Bloomberg: Πότε θα αποσύρει η ΕΚΤ το «μπαζούκα» – Το ορόσημο του Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ρίξει τους ρυθμούς της αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης έως τον Ιούλιο, ενώ στο τέλος του 2021 αναμένεται δώσει καθαρό μήνυμα για τον τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022.

Στα παραπάνω καταλήγουν κορυφαίοι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg και παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά και τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας

για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (PEPP), τον περασμένο μήνα προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες δανεισμού για εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ.

Το κόστος δανεισμού για τις οικονομίες της περιοχής αντιμετωπίζει ανοδική πίεση, καθώς η ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα αυστηρά Lockdown σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού είναι ικανή να οδηγήσει στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά τους επόμενους μήνες.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, και θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Τα lockdown που τέθηκαν σε εφαρμογή στην αρχή του πρώτου τριμήνου 2021 «συγκράτησαν» την ανάπτυξη, αλλά καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται, παρατηρείται σημαντική βελτίωση», δήλωσε η Birgit Henseler, οικονομολόγος της DZ Bank AG και πρόσθεσε «Η ανάπτυξη θα πρέπει να ανεβάσει στροφές κατά το τρίτο τρίμηνο». Όλοι εκτός από έναν από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι η επόμενη σημαντική αλλαγή στον ρυθμό αγοράς ομολόγων θα είναι στην κατεύθυνση της επιβράδυνσης.

«Μια πλήρης αξιολόγηση του ρυθμού των αγορών κρατικών ομολόγων δεν θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο, αλλά η συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα δώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς θα κινηθεί η Τράπεζα. Τα «γεράκια» είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην επιτυχή συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων και στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ τα «περιστέρια» θα είναι πιο προσεκτικά», αναφέρει σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Bloomberg David Powel.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να μιλούν και δημοσίως για το πότε θα είναι ασφαλές να περιοριστεί το «μπαζούκα» που έχει ρίξει στη μάχη κατά της πανδημίας η ΕΚΤ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένης της Προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν επανειλημμένα τονίσει τους κινδύνους πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Στον αντίποδα κάποιοι από τους συναδέλφους της είναι επιφυλακτικοί ως προς τη διοχέτευση πάρα πολλών χρημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η οικονομική σταθερότητα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ ανέφερε ότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί από το τρίτο τρίμηνο. Ο Γάλλος ομόλογός του, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάρτιο, με την παράλληλη αξιοποίηση παλαιότερων εργαλείων για να διασφαλιστεί ότι η νομισματική πολιτική παραμένει διευκολυντική.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμες, δεδομένης της εξέλιξης του τρίτου κύματος της πανδημίας», δήλωσε ο Oliver Rakau, οικονομολόγος της Oxford Economics. Ο ίδιος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με επιταχυνόμενο ρυθμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ξοδέψουν λιγότερα από αυτά, εφόσον το επιτρέψουν τα στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας, ή να αυξήσουν ξανά το ποσό εάν χρειαστεί. Μόνο δύο οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα χρειαστεί ενίσχυση τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο θεωρεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες λένε ότι η στάθμιση των κινδύνων για τις προοπτικές παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο. «Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει απλώς τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Μάρτιο» στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Bas van Geffen, οικονομολόγος της Rabobank. «Ο Ιούνιος θα είναι ο πιο ενδιαφέρον μήνας, καθώς η ΕΚΤ ενδεχομένως να αποφασίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Μεταξύ €1 και €1,15 το εύρος διάθεσης ανά μετοχή – Τι αποφάσισε το ΔΣ

Voucher 200 ευρώ: Έρχεται ο β’ κύκλος του προγράμματος – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις 17 και 18 Απριλίου – Αγωνία για το «Πάσχα στο χωριό» (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα