CNBC: Η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα έχει συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι κανόνες για την αποπληρωμή του χρέους της θα χαλαρώσουν αυτό το μήνα, παρά τις αναφορές ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να δώσει περισσότερα χρήματα για την Αθήνα, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

«Η γενική ατμόσφαιρα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στo Eurogroup του Ιουνίου», δήλωσε

στο ειδησεογραφικό δίκτυο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί καθώς οι συζητήσεις ακόμα συνεχίζονται.

Το Eurogroup, σε ανακοίνωσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου επεσήμανε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης - που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο - θα αποφασιστούν το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ωστόσο, παρότι απομένουν λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμα με τι θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης» επισημαίνει το CNBC.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΔΝΤ, το οποίο δήλωσε ότι θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο εάν υπάρξουν σαφείς αλλαγές σε σχέση το χρέος της. Μέχρι στιγμής, όλα τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης προέρχονται από την Ευρώπη και εξακολουθούν να περιμένουν ένα κομμάτι από το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει δηλώσει ότι δεν θα εκταμιεύσει κεφάλαια μέχρις ότου η Ευρώπη συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα κάνουν το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Κυριακή, ότι είναι πιθανό το Ταμείο να είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να εγκριθούν εκταμιεύσεις και, καθώς περνούν οι μέρες, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Οι Financial Times από την πλευρά τους ανέφεραν επίσης την Παρασκευή ότι το κόμμα της κ. Μέρκελ έπαυσε να επιμένει για την παραμονή το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε άλλη μια ελληνική διάσωση με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει το θέμα μετά από επικοινωνία του CNBC.

«Η σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση, η οποία είναι μικρή, αλλά με την αξιοπιστία της Ελλάδας όταν βγει από το πρόγραμμα και επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», δήλωσε η Joan Hoey της Economist Intelligence Unit.

Το ΔΝΤ προετοίμασε 1,6 δισ. ευρώ για την Αθήνα, ποσό που αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό από το συνολικό πρόγραμμα των 86 δισ.

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα πεισθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε υγιή βάση και ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο χωρίς σοβαρή ελάφρυνση του χρέους της. Επίσης, ενώ έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του κεφαλαίου, το Ταμείο επιθυμεί μια πιο ριζική παράταση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος» πρόσθεσε η Hoey.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει τα χρήματα, σχολιάζει το δίκτυο και καταλήγει «Το κόστος δανεισμού για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με άλλα δάνεια της Ευρωζώνης και το Eurogroup επανέλαβε τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα