δολ. ετησίως για την κλιματική αλλαγή
- Κριτήρια ESG: Το στοίχημα των επιχειρήσεων για την προσέλκυση «πράσινων» επενδύσεων
- Μεσανατολικό: Έκκληση Γκεμπρεγέσους για κατάπαυση του πυρός
- Έκκληση των παιδιάτρων για διευκόλυνση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
- ΥΠΕΘΟ: Συγχαρητήρια από την Κίνα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας
- HP: Το 75% των εταιρειών «παλεύει» με τις προκλήσεις των τμημάτων πληροφορικής