De Guindos (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου QE

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Luis de Guindos υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να προσφέρει νομισματική τόνωση.

«Έχουμε τη μελλοντική καθοδήγηση, έχουμε τα TLTRO, έχουμε την

επανεπένδυση των ομολόγων που βρίσκονται στον ισολογισμό μας, οπότε υπάρχει ένα μεγάλο εύρος εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, και το QE είναι μέσα σε αυτά» σημείωσε ο κ. de Guindos.

Την Τρίτη, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει ξανά μια διευκολυντική πολιτική, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά στοιχείων ενεργητικού, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της.

«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Ο De Guindos είπε στο CNBC ότι η τράπεζα θα μπορούσε να επιλέξει έναν "συνδυασμό ενεργειών" για την αποκατάσταση του πληθωρισμού.

«Ένας συνδυασμός δράσεων θα μπορούσαν να στείλουν το μήνυμα αλλά και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου (της ΕΚΤ) ότι είμαστε ανοικτοί να δράσουμε», ανέφερε. «Για εμάς η σταθερότητα των τιμών είναι καθοριστική, είναι η εντολή μας και εάν διαπιστώσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να αποσυντίθενται, θα ενεργήσουμε», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα