Bremain ή Brexit; - Ποια η θέση των βρετανικών εφημερίδων

H αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία καθώς πια δεν απομένουν ούτε πέντε 24ωρα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα. Brexit ή Bremain; Bremain ή Brexit; Και ενώ οι δημοσκοπήσεις όλον αυτόν τον καιρό δεν έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ από

τον ακροδεξιό Τόμας Μερ το κλίμα σαν να αλλάζει στη Βρετανία και η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αρκετά μπροστά από την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Συγκεκριμένα σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.

Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραφε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.

Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Mail on Sunday μετά τη δολοφονία της Κοξ φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Διχασμένες οι βρετανικές εφημερίδες

Την ίδια ώρα οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν με τη σειρά τους θέση καταγράφοντας δημόσια τη γνώμη τους. Οι Times ανοίγουν τα χαρτιά τους και ψηφίζουν «Bremain». Όπως αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, ένα Brexit μπορεί να έχει «άγνωστες και ανησυχητικές» επιπτώσεις για τη Βρετανία και την Ευρώπη. Ο συντάκτης, ωστόσο, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ευρωπαϊκό όραμα και καλεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αξιοποιήσει τον θρίαμβο του Bremain στο δημοψήφισμα «για να ηγηθεί μιας μεταρρύθμισης εντός της ΕΕ».

Σημειώνει, επίσης, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit σχετικά με τη μετανάστευση αλλά απορρίπτει τα αιτήματα για κλείσιμο των βρετανικών συνόρων, τονίζοντας ότι οι μετανάστες «πυροδοτούν εδώ και πολλούς αιώνες την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δημιουργικότητα της Βρετανίας».

«Υπάρχει μια σκληρή αλήθεια σε αυτό το σκίτσο»

Με το παραπάνω το σκίτσο που δημοσιεύει στον ιστότοπό της, η εφημερίδα σχολιάζει με καυστικό τρόπο την αυταπάτη των Βρετανών που πιστεύουν ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει τη χώρα πιο μπροστά, ενώ στην πραγματικότητα θα την γυρίσει πίσω.

Οι Sunday Times από την άλλη κάλεσαν τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Στο βασικό άρθρο των Sunday Times απευθύνεται έκκληση για μια «πιο χαλαρή, πιο ευέλικτη» σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η σύνταξη των Times με τους οπαδούς του «Bremain» αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στους υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, μια άλλη εφημερίδα του Murdoch, η «The Sun» τάχθηκε υπέρ του Brexit.

«Με τη Daily Telegraph, τη Daily Mail και τη Daily Express να στηρίζουν το Brexit και τον Guardian, τη Daily Mirror και τους Financial Times να τάσσονται υπέρ του Bremain, οι ημερήσιες εφημερίδες της Βρετανίας είναι διχασμένες», αναφέρει το σχετικό άρθρο των Financial Times.

«Δεν είναι η ώρα να διακινδυνεύσουμε την ειρήνη και την ευμάρεια» στη Βρετανία γράφει η Mail On Sunday, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα κατά του Brexit. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν το Brexit επικρατήσει στις 23 Ιουνίου, «με όλους τους υπολογισμούς» η Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερους δασμούς, ότι θα ακολουθήσει αναταραχή στις αγορές και μια περίοδος αβεβαιότητας.

Μάλιστα επιτίθεται στους «ξεροκέφαλους» ηγέτες του Brexit: «Είναι τόσο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε διαζύγιο που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας και να υποβαθμίσουν της συνθήκες διαβίωσης μας προκειμένου να περπατήσουν στο στρωμένο με ροδοπέταλα μέλλον της "ελευθερίας". Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο, ότι δεν έχουν κάνει καμία τέτοια διακήρυξη».

Υπέρ του Bremain και ο Observer. Οι ψηφοφόροι, γράφει η εφημερίδα, δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αφού «για μια διεθνή, φιλελεύθερη και ανοικτή Βρετανία, πρέπει να ανήκουμε στην Ε.Ε.». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη: «Παρά τα πολλά ελαττώματα της, η Ε.Ε. έχει υπάρξει, αναντίρρητα, μια δύναμη του καλού... Η παραμονή στην Ε.Ε. δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά εάν κάνουμε αυτή την επιλογή, θα κρατήσουμε την Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου, έτσι ώστε οι χώρες της Ευρώπης, παραμένοντας ενωμένες θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις».

Υπέρ του Brexit τάσσεται και η Sunday Telegraph στο κύριο άρθρο της: «Σε γενικές γραμμές.... πιστεύουμε ότι το στρατόπεδο υπέρ της εξόδους παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα για την Βρετανία ως ανεξάρτητη χώρα, που θα μπορεί πάλι να παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Το άλλο στρατόπεδο, αντίθετα, κατέφυγε σε ζοφερή απαισιοδοξία».

Η εφημερίδα κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν για «παράλογες απειλές» σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και για «απαισιόδοξες προβλέψεις» για τις εμπορικές συμφωνίες που όλα μαζί σχηματίζουν μια εικόνα «αδιάκοπης παλίρροιας κατήφειας».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα