Die Zeit: Η δόση καθυστέρησε λόγω της διαμάχης για τον ΦΠΑ

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η επιτροπή προϋπολογισμού εγκρίνει την τελευταία εκταμίευση» και με αφορμή την έγκριση της δόσης των 15 δισ. για Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Παρόλο που οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ESM είχαν εγκρίνει την

τελευταία δόση προς την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες, στη Γερμανία το θέμα συνδέθηκε με την έγκρισή του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς από το SPD απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές για έγκριση της δόσης ενώ Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και Φιλελεύθεροι (FDP) επέμειναν στην απόρριψή της μέχρι τέλους.
Η απόφαση της καθυστερημένης αυτής έγκρισης οφείλεται στη διαμάχη του Βερολίνου με την Αθήνα για τον ΦΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει τον ΦΠΑ μειωμένο στο 17% για πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντί για 24%.
Η ελληνική κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λόγω των εισερχόμενων προσφυγικών ροών.
Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, που προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ στο τέλος του 2018, σημειώνει η Die Zeit.

Οι φορολογικές απώλειες από το μέτρο ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια ευρώ, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντισταθμίσει με πόρους από τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον η Γερμανία υποσχέθηκε στην Ελλάδα την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη της κεντρικής της τράπεζας, που αποκόμισε από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Προϋπόθεση αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της.
Να σημειωθεί ότι, για την έγκριση της δέσμευσης αυτής, απαιτείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η Γερμανία έχει αποκομίσει συνολικά τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ σε έσοδα από τόκους από το 2010.

Οι μεταρρυθμίσεις θα επανεξετάζονται τακτικά

Το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει σε πέρας μία ακόμα μια αξιολόγηση από τους δανειστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU, Eckhardt Rehberg.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα παρακολουθούν την τριμηνιαία συμμόρφωση της Ελλάδας με τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Achim Post του SPD δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, η χώρα θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα από κοινού όταν κυριαρχούν η λογική και η αλληλεγγύη - και όχι οι λαϊκιστικές ψευδο-λύσεις».

Σφοδρή κριτική έγινε από την AfD.

Το κόμμα απορρίπτει την αρχή της διάσωσης του ESM «γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματική, υποστηρίζοντας την Ελλάδα και αντισυνταγματική», δήλωσε ο Peter Boehringer εκ μέρους της AfD.

«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να είναι υγιής εντός του ευρώ», δήλωσε ο Boehringer.
Ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού του FDP Otto Fricke επέκρινε την έγκριση της δόσης. Αμφισβήτησε δε ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί οικονομικά βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα