Bass: Τετραπλάσιες από την κρίση των subprime θα είναι οι ζημίες από τα κινεζικά κόκκινα δάνεια

Ο Kyle Bass, hedge fund manager ο οποίος είχε στοιχηματίσει επιτυχώς κατά των υποθηκών κατά τη διάρκεια της μεσιτικής κρίσης στις ΗΠΑ, ανέφερε πως το κινεζικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να βιώσει ζημίες τετραπλάσιες από τις αντίστοιχες που βίωσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.

Εάν το κινεζικό τραπεζικό σύστημα χάσει το

10% των περιουσιακών της στοιχείων λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες της χώρας θα δούνε 3,5 τρισ. δολάρια σε αξία κεφαλαιοποίησης να κάνουν φτερά, σύμφωνα με τον Bass, ιδρυτή της Hayman Capital Management με έδρα το Dallas του Τέξας και την έκθεσή του προς τους επενδυτές. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να χρειαστεί να τυπώσει πάνω από 10 τρισ. δολάρια σε γιουάν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πιέζοντας το νόμισμα προς υποτίμηση 30% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο 46χρονος Bass είχε μεγάλη επιτυχία στοιχηματίζοντας κατά των ενυπόθηκων το 2007, με τεράστια κέρδη, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου "έσβηναν" αξία 80 δισ. δολαρίων από τα κιτάπια τους. Ο ίδιος πόνταρε και στην κατάρρευση της αγοράς ομολόγων δημοσίου στην Ιαπωνία το 2010, ένα short το οποίο άλλοι επενδυτές βάφτισαν αργότερα ως "widow maker".

Στην έκθεσή του προς τους επενδυτές, ο ίδιος αναφέρει πως "αυτό που παρατηρούμε είναι μία επανεκκίνηση της μεγαλύτερης μακροοικονομικής ανισορροπίας που έχει ζήσει ποτέ ο πλανήτης. Η πίστωση στην Κίνα έχει φτάσει στα όριο, και το κινεζικό τραπεζικό σύστημα θα περάσει έναν κύκλο ζημιών ο οποίος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη".

Ο Bass ανέφερε πως το hedge fund του έχει πουλήσει τα περισσότερα εκ των πιο επισφαλών κεφαλαίων του από τα μέσα του 2015, έτσι ώστε να τοποθετηθεί σε "διάφορα δρώμενα που μπορεί να συμβούν στο δρόμο της επανεκκίνησης του κινεζικού νομίσματος". Ο ίδιος υπογράμμισε πως το 85% του portfolio του είναι επενδυμένο σε συναλλαγές που σχετίζονται με την Κίνα.

Ο Bass υπολογίζει πως η κινεζική οικονομία επεκτάθηκε με χαμηλότερο ποσοστό από το επίσημα ανακοινωμένο πέρυσι, γύρω στα 3,6%. Επίσης υποστηρίζει από τα 3,2 δισ. δολάρια ξένων αποθεματικών της Κίνας, τα 2,2 δισ. είναι σε ρευστή μορφή.

Το τραπεζικό σύστημα, υπολογίζει, πως επεκτάθηκε 10 φορές μέσα σε μία δεκαετία και έφτασε τα 34,5 τρισ. δολάρια αλλά είναι γεμάτο με επισφαλή προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την αποφυγή των ρυθμίσεων. Το "σκιώδες τραπεζικό σύστημα" της χώρας, το οποίο αναφέρει έχει γιγαντωθεί κατά 600% τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της UBS Group, "είναι η πηγή των προβλημάτων".

Τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου τα οποία χρησιμοποιούνται από τις κινεζικές τράπεζες για δανεισμό εκτός του ισολογισμού και την προσέλκυση αγοραστών με υποτιθέμενες εγγυήσεις και αποδόσεις που ξεπερνούν το επιτόκιο καταθέσεων, επιστρέφουν στον ισολογισμό τη στιγμή που ξεκινούν να αποτυγχάνουν, σύμφωνα με τον Bass.

"Πιστεύουμε πως το επίκεντρο του προβλήματος είναι το κινεζικό τραπεζικό σύστημα και οι μελλοντικές ζημίες του", ανέφερε. "Μέχρι να βιώσει η Κίνα μία σημαντική υποτίμηση, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στη συσσώρευση των πιστώσεων που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξή της, αλλά μπορεί να μετατραπεί γρήγορα στην καταδίκη της".

Keywords
Τυχαία Θέματα