Brexit χωρίς συμφωνία; Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πάρει τις αποφάσεις της

Για κάποιον που είναι σθεναρός υποστηρικτής της καθοδήγησης της κεντρικής τράπεζας, ο Mark Carney αλλάζει γνώμη πολύ συχνά. Από τότε που θα εγκαταλείψει τη δουλειά του με την Τράπεζα της Αγγλίας, μέχρι την εποχή που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

Ωστόσο,

σε ένα κρίσιμο θέμα για τη βρετανική οικονομία, ο Carney ήταν άκρως συνεπής: Μην βασίζεστε στη διάσωση της Τράπεζας δια μέσου της μείωσης των επιτοκίων, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο διοικητής της Τράεπζας της Αγγλίας δήλωσε πολλές φορές ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η απάντηση της κεντρικής τράπεζας δεν θα ήταν προφανής. Ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο όπου "η πολιτική θα έπρεπε να είναι πιο σφιχτή, όχι πιο χαλαρή", είπε στους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη.

Αυτό μπορεί να εκπλήξει μερικούς. Εξάλλου, δεν μείωσε τα επιτόκια και δεν αγόρασε περισσότερα κρατικά ομόλογα, από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016; Γιατί να ενεργήσει διαφορετικά μετά την πιθανή βρετανική έξοδο χωρις συμφωνία;

Η διαφορά είναι ότι μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν πολύ χειρότερη για την οικονομία από όσο ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η ψήφος υπέρ του Brexit είχε αφήσει ανοικτή την πιθανότητα ενός "μαλακού" Brexit, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα πετύχαινε μια σχετική συμφωνία χωρίς τριβές με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Ωστόσο, αν η χώρα αποωρήσει άτακτα από το μπλοκ και πέσει πίσω στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα είναι ένας εφιάλτης για τις εταιρείες και τους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα