Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Με τρία επίπεδα επαλήθευσης θα λειτουργεί η εφαρμογή «Covid Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η εφαρμογή, την οποία παρουσίασε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβερνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είναι διαθέσιμη από σήμερα Τρίτη 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Η

«Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet εφόσον κάποιος το έχει κατεβάσει, ενώ για τον έλεγχο των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID και είναι η ένδειξη που ανάβει το πράσινο φως για είσοδο στους χώρους αμιγώς εμβολιασμένωνΚίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών επισημαίνεται ότι:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Η εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, η εφαρμογή αποτελεί το κλειδί όσον αφορά την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ η χρήση της είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκεί κάποιος να την «κατεβάσει» και με την εμφάνιση σάρωσης του QR code να περάσει το κινητό του πάνω από το πιστοποιητικό είτε αυτό είναι σε έγχαρτη είτε σε ψηφιακή μορφή, ώστε να δει το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμα

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Οι «πράσινοι» της ενέργειας, το νέο σκαρί του Theo, ο γνωστός επισπεύδων και ο «μετρημένος» εφοπλιστής

«Κουρεμένα» ενοίκια: Οι διαφωνίες ιδιοκτήτων – ενοικιαστών μπλοκάρουν τις φορολογικές δηλώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα