Barclays: Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική καταιγίδα

Η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών ή των κυβερνήσεων για να διορθώσουν τα πράγματα μέσα από τη δημοσιονομική ή νομισματική τόνωση όλο και εξαντλούνται αναφέρει σε έκθεσή της η Barclays Global Economics Weekly με τίτλο "Diminishing policy power «μείωση της δύναμης της πολιτικής».

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο

έχουν ξεκινήσει σε πρωτοφανή επίπεδα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας έτσι τα επιτόκια και ξεκινώντας τεράστια πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης, με την τελευταία να είναι της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας η οποία μείωσε το επιτόκιο από 0,50% σε 0,25%.

Ωστόσο, αυτή η πολιτική, οικονομική και νομισματική δράση δεν έχει αποδώσει όπως αναμενόταν, σχολιάζει η Barclay's. Η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο παραμένει υποτονική, με την Eυρωζώνη - όπου τα επιτόκια είναι κάτω από το μηδέν και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων είναι τεράστιας κλίμακας.

Το πρόβλημα, υποστηρίζει η Barclays είναι ότι δεν υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα μπορούσε να κάνει για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει φθάσει στα όριά της. Από τις αρχές Ιουνίου του 2016, οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.

Σημειώθηκαν ισχυρές ροές προς ευρωπαϊκά ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να αναζητούν αποδόσεις υπό το βάρος της αμφισβήτησης των τραπεζικών assets.

Μάλιστα οι αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα και συνολικά στα επιτόκια αναμένεται να επιδράσουν θετικά στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει πρόσφατα αναγνωρίσει ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι δεν μπορούν περισσότερο να μειωθούν τα επιτόκια.

Η εναλλακτική λύση στην επεκτατική νομισματική πολιτική είναι η επιστροφή της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή του αυξημένου δανεισμού και των επενδύσεων σε έργα υποδομής, όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές, νοσοκομεία, τεχνολογία και σχολεία.
Μια άλλη εναλλακτική λύση, θα ήταν η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν χρήματα απευθείας στους πολίτες, είχε κερδίσει έδαφος κατά το παρελθόν.

Αλλά και οι δύο μορφές δημοσιονομικών κινήτρων, κατά την Barclays είναι περιορισμένες, κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα