Bloomberg: Tι θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ στη συνάντηση των G20 στη Βενετία

Oι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας θα προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν τα δεδομένα της «μετα-πανδημικής» και «μετά-Τραμπ» εποχής και να αναστηλώσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Με τις εμπορικές διαμάχες και τα εμπάργκο να μην αποτελούν -πλέον- πρόβλημα για τους G20 τόσο όσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, η πρώτη από προσώπου συνάντηση των ΥΠΟΙΚ των 20 χωρών μετά την επέλαση της πανδημίας είναι γεγονός και υπόσχεται να βρει λύσεις για εύρος προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η εταιρική φορολόγηση. 

Μαζί με αυτά τα φλέγοντα ερωτήματα η

διήμερη συνάντηση της 9ης και 10ης Ιουλίου θα έχει ως κύριο θέμα την ατελή παγκόσμια ανάκαμψη η οποία συνεχώς βάλλεται από νέα στελέχη του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομικά κίνητρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης εν μέσω των πρόσφατων ανησυχιών που δημιουργήθηκαν λόγω των ασυμφωνιών στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Η Βενετία που κάποτε αποτελούσε το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου θα φιλοξενήσει τη συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά, τα εμπορικά εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ κατά της Κίνας μπορεί να έχουν επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις τόσο ώστε να μην μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Για τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο λε Μερ, το γκρουπ των G20 τώρα καλείται να χαράξει κοινή πορεία για τη διέξοδο από την πανδημία. 

Οικονομική βοήθεια

Οι ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για εύρεση λύσεων των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως περαιτέρω οικονομικά κίνητρα. Η σκιά του αυξανόμενου πληθωρισμού, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να επισκιάζει τις προτάσεις αυτές. 

Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν πως η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα παρακινήσει άλλες χώρες να μην αποσύρουν τα προγράμματα βοήθειας των οικονομιών που σύστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ θα παροτρύνει προς μελέτη μακροπρόθεσμων λύσεων για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι απόψεις αυτές ξεκαθαρίζουν πως η προσέγγιση της Fed συνεχίζει να είναι υποστηρικτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Άνιση ανάπτυξη

Οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν, επίσης, να βρουν τρόπους αντιστάθμισης των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών που υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται λόγω των νέων στελεχών του ιού. Σύμφωνα με την Κομισιόν η ανάκαμψη, ακόμη και στην Ευρώπη, είναι «εξαιρετικά άνιση», με τη Γερμανία και την Ολλανδία να επιτυγχάνουν τους προ-πανδημίας αναπτυξιακούς στόχους τους ένα χρόνο πριν από την Ισπανία και την Ιταλία. Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζεται σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο με το χάσμα να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Κλιματική αλλαγή

Το γκρουπ των G20 έχει πολλάκις προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η φετινή συνάντηση σε μια όμορφη πόλη που απειλείται ευθέως από την κλιματική αλλαγή φαίνεται πως θα συνεχίσει την… παράδοση αυτή.

Η Γέλεν, σε ξεχωριστή της ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Κυριακή ανέφερε πως είναι καθ’ όλα σημαντική η συμμετοχή των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση του προβλήματος που απειλεί την ανθρωπότητα. 

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα.

Εταιρική φορολογία

Οι Υπουργοί αναμένεται να υποστηρίξουν και ένα σχέδιο του ΟΟΣΑ, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει 131 χώρες, για τη θέσπιση μίνιμουμ εταιρικού φόρου της τάξεως του 15% και νέων φορολογικών κανονισμών για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Αν και οι συνομιλίες για το πλάνο αυτό αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο, ένα πρωταρχικό “πράσινο φως” από τους ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Βενετίας θα αποτελέσει σημαντικότητα βήμα προς την εκπλήρωση του όλου σχεδίου.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο για το ακριβές ποσοστό φορολόγησης όσο και για το πόσο εκ των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να διοχετευτεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι πόροι του ΔΝΤ

Τα special drawing rights/Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs/ETΔ) θα αποτελέσουν και άλλο ένα κομμάτι των συζητήσεων τη στιγμή που το ΔΝΤ σχεδιάζει τη μεγαλύτερη παροχή πόρων στην ιστορία της, προς υποστήριξη της παγκόσμιας ρευστότητας και της ανάκαμψης των αναδυόμενων οικονομιών.

Η Γαλλία ασκεί πιέσεις προς τις ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες να επαναδανείσουν τα νέα τους SDRs έτσι ώστε η Αφρική να λάβει $100 δισ σε πόρους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το ΔΝΤ θα πρέπει να συστήσει έναν λειτουργικό μηχανισμό και να λάβει το “ΟΚ” από χώρες εκτός των G7.

Διαβάστε ακόμα:

Πτωχευτικός Νόμος: Ποιες αλλαγές πέρασε η κυβέρνηση – Τι «αντέγραψε» η Ελλάδα από Ισπανία και ΙταλίαΕσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη ΦιλοθέηΜυλωνάς (ΕΤΕ): «Οποιαδήποτε ανασφάλεια σε σχέση με τα κεφάλαια των τραπεζών δεν έχει βάση»
Keywords
Τυχαία Θέματα