Bloomberg: Σταματήστε την υποκρισία για το ελληνικό χρέος

Ελλάδα και δανειστές υποστηρίζουν ότι έκαναν επιτέλους πρόοδο στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για τα χρέη της χώρας, πρόοδο αρκετή ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό, σημειώνει η συντακτική ομάδα του Bloomberg, ήταν όμως το εύκολο μέρος. Η ουσιαστική συμφωνία που θέλουν και η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Τα τελευταία επτά χρόνια, ΔΝΤ

και ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την Αθήνα με δάνεια παίρνοντας ως αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει και σπρώχνει τη χώρα βαθύτερα στο υφεσιακό σπιράλ, που η Ευρώπη πρέπει να σπάσει χωρίς άλλες χρονοτριβές, τοποθετώντας τα χρέη της Ελλάδας σε πτωτική τροχιά.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν το χρέος καταστεί βιώσιμο. Από την άλλη, οι πιστωτές αυταπατώνται ότι η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Η Γερμανία όμως θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και, με λίγη τύχη, μπορεί να προσαρμόσει αναλόγως και τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθιστά σαφές ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι απαραίτητη, όχι όμως και τόσο αυστηρή ώστε να στραγγαλίζει την οικονομία.

Γι' αυτό, συνεχίζει το Bloomberg, πρέπει οι δανειστές να προχωρήσουν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι κάτοχοι ιδιωτικού χρέους έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω του PSI του 2012. ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν γιατί αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία τους.

H πιο καθαρή και άμεση λύση θα ήταν η απευθείας ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις φοβούνται τους ψηφοφόρους τους, που περιμένουν να πάρουν μια μέρα πίσω τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα.

Η εναλλακτική θα ήταν ένα πακέτο άλλων παραχωρήσεων - συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, καθώς και της επέκτασης λήξης των ομολόγων και της περιόδου χάριτος.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι σε θέση να κάνει το χρέος βιώσιμο και θα πρέπει να εξαρτάται από την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και όχι από την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων που κανείς δεν θεωρεί εφικτά.

Η χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει εντός του ευρώ, καταλήγει το άρθρο, εκτός κι αν βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει κι άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά και το σπάσιμο του φαύλου κύκλιου της υποκρισίας στην επόμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα