BoE: Νέοι σκληροί κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια


Η Τράπεζα της Αγγλίας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν μεγαλύτερο επίπεδο κεφαλαίων για παροχή δανείων όταν η οικονομία ακολουθεί αρνητική πορεία, ενώ ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι περισσότεροι δυσχερείς.

Η Financial Policy Committee (FPC) της ΒοΕ αύξησε το κεφαλαιακό μαξιλάρι που καλούνται να διατηρούν οι τράπεζες

στο 0,5% των ριψοκίνδυνων assets τους από 0% που ήταν πριν, με το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή στις 29 Μαρτίου 2017. Ο νέος κανονισμός αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και τις κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και στις θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών στη Βρετανία, οι οποίες, όμως, παρέχουν δάνεια.

«Το ρίσκο που αφορά την παροχή δανείων στο εσωτερικό δεν θα αγνοείται από εδώ και στο εξής, καθώς τα διεθνή ρίσκα μπορούν, επίσης, να πλήξουν άμεσα τη Βρετανία», τονίζει η FPC, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αναφορικά με το Brexit ως «τον πιο σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε βραχυπρόθεσμο διάστημα».

Παράλληλα η ΒοΕ υποστήριξε ότι ετοιμάζει ένα «κυκλικό μαξιλάρι προστασίας» κοντά στο 1%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν».

Πρόκειται για μία προσπάθεια να μειώσει από τη μία πλευρά τη διάθεση των τραπεζών να παρέχουν αφειδώς δάνεια όταν η οικονομία ακολουθεί καλή πορεία και να σταματούν τις παροχές όταν αυτή υποχωρεί.

Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο απλοποιούνται οι κανόνες που ισχύουν για τη κεφαλαιακή επάρκεια και το περιβάλλον λειτουργίας καθίσταται πιο ξεκάθαρο.

Stress Tests

Παράλληλα η ΒοΕ δημοσιοποίησε τα βασικά στοιχεία που θα εξετασθούν στα stress tests του 2016 και στα οποία θα συμμετέχουν όλα τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με καταθέσεις άνω των 50 δισ. στερλινών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εξετάζει την οικονομία σε ορίζοντα 5ετίας, το βρετανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει 4,3% και η ανεργία θα αυξηθεί κατά 4,5%. Οι τιμές ακινήτων θα υποχωρήσουν 31%, ενώ οι τιμές εμπορικών ακινήτων θα κινηθούν κατά 42% χαμηλότερα.

Οι τράπεζες θα πρέπει – στο παραπάνω περιβάλλον – να έχουν τη δυνατότητα επίτευξης βασικού δείκτη μόχλευσης, Tier 1 leverage στο 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα