CoronaVac: Το κινεζικό εμβόλιο κατακτά τον πλανήτη – Ποιες χώρες το χρησιμοποιούν (Λίστα)

H Ινδονησία, μία από τις πρώτες χώρες που βασίζουν την εμβολιαστική καμπάνια τους στο Sinovac, επρόκειτο να ανακοινώσουν ευρήματα τα οποία δεν ήξερε καν ο CEO της εταιρείας στο Πεκίνο.

Μια έρευνα περίπου 128.000 υγειονομικών στη Τζακάρτα η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη ανέφερε πως το εμβόλιο της Sinovac, γνωστό και ως CoronaVac, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία από όσο ανέμεναν οι κλινικές δοκιμές. Σε συνέντευξή του την προηγούμενη ημέρα, ο CEO της εταιρείας δεν είχε κάνει

καμία αναφορά στην έρευνα αυτή.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μοιάζει με αυτές των Χριστουγέννων του 2020, όταν η κινεζική φαρμακοβιομηχανία στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν μπορούσε να βρει εξηγήσεις για το πως η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν τόσο διαφορετικά κλινικά στοιχεία. Μέχρι τον Ιανουάριο, το εμβόλιο της Sinovac είχε τέσσερα διαφορετικά αποτελέσματα, μεταξύ 91% και 50% αποτελεσματικότητας, προκαλώντας ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.

Η Sinovac έχει ήδη αποστείλει 380 εκατομμύρια δόσεις, περισσότερες από την AstraZeneca και λιγότερες από την Pfizer, παγκοσμίως. Αλλά αντιθέτως με αυτές τις εταιρείες -και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik- δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα σε ακαδημαϊκό περιοδικό, κάτι που θεωρείται ως το στάνταρ της επιστημονικής κοινότητας. 

Για την αναπτυσσόμενη κινεζική βιομηχανία βιοτεχνολογίας, η πανδημία υποτίθεται πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να αποδείξει τις ικανότητές της. Μερικώς το έχει επιτύχει, με δεκάδες χώρες να αποζητούν τα εμβόλια των Sinovac και Sinopharm. Παρόλα αυτά, αν και τα κινεζικά φάρμακα δεν είχαν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη ζήτηση, αναδείχθηκαν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ικανότητα των κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες Δυτικές, λόγω των αυξημένων αναγκών για το διάχυση δεδομένων και της αυξημένης ευθύνης.

Από το γραφείο του στο Πεκίνο, ο CEO της Sinovac, Γουεϊντόνγκ Γιν, δεν ανησυχεί και πολύ για τους επικριτές. «Σέβομαι όλες τις αμφιβολίες γύρω από το CoronaVac. Προφανώς και συσχετίζεται με τη δημοφιλία του, αλλά το μόνο πράγμα στο οποίο βασιζόμαστε για την διοχέτευσή του είναι η απόφαση των εν λόγω κυβερνήσεων και ρυθμιστών. Τί θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από κάτι τέτοιο;», ανέφερε.

Τα διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας οφείλονται κυρίως στα διαφορετικά στελέχη του ιού που βρίσκονταν στις χώρες οι οποίες μελετούσαν την απόδοση του εμβολίου κατά τη διάρκεια της 3ης Φάσης των δοκιμών του Sinovac, σύμφωνα με τον Γιν, με τις χώρες αυτές να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους.

Τα διαφοροποιημένα στοιχεία και άλλη αρνητική δημοσιότητα τα οποία η εταιρεία δεν αντέκρουσε δημοσίως, επίσης είχαν αρνητική επίδραση, λόγω κυρίως των αντιδράσεων του Βραζιλιάνου Προέδρου Μπολσονάρο και του κρατιδίου του Χονγκ Κονγκ, όπου οι περισσότεροι προτιμούν τα εμβόλια Pfizer. Παρά τα εκατομμύρια των δόσεων, ο ΠΟΥ δεν έχει εγκρίνει επίσημα ακόμη το εμβόλιο της Sinovac, ζητώντας περισσότερα δεδομένα, όπως ακριβώς έχουν κάνει και οι ρυθμιστές στη Σιγκαπούρη. Το Χονγκ Κονγκ ενέκρινε το εμβόλιο, αλλά μόνο αφού ήρε την ανάγκη δημοσίευσης επιστημονικών δεδομένων σε επιστημονικό περιοδικό.

Κάποτε τα δεδομένα αυτά απασχολούσαν μόνο τους επιστήμονες. Η πανδημία, όμως, τα έχει κάνει άξια μελέτης των επενδυτών και των απλών πολιτών. Οι Δυτικές φαρμακοβιομηχανίες γρήγορα ανακάλυψαν το πόσο σημαντικές ήταν αυτές οι πληροφορίες στην κοινή γνώμη, με τις περισσότερες να χρησιμοποιούν στάνταρ πρωτόκολλα για την διοχέτευσή τους προς το κοινό. 

Γεϊντόνγκ Γιν

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, τα στοιχεία αυτά έχουν επηρεάσει ακόμη και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, όπως είδαμε πρόσφατα με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson

Aντιθέτως, οι φαρμακοβιομηχανίες της Κίνας δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία. Οπως και η Sinovac, η Sinopharm της οποίας το εμβόλιο έχει διοχετευθεί σε χώρες από την Ουγγαρία μέχρι τις Μαλδίβες, δεν δημοσιοποιεί στοιχεία. 

Συνηθισμένοι στην κινεζική πραγματικότητα όπου η κοινή γνώμη λογοκρίνεται, oι εν λόγω φαρμακοβιομηχανίες έχουν δυσκολίες στο να επιδεικνύουν την «ανάπτυξή τους» σύμφωνα με την Χέλεν Τσεν, στέλεχος της L.E.K. Consulting. 

H ΑstraZeneca είχε επίσης δεχθεί κριτικές λόγω των προβλημάτων στο τεστάρισμα των εμβολίων της, αλλά το αντιμετώπισε με αλλαγές, σύμφωνα με την Τσεν.

Ο Γιν “έχτισε” τη Sinovac μέσα σε 20 χρόνια, αλλά μέχρι τώρα τα ετήσια έσοδα της τάξης των $510 εκατ της επιχείρησης οφείλονται κυρίως στην εγχώρια κινεζική αγορά, ενώ δεν έχει αντιμετωπίσει τον ίδιο ενδελεχή έλεγχο που περνούν οι εταιρείες στη Δύση. Η Sinovac, σύμφωνα με τον Γιν, επικεντρώνεται περισσότερο στην εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού.

Ο Ντέιβιντ Χάιμαν, από την πλευρά του, επιδημιολόγος του London School of Hygiene and Tropical Medicine, υπογράμμισε πως «ο καλύτερος τρόπος για την επιδιόρθωση της ‘εικόνας’ της Sinovac είναι η δημοσίευση επίσημων επιστημονικών στοιχείων σε επιστημονικό περιοδικό».

Μέχρι τώρα η Sinovac έχει δώσει μόλις μια αδημοσίευτη έρευνα από επιστήμονες της εταιρείας, ενώ οι Βραζιλιάνοι συνεργάτες έχουν προχωρήσει σε προδημοσίευση στο περιοδικό Lancet. Αυτή η απουσία δεδομένων προφανώς έχει οδηγήσει σε φόβους για το εμβόλιο της Sinovac και γενικότερα για τα κινεζικά εμβόλια. Ενα πάνελ ειδικών του ΠΟΥ το οποίο μελέτησε τα στοιχεία της Sinovac τον Απρίλιο ανέφερε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τις πιθανές παρενέργειες σε άτομα άνω των 60 ή σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Η ειρωνεία είναι πως -παρά τις διαφορές στην αποτελεσματικότητα- οι οποίες αυξάνουν και τις ανησυχίες, τα πραγματικά στοιχεία των εμβολιασμών είναι ολοένα και πιο θετικά.

Οι ειδικοί στη Χιλή, η οποία έχει εμβολιάσει το 41,5% του πληθυσμού της, οι περισσότεροι εξ αυτών γηραιότεροι, αναφέρουν πως το CoronaVac έχει μειώσει τους θανάτους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν και τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα, o Γιν υποστηρίζει πως αυτά οφείλονται σε νέους προσβεβλημένους από τον ιό. Τα δεδομένα της Χιλής υποδεικνύουν πως το CoronaVac έχει αποτελέσει πρόληψη της τάξης του 80% των θανάτων, ενώ το 67% των εμβολιασμένων είναι ασυμπτωματικοί.

Τα δεδομένα της Ινδονησίας δείχνουν πως η Sinovac δεν γνώριζε πως τα δεδομένα είναι πιο θετικά από αυτά της Χιλής, ενώ υποδεικνύουν πως το 98% των υγειονομικών προστατεύονται από τον θάνατο, και το 96% από την εισαγωγή μέσα σε επτά μέρες από την δόση. Επιπλέον αυτού, το εμβόλιο προστάτευσε το 94% των εργαζόμενων υγειονομικών κατά συμπτωματικής νόσησης, πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά των κλινικών δοκιμών της Sinovac. 

Διαβάστε ακόμα:

Airbnb: «Ζωντάνεψαν» οι κρατήσεις – Αύξηση 52% λόγω εμβολιασμών

Raxevsky: Πότε θα παιχτεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ

Άρση lockdown: Παίρνοντας πίσω την παλιά ζωή μας

Keywords
Τυχαία Θέματα