Σολτς: Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα
«Οποιαδήποτε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». Από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα το 2010 μέχρι και σήμερα, η επωδός της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την πιθανότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρέμεινε η ίδια. Και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς, φροντίζει να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι η αλλαγή της
Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας FAZ, ο κ. Σολτς στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι είναι η Αθήνα αυτή που «θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.»
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα. Μέχρι το καλοκαίρι περιμένουμε την τελική αξιολόγηση των Θεσμών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που να εγγυάται τις προοπτικές ανάπτυξης. Και μετά θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα (για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους)», αναφέρει ο κ. Σολτς. «Δείξτε επιείκεια που σήμερα δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος», αναφέρει.
Καμία λευκή επιταγή στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί κριτική στην στάση του Eurogroup στην αρχή της ελληνικής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενη, καθώς αρχικώς υπήρχαν αντιρρήσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά την λευκή επιταγή προς την Αθήνα, λέγοντας ότι η βοήθεια προς την Αθήνα συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σολτς ουσιαστικά επικρίνει τη στάση του Βερολίνου στην έναρξη της ελληνικής κρίσης. «Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν «ήταν λάθος αυτή η πολιτική» ο Σολτς απαντά: «Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ»
Ενώ ως μέλος της ισχυρότατης, συντηρητικής, πτέρυγας του SPD, του λεγόμενου «Κύκλου Ζέεχαϊμ» (Seeheimer Kreis), ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα επιθυμούσε την εφαρμογή μέτρων για την, υπό συγκεκριμένους και αυστηρότατους όρους, ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δημοσίως πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Πρώτον, διότι είναι υπουργός μιας συγκυβέρνησης με την Χριστιανική Ένωση και δεύτερον, διότι όποιος πολιτικός στη Γερμανία ανοίξει δημόσια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, θα βαδίσει σε πολιτικό ναρκοπέδιο.
Οποιαδήποτε συζήτηση στο Bundestag, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει μια πιθανή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα θέσει σε δοκιμασία τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θεωρούν ως ταμπού την ελάφρυνση του χρέους. Ο αριθμός των βουλευτών που ανήκουν στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU - CSU) και αντιτίθενται επίσης σε μια τέτοια προοπτική, είναι μεν άγνωστος, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αυτοί οι βουλευτές αποτελούν την πλειοψηφία.
Ιδιαίτερα οι 46 βουλευτές των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενδέχεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό βαρίδι, καθώς τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βαβαρίας, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδίας στο οποίο μεταπολεμικά εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση από το CSU. Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ήδη υιοθετήσει σκληρότερες θέσεις για μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και το ζήτημα της Ελλάδας, προσπαθώντας να επαναφέρουν τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στο AfD και απειλούν την απόλυτη κυριαρχία τους.
Δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις Μακρόν
Σύμφωνα με τον κ. Σολτς οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης (όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ένας κοινός προϋπολογισμός και η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) τις οποίες ανέπτυξε από τη Σορβόννη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είναι έναν πρώτο θετικό σημάδι για την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιον είναι αδύνατον να γίνουν όλες δεκτές. Βασικό ζήτημα για το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κ Σολτς, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο η το Βερολίνο εκφράζει αντιρρήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) για όλη την Ευρωζώνη, κάτι που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα εξασφάλιζε την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Μια πρόταση την οποία θα ήθελε να δει να γίνεται πράξη και η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Γερμανία συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων για όλη την Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Β. Μαρινάκης: H νέα επενδυτική κίνηση του εφοπλιστή. Όλο το παρασκήνιο
- Γεννηματά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές
- «Πνίγηκε» στην αφρικανική σκόνη η Αθήνα – Η πρόγνωση του Γ. Καλλιάνου
- Βίντεο: Το ρομπότ – γίγας που ξεπερνά το ύψος τεσσάρων ανθρώπων
- Πώς οι εκλογές στη Βαυαρία μπλοκάρουν τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος
- Φ. Γεννηματά: Βρεθήκαμε μαζί για να μείνουμε και να πάμε μακριά και ψηλά
- Τα «μαζεύει» ο βουλευτής που ζητούσε «να καεί η π*** η Βουλή»: Ήταν σχήμα λόγου
- Η αφρικανική σκόνη «τύλιξε» και πάλι την Αθήνα
- Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε την απαίτηση της Ελλάδας να ισχύει η ονομασία erga omnes
- Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Ν. Κοτζιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Βραζιλία: Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχει ο φυλακισμένος Λούλα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ροχανί για τη Συρία
- Οι οικονομολόγοι της Wall Street «βλέπουν» κορύφωση της παγκόσμιας ανάπτυξης
- Σολτς: Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα
- Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την φράση «αποστολή εξετελέσθη» με ανάρτηση στο Twitter
- Άνοδος στα αραβικά χρηματιστήρια - Υποχωρούν οι φόβοι για τη Συρία
- Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αύριο ο Κοτζιάς
- ΗΠΑ: Οι τρεις στόχοι για την αποχώρηση τους από τη Συρία

- Τελευταία Νέα New Money
- Σολτς: Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα
- ΗΠΑ: Οι τρεις στόχοι για την αποχώρηση τους από τη Συρία
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ροχανί για τη Συρία
- Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αύριο ο Κοτζιάς
- Οι οικονομολόγοι της Wall Street «βλέπουν» κορύφωση της παγκόσμιας ανάπτυξης
- Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την φράση «αποστολή εξετελέσθη» με ανάρτηση στο Twitter
- Βραζιλία: Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχει ο φυλακισμένος Λούλα
- Άνοδος στα αραβικά χρηματιστήρια - Υποχωρούν οι φόβοι για τη Συρία
- Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης γυναίκας στον Όλυμπο
- Κράτος, μίζες και εξοπλισμοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η ΑΕΛ νίκησε 4 -2 τον Παναιτωλικό και παρέμεινε στην Super Leaque
- Η Ρωσία θα πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό της;
- Και μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τι;
- Μαριάννα Γουλανδρή: Η καθημερινότητα με την κορούλα της στα social media (video)
- Δημοσκόπηση: Αντίθετη με την επίθεση στη Συρία η πλειοψηφία των Γερμανών
- Η Μαρέβα Μητσοτάκη ζητά κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου
- Με κλειστά χαρτιά ο Σολτς για την ελάφρυνση του χρέους
- Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε την απαίτηση της Ελλάδας να ισχύει η ονομασία erga omnes
- Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους