DW: Ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Τεχεράνη

Σε μια δύσκολη παγκόσμια πολιτική και οικονομική συγκυρία η άρση των κυρώσεων της Δύσης έναντι του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναπτερώνει τις ελπίδες για πρόοδο και σε άλλα δύσκολα πεδία αντιπαραθέσεων.

«Μετά από αναμονή ωρών, όλα εξελίχθηκαν στη συνέχεια πολύ γρήγορα» μετεδωσε την είδηση χθες βράδυ η ανταποκρίτρια του ARD στη Βιέννη Κάρλα ΄Ενγκελχαρντ. «Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τους τελευταίους 6 μήνες έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μειώσει

το πυρηνικό της πρόγραμμα, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την άρση των κυρώσεων.

το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί νίκη της διπλωματίας και δείχνει την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιλύει δύσκολες διενέξεις, δήλωσε η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φρεντερίκα Μογκερίνι».

Για τις ΗΠΑ πρόκειται για μια διπλή διπλωματική νίκη, υποστηρίζει ο Γκέρο Σλις, ανταποκριτής της DW στη Ουάσιγκτον. Εκτός από την επίσημη επιβεβαίωση εφαρμογής της συμφωνίας θα αφεθούν ελεύθεροι 4 Αμερικανοί κρατούμενοι, μεταξύ αυτών και ο ανταποκριτής της Washington Post στο Ιράν.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μετά από πάνω από δεκαετία πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν θα απελευθερωθεί σταδιακά ποσό πάνω από 100 δις δολαρίων από ιρανική περιουσία στο εξωτερικό που χρειάζεται επειγόντως η Τεχεράνη για την αναθέρμανση της οικονομίας της. Το Ιράν θα μπορεί και πάλι να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΕΕ, αλλά και δυτικές εταιρείες θα ξεκινήσουν με εντατικό ρυθμό επενδύσεις και επιχειρηματικές δοσοληψίες με τη χώρα

Νίκη για τον Ομπάμα

Πολύ περισσότερο όμως από την οικονομική πτυχή σημασία έχει η πολιτική διάσταση του γεγονότος, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος. Η προσεκτική προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν θα έχει τεράστια σημασία για την επίλυση περιφερειακών αντιπαραθέσεων. Δικαίως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στην Τεχεράνη ότι διαθέτει το «κλειδί» για την επίλυση περιφερειακών διενέξεων, όπως στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Λίβανο, στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην παραδοσιακή διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που χρειάζεται χρόνο για να εδραιωθεί.

Για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν επιβεβαιώνει την επιμονή του στις διαπραγματεύσεις παρά τις αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ προσπάθησαν να έρθουν σε συνεννόηση με το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά απέτυχαν. Μια απόδειξη ότι το credo του αμερικανού προέδρου στην διπλωματία και την επίκληση της λογικής καρποφόρησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα