Deloitte: Η ψηφιακή τεχνολογία στον εργασιακό χώρο αλλάζει τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
Η ψηφιακή τεχνολογία στον εργασιακό χώρο αναγκάζει και επιτρέπει στις εταιρείες να αλλάξουν δραστικά την οργανωτική τους δομή και τη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού τους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Deloitte.
Η έρευνα με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού 2016» (Global Human Capital Trends 2016) πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού σε
Η φετινή έρευνα καταδεικνύει ότι οι εταιρείες εξετάζουν προσεκτικά και διορθώνουν την οργανωτική τους δομή, απομακρύνονται από τα ιεραρχικά, λειτουργικά επιχειρησιακά μοντέλα και στρέφονται προς διαλειτουργικά δίκτυα ομάδων σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ευέλικτες να συνεργάζονται καλύτερα και να θέτουν στο επίκεντρο τον πελάτη. Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτή τη στροφή, μόνο το 21% των επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού αισθάνονται ειδικοί στο σχηματισμό διαλειτουργικών ομάδων και μόνο το 12% αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί τους συνεργάζονται τώρα.
Επιπλέον, η διαφορετικότητα ανάμεσα στις γενιές εντείνεται καθώς λόγω της βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, οι «millennials» με υψηλές προσδοκίες για την προσωπική τους ανάπτυξη, εργάζονται δίπλα στους «baby boomers» πολλοί εκ των οποίων καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους. Ένα νέο συμβόλαιο εργασίας, καθοδηγούμενο από τις ανάγκες για ταχεία επαγγελματική ανάπτυξη, ευέλικτες εργασιακές συμφωνίες και μια αύξηση στον αριθμό συμβάσεων εργαζομένων ημιαπασχόλησης αλλάζει δραματικά τις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο νέος ψηφιακός κόσμος εργασίας ενισχύει περισσότερο αυτές τις αλλαγές. Περίπου τα τρία τέταρτα των στελεχών (74%) έχουν εντοπίσει το digital HR – τον ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό των εργαλείων και των υπηρεσιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού βάσει ψηφιακής τεχνολογίας – ως μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Το 42% των εταιρειών επανασχεδιάζουν τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ώστε να υποστηρίζουν τη μάθηση μέσω φορητών συσκευών οι οποίες βελτιώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα και το 59% στρέφουν τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προς κινητά συστήματα σε μια προσπάθεια να κάνουν ευκολότερη τη χρήση τους από τους εργαζόμενους.
Μια νέα αναπτυσσόμενη πρακτική η οποία επικεντρώνεται στις στρατηγικές οι οποίες θέτουν τον εργαζόμενο στο επίκεντρο, το Design Thinking αναδύεται ως μια νέα μεγάλη τάση η οποία μετασχηματίζει την προσέγγιση των εταιρειών στη διαχείριση, στην υποστήριξη και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού τους. Πέραν του ενδιαφέροντος προς τις συναλλακτικές διαδικασίες, οι εταιρείες μελετούν τις συμπεριφορές των εργαζομένων ώστε να βοηθούν στην ανάπτυξη παρεμβάσεων, εφαρμογών και εργαλείων τα οποία λειτουργούν διαισθητικά και είναι εύχρηστα, μειώνουν το stress και εντείνουν την παραγωγικότητα. Πρακτικά, το 79% των στελεχών κατατάσσουν το design thinking ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές τους για το 2016.
Σχεδόν 9 από τους 10 ερωτηθέντες (86%) κατατάσσουν τις προκλήσεις της εταιρικής κουλτούρας ως «σημαντικές» ή «πολύ σημαντικές». Επιπλέον, το 85% κατατάσσει τις προκλήσεις σε σχέση με τη δέσμευση των εργαζομένων ως «σημαντικές» ή «πολύ σημαντικές».
Για να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα αυτά, νέοι ρόλοι αναδύονται στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι, στην ουσία τους θα μπορούσαν να αποκληθούν «chief experience officer» ή «chief listening officer». Οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν τις ευκαιρίες μάθησης όλων των εργαζομένων αλλά και να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε δεξιότητες στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. 4 από τα 10 στελέχη αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις δεξιοτήτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού – μια αύξηση ύψους 25% από το 2015.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων με θέμα τους ανθρώπους αναπτύσσονται ραγδαία προκειμένου να βοηθήσουν στην κρίση κουλτούρας και δέσμευσης. Φέτος, το ποσοστό των στελεχών τα οποία πιστεύουν ότι είναι ικανά να αναπτύξουν μοντέλα πρόγνωσης διπλασιάστηκαν από 4% το 2015 σε 8% το 2016, υποδεικνύοντας ταχεία βελτίωση δεξιοτήτων στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι προοδευτικοί οργανισμοί εστιάζουν στον εργαζόμενο και υιοθετούν νέες, ανοικτές τεχνολογίες μάθησης. Το ποσοστό των εταιρειών οι οποίες αισθάνονται έτοιμες να ενσωματώσουν τα μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (massive open online courses -MOOCs) στις εκπαιδευτικές τους πλατφόρμες αυξήθηκε φτάνοντας το 43% από το 30% πέρυσι. Σε σχέση με την αυξημένη υιοθέτηση των MOOCs, η Deloitte, συνεργάζεται με το Columbia University και Dean Jason Wingard, Ph.D., για την παράδοση ενός MOOC αργότερα μέσα στο χρόνο το οποίο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στις αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού 2016.
Η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι η παραδοσιακή πυραμίδα διοίκησης δεν παράγει ηγέτες αρκετά γρήγορα. 56% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους δεν είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους σε σχέση με την ηγεσία, ενώ περισσότεροι του 1 από τους 5 ερωτηθέντες (22%) δηλώνουν ότι δε διαθέτουν προγράμματα ηγεσίας για millennials. Για να ανταποκριθούν σε αυτό το ζήτημα, η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών (89%) δηλώνει ότι η ενδυνάμωση, η αναδιαμόρφωση και η βελτίωση της ηγεσίας του οργανισμού αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τον ερχόμενο χρόνο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιες ελληνικές εταιρείες ‘τρίβουν τα χέρια τους’ μετά την έγκριση της Κομισιόν για τον αγωγό TAP
- ΔΝΤ: Mέτρα 9 δισ. ευρώ ή κούρεμα χρέους
- Το νέο ιταλικό του Παγκρατίου θα σε κάνει να πεις viva Italia!
- Από σήμερα οι αυτόματοι πωλητές με γάλα στην Αθήνα
- Να ανασταλεί η Σένγκεν για να σωθεί η Ευρώπη
- Τρεις μέρες έκθετοι στο Μαξίμου με τον Καρανίκα
- Φράσεις της αρχαίας ελληνικής που χρησιμοποιούμε και σήμερα
- Στήριξη της Alpha Βank στα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση Ψυχάρη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Το νέο ιταλικό του Παγκρατίου θα σε κάνει να πεις viva Italia!
- Τρεις μέρες έκθετοι στο Μαξίμου με τον Καρανίκα
- Οι κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει το νέο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Δωροδοκίες, ανταλλακτήρια και... ομερτά: Το ιδιότυπο τραπεζικό σύστημα του Ισλαμικού Κράτους
- Τι πλήρωσαν οι Βρετανοί πέρυσι στα ξενοδοχεία των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών
- Καμίνης: Για να δώσουμε χώρους για τους πρόσφυγες πρέπει να αδειάσει η πλατεία Βικτωρίας
- Μόλις 100 επιχειρήσεις υπάχθηκαν στο νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια!
- Ασφαλιστική ενημερότητα για οφειλές έως 15.000 ευρώ υπόσχεται τώρα ο Γ. Κατρούγκαλος
- Βίτσας: Μάς αναλογούν κάτω από 20.000 πρόσφυγες – Έχουμε ήδη πάνω από 30.000
- Eξωσωματική διαδικασία: πως γίνεται όλο και πιο φιλική προς τη γυναίκα;
- Τελευταία Νέα New Money
- Deloitte: Η ψηφιακή τεχνολογία στον εργασιακό χώρο αλλάζει τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
- Βίτσας: Μάς αναλογούν κάτω από 20.000 πρόσφυγες – Έχουμε ήδη πάνω από 30.000
- Πάνω από την αντίσταση των 550 μονάδων το Χ.Α.
- Ιασώ Παίδων: Προσφορά για τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή
- Τι πλήρωσαν οι Βρετανοί πέρυσι στα ξενοδοχεία των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών
- Eξωσωματική διαδικασία: πως γίνεται όλο και πιο φιλική προς τη γυναίκα;
- Νορβηγία: Οι τράπεζές μας μπορούν να αντέξουν μηδενικά επιτόκια
- Οι κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει το νέο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Δωροδοκίες, ανταλλακτήρια και... ομερτά: Το ιδιότυπο τραπεζικό σύστημα του Ισλαμικού Κράτους
- Καθαρή Πόλη, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00 και μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο
- Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: «Ελεγχόμενη» η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
- Ντάστιν Χόφμαν: Υπάρχει ρατσιστικό πρόβλημα στην Αμερική
- Μάρδας: Ετοιμάζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης–Σμύρνης
- Δ. Αβραμόπουλος: Προθεσμία στην Ελλάδα μέχρι 12 Μαϊου για να μείνει στη Σένγκεν
- Ράμα: Ποτέ δεν αποφύγαμε τις ευθύνες μας