Colpo Grosso της Τράπεζας Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου

Του Δημήτρη Παφίλα

Ένα colpo grosso που είναι είναι μια έξυπνη επενδυτική ιδέα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι ξένοι επενδυτές στην Τράπεζα Πειραιώς, εκμεταλλευόμενοι και το θετικό momentum πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Η ελληνική τράπεζα προετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογο

Tier II έως 500 εκατ.ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, διαθέτει και μετοχή. Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, κάνουν μια κατανομή κεφαλαίων η οποία θα λειτουργήσει υπέρ τους. Εάν λ.χ. έχουν να τοποθετήσουν 10 εκατ. ευρώ, κατανέμουν τα 2,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή και τα 7,5 εκατ. ευρώ στο ομόλογο με ένα κουπόνι 9%-9,5% . Άμα τη εκδόσει του ομολόγου, η μετοχή θα σημειώσει σημαντική άνοδο. Τότε πωλούν τις μετοχές και κρατούν το ομόλογο περιμένοντας να πέσει η απόδοση. Η συνολική απόδοση υπολογίζεται σε 16-17% ενώ το ρίσκο που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί αρκετά. Μια απόδοση 16-17% στα κεφάλαια τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι αμελητέα, ενώ αρκετοί εφαρμόζουν και παραλλαγές της προαναφερόμενης επενδυτικής ιδέας.

Πού υπολογίζουν τη μετοχή μετά τις κινήσεις με Intrum – ομόλογο

Ξένοι επενδυτές υπολογίζουν ότι με τα κεφάλαια της συμφωνίας της ΙNTRUM ( 328 εκατ. ευρώ ), το ομόλογο ύψους 250 -500 εκατ. ευρώ, αλλά και τα αποτελέσματα του τριμήνου, η μετοχή της Πειραιώς θα διαθέτει τιμή/λογιστική αξία 0,35-0,36 και η τιμή ενδέχεται να υπερβεί τα 3,5 ευρώ.

Έχει ήδη καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος

Στις εκδόσεις ομολόγων, οι επενδυτές ρωτούν τους συμβούλους τι ποσό έχει καλυφθεί και στην συνέχεια αποφασίζουν την συμμετοχή τους . Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς μέσω των συμβούλων της έχει καλύψει ήδη ένα σημαντικό μέρος εξαιτίας του ενδιαφέροντος από αμερικανικά, κυρίως, κεφάλαια.

Η φράση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς. κ. Χρήστου Μεγάλου ότι είναι έτοιμη να εκδώσει το ομόλογο Tier II δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως τόνισε, h Τράπεζα παρακολουθεί και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικότερα τις αγορές. Εφόσον εκδοθεί τελικά το ομόλογο τότε η μετοχή διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ σε δεύτερη φάση ακολουθεί το ομόλογο. Σημασία, όμως, έχει να εκδοθεί το ομόλογο, άμεσα, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν δεν εκδοθεί τότε η μετοχή θα σημειώσει πτώση.

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος αναμένει ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 160-200 μονάδες βάσης.

Όπως πρόσθεσε, η Πειραιώς παρακολουθεί την αγορά, αλλά την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Μεγάλου ξεκίνησε την παρουσίαση αναφέροντας ότι, δυο χρόνια πριν ολοκληρωθεί η ατζέντα 2020 η Τράπεζα έχει πετύχει τους στόχους της:

- Έχει βελτιωθεί ο Δείκτης δανείων προς καταθέσεις από 117% σε 85%

- Μηδενίστηκε η συμμετοχή στον μηχανισμό επείγουσας ρευστότητας από 11,9 δισ. ευρώ σε μηδέν

- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPE απο 35,8 δισ ευρώ μειώθηκαν σε 27,3 δις. ευρώ

- Το δίκτυο καταστημάτων από 660 σε 553 καταστήματα ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 12.000 από 14.500. Το δε λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 200 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα