Der Spiegel: Τελειώνει το γερμανικό imperium στο Eurogroup;

Περιορισμό εξουσιών του πανίσχυρου υπουργείου Οικονομικών, κυρίως όσον αφορά τον ρόλο του στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, φέρονται να εξετάζουν οι γερμανοί Συντηρητικοί. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές φοβούμενοι μήπως το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Οικονομικών ανατεθεί τελικά στους Φιλελευθέρους (FPD), σκέπτονται να μεταφέρουν σημαντικές αρμοδιότητες για την Ευρωζώνη και τις διεθνείς οικονομικές

σχέσεις στον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος θα προέρχεται, όπως όλα δείχνουν, από τις γραμμές των Συντηρητικών.

Για τα αδελφά κόμματα CDU/CSU θα ήταν εφιάλτης αν...έπεφτε το υπουργείο Οικονομικών στα χέρια είτε του προέδρου των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, είτε του αντιπροέδρου Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μιας και τάσσονται ξεκάθαρα κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί σήμερα ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής διάσωσης στην Eυρωζώνη. Προφανώς και για αυτό το λόγο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων, που καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση στο Βερολίνο, προχωρούν με ιδιαίτερες δυσκολίες.

Με πιο σαφείς θέσεις η Γερμανία στις Βρυξέλλες

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συμφωνούν πάντως ότι από εδώ και στο εξής η Γερμανία θα πρέπει να εμφανίζεται πιο αποφασιστική στις Βρυξέλλες. Αρκετές φορές η Γερμανία απείχε από σημαντικές ψηφοφορίες της ΕΕ επειδή δεν ήταν εφικτή μια συμφωνία μεταξύ των διαφόρων υπουργείων, που ανήκαν είτε στους Χριστιανοδημοκράτες, είστε στους Σοσιαλδημοκράτες. Ένα πρόσφατα παράδειγμα αφορά την κυκλοφορία του παρασιτοκτόνου Glyphosat.

O υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ (CSU) δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ότι «η Γερμανία πρέπει να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με σαφείς θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρας μας θα παρακάμπτεται στην αναζήτηση πλειοψηφίας». Παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κασπάρι: «Διαπιστώνουμε ότι πολλές χώρες-μέλη ενδιαφέρονται θέλουν να μάθουν τη θέση της Γερμανίας όταν εξετάζεται, για παράδειγμα, ένα σχέδιο νόμου. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να μπορεί έγκαιρα να καταλήγει σε συγκεκριμένες θέσεις στα σημαντικά ζητήματα».

Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Σύμφωνα ωστόσο με το Der Spiegel θεωρείται δεδομένο ότι το Βερολίνο θα πρέπει μελλοντικά να καταλήγει ταχύτερα σε θέσεις, που αφορούν σημαντικά για τη Γερμανία ζητήματα και στα οποία τον τελικό λόγο έχουν οι Βρυξέλλες.

Der Spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα