Bitcoin: Είναι ο μυστηριώδης εφευρέτης του κρυπτονομίσματος η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή του;

Ο μυστηριώδης εφευρέτης του bitcoin, με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και στο ενημερωτικό της δελτίο αναφέρει ως ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για το bitcoin τα κρυπτονομίσματα που έχει στην κατοχή του ο Satoshi Nakamoto.

Το όνομα αυτό κρύβει το πρόσωπο -ή μια ομάδα- η οποία δημιούργησε

το bitcoin το 2009 και έχει στην κατοχή του 1,1 εκατ. bitcoin συνολικής αξίας γύρω στα 50 δισ. δολάρια. Τα κρυπτονομίσματα αυτά ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν, είχαν τότε μηδενική αξία και έκτοτε δεν έχουν «κουνηθεί», ήτοι δεν έγιναν αντικείμενο αγοραπωλησίας και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «μυστήρια» του bitcoin.

Στις 20 Μαΐου του 2020 καταγράφηκε μια συναλλαγή με 40 bitcoin που είχαν δημιουργηθεί το 2009 η οποία αρχικά αποδόθηκε στον Satoshi Nakamoto, αλλά ορισμένοι ειδικοί ασφαλείας αμφισβήτησαν την «πατρότητα» της συναλλαγής από τον ιδρυτή του bitcoin, επισημαίνοντας ότι ναι μεν τα συγκεκριμένα νομίσματα είχαν δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες, στις 9 Φεβρουαρίου 2009, αλλά ο κώδικας δημιουργίας τους δεν είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που έχει ο κώδικας του Satoshi Nakamoto.

Η Coinbase στο ενημερωτικό της δελτίο αναφέρει ότι η μεγάλη αυτή ποσότητα bitcoin που ανήκει στον -ή στους- εφευρέτες του bitcoin θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την τιμή του κρυπτονομίσματος ή να δημιουργήσει άλλα προβλήματα αποσταθεροποιώντας το εφόσον γίνει γνωστή η ταυτότητά του ή πωληθούν.

Ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε το 2008 μια πραγματεία που περιγράφει τον αλγόριθμο ο οποίος εξασφαλίζει τη λειτουργία του bitcoin, με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» και το 2009 δημιούργησε τα πρώτα bitcoin που είχαν τότε μηδενική αξία.

Το 2016 ένας Αυστραλός επιχειρηματίας στο χώρο της τεχνολογίας, ο Craig Wright διεκδίκησε την ταυτότητα του satoshi Nakamoto, λέγοντας ότι θα παράσχει στοιχεία που θα το επιβεβαιώνουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει, ενώ ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για πλαστογραφίες με τις οποίες είχε κλέψει bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων από ένα συνεταίρο του.

Το μυστήριο γύρω από τον εφευρέτη του bitcoin έχει δώσει τροφή και σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι κρύβονται από πίσω από μυστικές υπηρεσίες μέχρι μυστικές οργανώσεις.

Ο αλγόριθμος του bitcoin βασίζεται στην ύπαρξη ενός δικτύου ανεξάρτητων υπολογιστών, στους οποίους «τρέχει» το λογισμικό το οποίο επιτρέπει την καταγραφή και επιβεβαίωση των συναλλαγών σε bitcoin σε ένα κρυπτογραφημένο, αδιάβλητο μέχρι στιγμής, δίκτυο που ονομάζεται blockchain. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του για να συμμετάσχει στο δίκτυο αυτό και ως «ανταμοιβή» για τη συμμετοχή του παίρνει καινούρια bitcoins τα οποία δημιουργούνται αυτόματα από το σύστημα, μέσα από τη διαδικασία αυτή που ονομάζεται «εξόρυξη» (mining).

Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές είναι αξιόπιστες, δεν μπορούν να «χακαριστούν» χωρίς να υπάρχει από πίσω κάποιος κεντρικός οργανισμός, εταιρεία ή αρχή που να διασφαλίζει και να ελέγχει το ψηφιακό νόμισμα.

Ο αλγόριθμος προβλέπει ότι συνολικά θα δημιουργηθούν μέχρι 21 εκατομμύρια bitcoin και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 18 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα

Κορωνοχρέη: Ρύθμιση οφειλών με 60 – 72 δόσεις από το 2022

Επίδομα 534 ευρώ: Ποια μέρα πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου

Άννα Διαμαντοπούλου: Γιατί αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα