COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

Tη στιγμή που όλος ο πλανήτης περιμένει τα θετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού και την επιστροφή στην κανονικότητα, το Ισραήλ αποδεικνύει πόσο δύσκολη πρόκειται να είναι η προσπάθεια αυτή.

Σχεδόν το μισό των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση των εμβολιασμών παγκοσμίως. Εχει ποντάρει πως αυτό θα οδηγήσει σε «άνοιγμα» της οικονομίας του. Την περασμένη Κυριακή, τα θέατρα, τα γήπεδα, τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια ξανάνοιξαν, με τους επισκέπτες των χώρων αυτών να χρησιμοποιούν μια

εφαρμογή η οποία αποδεικνύει πως έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου ή έχουν ξεπεράσει με φυσικό τρόπο τον κορωνοϊό. Το 30% του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε αυτό το «πάσο», θα μπορεί να πηγαίνει στα γυμναστήρια και τις λοιπές ανοιχτές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δείχνει μια άλλη πλευρά της «κανονικότητας» η οποία μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ των lockdowns και της επιστροφής σε ό,τι ξέραμε. Για παράδειγμα το Haifa Theatre του Νίζα Μπεν Ζβι το οποίο προετοιμάζει το πρώτο one-man-show από το περασμένο καλοκαίρι. «Τα φώτα είναι αναμμένα και η καρδιά μου γέμισε με ελπίδα η οποία μου λέει πως τα καταφέραμε. Τέλειωσε. Επιστρέφουμε και δεν υπάρχουν περιορισμοί». Οπως και να έχει, οι θεατρόφιλοι θα πρέπει να κάθονται απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον, και το θέατρο θα παραμένει μισοάδειο. Τα έσοδα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν μεγάλες παραγωγές όπως μιούζικαλ.

Παρόμοιες ιστορίες ακούει κανείς σε ολόκληρο το Ισραήλ, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για «τον κόσμο μετά το lockdown». Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν ταχύτητα, το social distancing παραμένει, και οι καταναλωτές φοβούνται ακόμη. Με τα «διαβατήρια» των εμβολίων να λήγουν μετά από έξι μήνες, θα περάσει ακόμη αρκετός κόσμος πριν η πανδημία περάσει στα κιτάπια της ιστορίας.

Στην Isrotel, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας, η πληρότητα παραμένει στο 50%, σύμφωνα με στοιχεία.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Beitar Jerusalem δεν πιστεύει στην επιστροφή των οπαδών στις κερκίδες υπό τέτοια μέτρα. Το στάδιο θα μπορεί να γεμίσει μόλις 500 από τις 30.000 θέσεις του, κάτι που δε δικαιολογεί το κόστος επαναλειτουργίας, σύμφωνα με τον CEO Μόνι Μπρος. 

Αλλοι οικονομικοί παράγοντες παραμένουν στάσιμοι. Ο τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αφού το κύριο αεροδρόμιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό μέχρι το Μάρτιο. 

Μετά την οικονομική συρρίκνωση της τάξεως του 2,4% το 2020, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ προβλέπει ανάκαμψη 6% φέτος εάν συνεχιστεί η με τους ίδιους ρυθμούς η καμπάνια εμβολιασμού. Τα ρίσκα, βέβαια, παραμένουν, ιδιαίτερα εάν υπάρξει νέα μετάλλαξη του ιού.

Ενα άλλο ρίσκο αποτελεί και η πιθανή κυβερνητική αναταραχή, με τις εκλογές στις 23 Μαρτίου να πλησιάζουν και την κυβέρνηση να μην μπορεί να παρέχει την οικονομική υποστήριξη που θα αντιμετώπιζε τις συνέπειες της κρίσης. Παρόλα αυτά, η επιτυχημένα καμπάνια εμβολιασμού έχει βοηθήσει την ισοτιμία του νομίσματος, ενώ τα χρηματιστήρια της χώρας καταγράφουν ράλι ανόδου.

Εάν η παρούσα φάση του «ανοίγματος» της οικονομίας πάει καλά, το Ισραήλ θα επιτρέψει το άνοιγμα της εστίασης τον Μάρτιο. Όπως και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη, η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τα εστιατόρια. Περισσότερα από 4.000 εστιατόρια εκ των 14.000 συνολικά στη χώρα έκλεισαν, σύμφωνα με τον Tόμερ Μουρ ο οποίος υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εργατικό δυναμικό της συγκεκριμένης βιομηχανίας μειώθηκε κατά 80% σε μόλις 50.000 εργαζόμενους. 

Διαβάστε ακόμα:

Επίσημο: Πτώση 76,5% στον ελληνικό τουρισμό το 2020 – Μόλις 7,37 εκατ. τουρίστες και 4,28 δισ. εισπράξεις

Tesla: Κάτω από την τιμή που είχε όταν εισήλθε στον S&P 500 η μετοχή της

13032: Έρχεται νέο sms για αγορές στα καταστήματα – Πόσο θα διαρκεί, τι πρέπει να ξέρετε

Keywords
Τυχαία Θέματα