Die Welt: Η ελληνική κυβέρνηση «φουσκώνει» τα νούμερα για μετανάστες - πρόσφυγες

Την αποκάλυψη ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας δεν φυλάσσονται τόσο καλά με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι ροές μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη δια της λεγόμενης βαλκανικής οδού κάνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Κατηγορεί, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση ότι δίνει ψεύτικα νούμερα προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η τακτική αυτή.

Η έρευνα της γερμανικής εφημερίδας ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάθε μήνα φτάνουν

στη Γερμανία περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως δια της βαλκανικής οδού.

Οι συντάκτες παραθέτουν και επίσημη δήλωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας στην οποία αναφέρεται ότι οι αριθμοί που δίνονται από τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού αποτελούν ένδειξη μιας συνεχιζόμενης μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα.

Επικαλούμενη γερμανικές πηγές ασφαλείας και ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίνει εσφαλμένα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα προκειμένου να κρύψει την αληθινή έκταση του προβλήματος. «Η Αθήνα μιλά για 62.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 40.000 μετανάστες - αν και φέτος έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου περίπου 20.000 νέοι μετανάστες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι συντάκτες ζήτησαν στοιχεία από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που τους απάντησε ότι η ίδια στηρίζει περίπου 44.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων αυτών ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται στα hotspot των νησιών είναι πολύ μικρότερος από τους 13.600 για τους οποίους μιλά επίσημα η κυβέρνηση. «Υπολογίζουμε ότι είναι το πολύ 10.000» λέει Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Welt.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της έγγραφα από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας στα οποία αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα η πίεση για μετανάστευση στη Γερμανία παραμένει αμείωτη».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για νέες διαδρομές μέσω Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ.

Αυτό που κάνουν τώρα οι ευρωπαϊκές αρχές, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι να αξιολογήσουν την έκταση του φαινομένου της μετακίνησης μεταναστών από τη Βαλκανική, ευρωπαϊκές χώρες ή απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της κεντρικής ευρώπης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα