Der Spiegel: Τι μπορεί να μας διδάξει το... 1919 για το 2019!
Το 1919 ήταν μία τις μεγάλες, σημαντικές χρονιές της παγκόσμιας ιστορίας, ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγεται στις ιστορικές χρονολογίες όπως το 1789 ή το 1945. Είχε μόλις τελειώσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η παγκόσμια τάξη είχε καταρρεύσει. Τέσσερις μεγάλες αυτοκρατορίες είχαν εξαφανιστεί: Η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Αυστρο-Ουγγαρία, η Τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο παλιός κόσμος ήταν σε ερείπια, αλλά παράλληλα νέες, μεγάλες ελπίδες φύτρωναν: Οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία
Το 1919, ο κόσμος είχε τη μεγάλη του ευκαιρία
Η χειραφέτηση ήταν επίσης ένα μεγάλο θέμα. Οι αποικίες της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας είχαν στείλει στρατιώτες στην Ευρώπη, είχαν πληρώσει με υψηλά ποσά σε αίμα, ήθελαν να ανταμειφθούν με την ελευθερία τους. Στην Αμερική, οι έγχρωμοι πίεζαν για ισότητα. Καθώς οι άνδρες ήταν στον πόλεμο, οι γυναίκες στην πατρίδα έπρεπε να αναλάβουν άλλους ρόλους. Οι φεμινίστριες πίεζαν επίσης για ίσα δικαιώματα με νέα αυτοπεποίθηση.
Όλες αυτές οι ελπίδες κατευθύνονταν στο Παρίσι. Στις 18 Ιανουαρίου 1919 ξεκίνησε η μεγάλη ειρηνευτική διάσκεψη. Όταν ο Πρόεδρος Ουίλσον έφτασε στη Γαλλική πρωτεύουσα, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στους δρόμους του Παρισιού. Ο Ουίλσον ήθελε να δημιουργήσει την Κοινωνία των Εθνών, έναν νέο μηχανισμό για την αιώνια ειρήνη. Τα κινήματα απελευθέρωσης και χειραφέτησης έστειλαν αντιπροσωπείες. Ο κόσμος είχε τη μεγάλη του ευκαιρία στις αρχές του 1919.
Ο Σουηδός συγγραφέας Περ Ολαφ Ενκβιστ, έγραψε για τότε μια φράση, ιδιαίτερα σημαντική: «Αν όλα είχαν αρχίσει τόσο καλά, πώς μπόρεσαν να τελειώσουν τόσο άσχημα;».
100 χρόνια αργότερα - φόβος αντί για ελπίδα
Το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Παρισίων ήταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπεγράφη στις 28 Ιουνίου 1919. Η γερμανική αντιπροσωπεία την υπέγραψε απρόθυμα, καθώς οι όροι της συνθήκης καθιστούσαν τη ζωή δύσκολη για τη νεαρή γερμανική δημοκρατία, οικονομικά, αλλά πρωτίστως ψυχολογικά. Πολλοί Γερμανοί αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι. Από τις Βερσαλλίες, άνοιξε ένας δρόμος για την εμφάνιση του Χίτλερ, αλλά φυσικά δεν ήταν ο μόνος.
Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν επικύρωσε τη συνθήκη, οι ΗΠΑ δεν προσχώρησαν στην Κοινωνία των Εθνών. Η Ευρώπη απομακρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δικές της δυνατότητες. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '30, πολλές δημοκρατίες είχαν μετατραπεί σε αυταρχικά κράτη. Ούτε η χειραφέτηση για τους μαύρους Αμερικανούς, ούτε η ελευθερία για τις αποικίες.
Οι ελπίδες των Αράβων για ένα μεγάλο κράτος δεν καρποφόρησαν. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι διαίρεσαν τη Μέση Ανατολή σε ζώνες επιρροής, με συνέπειες που βλέπουμε μέχρι σήμερα.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν το μέλλον την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1919. Θρηνούσαν τους νεκρούς, πεινούσαν, αντιμετώπιζαν την ισπανική γρίπη, ίσως να πίστευαν ότι κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Οι Γερμανοί ήλπιζαν για μια «Ουίλσονική ειρήνη», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή, μια έντιμη ειρήνη, αλλά η πολιτική Ουίλσον απογοήτευσε πολλούς (όπως και του Ομπάμα υπό άλλες συνθήκες επίσης).
Εκατό χρόνια αργότερα, ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο που επηρεάζεται έντονα από τη Συνθήκη των Βερσαλιών και τα άλλα συνέδρια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαγγέλθηκαν πολλά εκείνη τη στιγμή, αλλά ίσως γι 'αυτό υπήρξαν λιγότερες ελπίδες ότι κάτι θα βελτιωθεί και περισσότεροι φόβοι ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν.
Άρα, οι πολιτικές μας επιθυμίες για το Νέο Έτος - παρά τις πολλές διαφορές από τότε μέχρι σήμερα, πηγάζουν ακόμη από τις συνέπειες του 1919 και μετά.
Πρώτον, οι νέες δημοκρατίες χρειάζονται βοήθεια, χρειάζονται καθοδήγηση. Στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι πλέον θέμα για τους Αμερικανούς, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ ανέλαβε αυτό το καθήκον έναντι της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, αλλά όχι αποφασιστικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δεύτερον, το φλερτ με αυταρχικές σκέψεις είναι επικίνδυνο. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ένα αυταρχικό σύστημα, σύμφωνα με την εμπειρία της ιστορίας, έχει μια πολύ μεγαλύτερη συγγένεια με τον πόλεμο, ειδικά με έναν μεγάλο πόλεμο, από μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Τρίτον, η Αμερική είναι απαραίτητη. Το 1919, ίσως, υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια μεγάλη Δύση, με τη Γερμανία, με τις άλλες νέες δημοκρατίες, υπό αμερικανική ηγεσία. Η ιστορία θα ήταν διαφορετική. Στους καιρούς μας, η Δύση δέχεται έντονη πρόκληση από τα αυταρχικά καθεστώτα. Η Δύση χρειάζεται ενότητα και ισχυρή Ευρώπη που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη για να επιβιώσει.
Εάν οι επιθυμίες αυτές εκπληρωθούν, αυτό που άρχισε καλά θα καταλήξει καλά. Με αυτό το σκεπτικό, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο νέο έτος, ένα υπέροχο 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το Δημόσιο παίρνει τα σπίτια του Βγενόπουλου
- Πώς θα είναι το 2019 σύμφωνα με το ζώδιό σου
- Τι αλλάζει στη φορολογία από το νέο έτος – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2019
- Ανασταίνεται η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας
- Νέα επίθεση στο Μάντσεστερ παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Πρωτοχρονιά με βροχές, χιόνια και κρύο
- Πειραιάς: Αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό
- Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία
- Το κινεζικό GPS είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Beidou
- Στον αέρα οι ασφαλισμένοι για την αγορά γυαλιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Το Δημόσιο παίρνει τα σπίτια του Βγενόπουλου
- Νεκρός νεαρός άνδρας με δύο σφαίρες στον Πειραιά
- «Ποδαρικό» με βάρη 5 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων στα ακίνητα
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 14χρονος που είχε ανέβει στην ταράτσα για να δει τα πυροτεχνήματα
- Der Spiegel: Τι μπορεί να μας διδάξει το... 1919 για το 2019!
- Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2019 (βίντεο)
- Είσοδος της νέας χρονιάς με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
- Οι ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο το νέο έτος
- Το σκάφος της NASA πέταξε πάνω από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει μελετηθεί ποτέ
- Τόκιο: Νεαρός έριξε το αυτοκίνητό του σε πλήθος - Εννιά τραυματίες
- Τελευταία Νέα New Money
- Der Spiegel: Τι μπορεί να μας διδάξει το... 1919 για το 2019!
- Αυξάνεται από σήμερα η τιμή της πλαστικής σακούλας
- Νεκρός νεαρός άνδρας με δύο σφαίρες στον Πειραιά
- Οι ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο το νέο έτος
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Αν δεν υπάρξει πρόοδος με τις ΗΠΑ, ίσως πάρουμε νέο δρόμο
- Διάσωση 75 μεταναστών στο Φαρμακονήσι
- Κλειστός λόγω χιονόπτωσης ο δρόμος προς Πάρνηθα
- Το σκάφος της NASA πέταξε πάνω από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει μελετηθεί ποτέ
- Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2019 (βίντεο)
- Το Δημόσιο παίρνει τα σπίτια του Βγενόπουλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Άγριο έγκλημα στον Πειραιά: Πυροβόλησαν νεαρό ξημερώματα Πρωτοχρονιάς
- Τέλος τα αυτοκίνητα στο κέντρο του Όσλο το 2019
- Προβλήματα στην Πελοπόννησο λόγω του χιονιά – Πού χρειάζονται αλυσίδες
- Πειραιάς: Αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό
- Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία
- Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η επόμενη μάχη για τους λαϊκιστές της Ευρώπης
- Τι αλλάζει στη φορολογία από το νέο έτος – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2019
- Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία σε Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία
- Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019
- Μπουτάρης: Θα μου λείψετε αλλά όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος