Deloitte: Η ΗΠΑ στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για το βιομηχανικό κλάδο
Οι Η.Π.Α. αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο σημερινός ηγέτης, η Κίνα, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα για το «Δείκτη Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα στο Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte
Η πρόβλεψη βασίζεται σε μια εκ βάθους ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 CEOs και senior leaders σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρίες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου. Όπως και στις έρευνες των ετών 2010 και 2013, τα στελέχη κατέταξαν 40 χώρες σύμφωνα με την παρούσα και μελλοντική ανταγωνιστικότητά τους στο βιομηχανικό κλάδο και αξιολόγησαν, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου (παρουσιάζονται παρακάτω).
«Η σήμανση Made in the USA κάνει μεγάλη επιστροφή», λέει η Deborah L. Wince-Smith, Πρόεδρος και CEO του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των Η.Π.Α. «Αντίθετα με τις απόψεις ότι ο βιομηχανικός κλάδος είναι παρωχημένος, η έρευνα παραπέμπει στο μέλλον του κλάδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από προηγμένες τεχνολογίες και ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Ο βιομηχανικός κλάδος είναι βιώσιμος, έξυπνος, ασφαλής και επανέρχεται δυναμικά και η Αμερική αναμένεται να είναι μια από τους ηγέτες σε αυτό το μετασχηματισμό του κλάδου.»
Οι CEOs υποστηρίζουν ότι οι προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης, η διασύνδεση αντικειμένων, γνωστή ως «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», τα έξυπνα προϊόντα και τα προηγμένα υλικά, θεωρούνται από τα στελέχη κρίσιμα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου.
Οι Η.Π.Α. είναι μία από τις χώρες που προωθούν προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων, διασυνδεδεμένων προϊόντων και εργοστασίων, των υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης και των προηγμένων υλικών που αποτελούν τον πυρήνα για τις μελλοντικές επιχειρήσεις,» είπε ο Craig Giffi, αντιπρόεδρος της Deloitte US LLP και Deloitte US Automotive Sector leader. «Οι Η.Π.Α. διαπρέπουν στη σύναψη διασυνδέσεων και συνεργιών μεταξύ ανθρώπων, τεχνολογίας, κεφαλαίου και οργανισμών για να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό οικοσύστημα καινοτομίας, δημιουργώντας τεράστια αξία από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.»
Στην έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας 2016», και αναφορικά με τις κατατάξεις των χωρών, παρατηρείται η ανάδυση ισχυρών περιφερειακών clusters, με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία να κυριαρχούν στο ανταγωνιστικό τοπίο. Τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής – οι Η.Π.Α., το Μεξικό και ο Καναδάς – κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, 5 κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020 – η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταιβάν – αφήνοντας έτσι δύο μόνο θέσεις ανοιχτές για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020.
Από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), μόνο η Κίνα θεωρείται από τους ερωτηθέντες σαν μία από τις 10 καλύτερες χώρες στο βιομηχανικό κλάδο το 2016. Η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Ωστόσο, η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που παρουσιάζεται στην έρευνα είναι η άνοδος των ακόλουθων χωρών: Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ (γνωστές και ως MITIV ή «Ισχυροί 5»). Όλες αυτές οι χώρες αναμένεται να συμπεριληφθούν στις 15 καλύτερες μέχρι το 2020 και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τη «Νέα Κίνα», από άποψη χαμηλού κόστους εργασίας, ευέλικτων βιομηχανικών δυνατοτήτων, ευνοϊκού δημογραφικού προφίλ και ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας.
Εκτός από την κατάταξη των χωρών, οι CEOs εντόπισαν και τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο κυριότερος παράγοντας, εστιάζοντας στην ποιότητα και τη διαθεσιμότητα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές. Το 73% των στελεχών θεωρούν ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι Η.Π.Α. με 66%. Κατόπιν, τα στελέχη κατέταξαν την ανταγωνιστικότητα κόστους ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα και ακολούθως την παραγωγικότητα, το δίκτυο προμηθευτών και το νομικό και ρυθμιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας έτσι τους πέντε σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας.
«Για να είμαστε ανταγωνιστικοί παγκοσμίως, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για της επιχειρήσεις του κλάδου της βιομηχανίας», λέει ο Tim Hanley, Deloitte Global Leader for Consumer & Industrial Products Industry group. «Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να συντονιστούν με τις ανάγκες των Millennials και με το εργατικό δυναμικό της Γενιάς Z, αλλά και να χρησιμοποιήσουν διαφοροποιημένα μοντέλα απόκτησης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και στρατηγικών διατήρησης.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προς κατάργηση το άρθρο 99-Σε «πανικό» η αγορά
- Μαρινόπουλος: Ένα βήμα πιο κοντά η διάσωση
- Septem: Η μπύρα που σαρώνει στο εξωτερικό έχει ελληνική υπογραφή
- Πόσα iPhone 7 πουλήθηκαν σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα
- Δείτε στο βίντεο πώς δύο αδέλφια έσωσαν τον αδερφό τους από απαγωγή!
- Ποινική δίωξη σε βάρος του Δ. Κοντομηνά για φοροδιαφυγή 48 εκατ. ευρώ
- Π. Πολάκης για ΕΚΑΒ: Βγαίνουν και μιλάνε αντί να πουν ευλόγησον;
- Βεβαιώσεις φόρου-μαμούθ από λίστες και εμβάσματα
- Τράπεζα Πειραιώς: Πρώτο εθνικό βραβείο για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
- Β. Οικονόμου: Ο κ. Κατρούγκαλος να απολογηθεί στους συνταξιούχους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- «Φούσκα» οι εισπράξεις από τις λίστες του εξωτερικού
- Η McGinley Aviation προσλαμβάνει νεοεισερχόμενους πιλότους στην Ελλάδα εκ μέρους της Ryanair
- Τρ. Αλεξιάδης: Άμεσα τα νομοσχέδια για ηλεκτρονικές συναλλαγές και εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων
- Λ. Κατσέλη: Η Εθνική διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας σε σχέση με τους ανταγωνιστές
- Τρ. Πειραιώς: Πρώτο εθνικό βραβείο για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
- Πτωχευτικός κώδικας: Στη διάθεση των τραπεζών τα «κλειδιά» του άρθρου 99 – Τέλος στην προσωρινή προστασία
- Deloitte: Η ΗΠΑ στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για το βιομηχανικό κλάδο
- Για κάθε 10 πρόστιμα δεν εισπράττουν ούτε… τα 8!
- Τελευταία Νέα New Money
- Deloitte: Η ΗΠΑ στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για το βιομηχανικό κλάδο
- Η McGinley Aviation προσλαμβάνει νεοεισερχόμενους πιλότους στην Ελλάδα εκ μέρους της Ryanair
- Τρ. Αλεξιαδης για ηλεκτρονικές συναλλαγές, εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και νέες αντικειμενικές
- Τρ. Πειραιώς: Πρώτο εθνικό βραβείο για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
- Τρ. Αλεξιάδης: Άμεσα τα νομοσχέδια για ηλεκτρονικές συναλλαγές και εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων
- "Υπερταμείο" και η δόση των 1,7 δισ. στο τραπέζι με τους θεσμούς από αύριο!
- «Φούσκα» οι εισπράξεις από τις λίστες του εξωτερικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα iPhone 7 πουλήθηκαν σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα
- Public: Αποκλειστικές προσφορές για τους gamers
- Οι 15 πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο
- Κυπριακό: Συζήτηση για το εδαφικό, εκτός κυπριακού εδάφους, τον Νοέμβριο
- Την Κυριακή η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
- Μαξίμου: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στοχοποιεί στις ομιλίες του ανώτατους δικαστικούς
- Ντράγκι:Απαραίτητα τα μέτρα για το χρέος-Πρώιμο να μιλάμε για QE
- Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή σε βάρος του Κοντομηνά
- ΚΥΣΟΙΠ: Στην απασχόληση κατανομή των επιπλέον κοινοτικών πόρων