DW: «Έκλεισε» η εξαγορά της Monsanto από την Bayer


O δρόμος για την εξαγορά της αμερικανικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto από τη γερμανική Bayer ήταν μακρύς. Αρχικά η εξαγορά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωνόταν πέρυσι. Καθυστέρησε ωστόσο και λόγω της έγκρισης πολλών αρχών ανταγωνισμού και σύστασης καρτέλ που έθεσαν πλήθος προϋποθέσεις. «Το στοίχημα της Bayer είναι πολύ ακριβό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο χρηματιστής Όλιβερ Ροτ από την χρηματιστηριακή εταιρία

Oddo Seydler: «Θα πρέπει να δούμε αν εν τέλει η αγορά συνέφερε την γερμανική εταιρία».

Για να μπορέσει η γερμανική εταιρία φαρμακευτικών και χημικών προϊόντων να αποσπάσει την έγκριση των αρμόδιων αρχών για την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού αναγκάστηκε να πουλήσει την θυγατρική της Covestro, αλλά και μερίδια εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά σπόρων. Παράλληλα υποχρεώθηκε να πουλήσει μερίδα αξίας 7,6 δις στην ανταγωνίστρια εταιρία BASF.

Ο επικεφαλής της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν δήλωσε λίγο πριν κλείσει και τυπικά η εξαγορά: «Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη δημιουργία μια κορυφαίας επιχείρησης αγροτικής οικονομίας». Στα σχέδια των Γερμανών είναι ο όμιλος να επιστρέψει σύντομα στην κερδοφορία. Για να διασφαλιστεί αυτό έχει ετοιμάσει ήδη πρόγραμμα περικοπών ύψους 1,5 δις ευρώ που θα εφαρμοστεί από το 2022 και πέρα.

Εξαγορά με σημαντικό ρίσκο

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι οι παρατηρητές οι οποίοι θεωρούν την εξαγορά της Monsanto παρακινδυνευμένη και πανάκριβη.Την κίνηση της Bayer επικρίνουν την ίδια στιγμή περιβαλλοντικές οργανώσεις μεταξύ άλλων επειδή η αμερικανική εταιρία έχει συνδέσει, τουλάχιστον στη Γερμανία, το όνομά της με μεταλλαγμένους σπόρους αλλά και την παραγωγή ζιζανιοκτόνων, που περιέχουν την αμφιλεγόμενη χημική ουσία γλυφοσάτη.

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης ο επικεφαλής της Bayer δήλωσε χθες ότι: «Θα κάνουμε τα πάντα για να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας. Σεβόμαστε όλα τα ηθικά, οικολογικά και κοινωνικά στάνταρντ για μια καλύτερη και βιώσιμη γεωργία».

Την ίδια στιγμή όμως οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν να δυσπιστία την εξαγορά. Ο οίκος Moody´s, για παράδειγμα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Bayer από Α3 σε Baa1. Γεγονός σημαίνει ότι πιστώσεις προς την Bayer εγκυμονούν ένα περιορισμένο αλλά υπαρκτό ρίσκο. Και ο οίκος Standard & Poor´s υποβάθμισε το αξιόχρεο της γερμανικής εταιρίας σε BBB από Α-, επικαλούμενη τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της Bayer που προκύπτουν από την εξαγορά της Monsanto.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα