EKT: Ποιοι και μέχρι πότε βλέπουν «πάγωμα» των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το επόμενο έτος, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούν να μειώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουν τώρα οι επενδυτές.

Συγκεκριμένα, οι traders της χρηματαγοράς στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα προσχωρήσει στην πρώτη της τριμηνιαία αύξηση του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στα στα μέσα του περασμένου μήνα, οι επενδυτές

«έβλεπαν» δύο τέτοιες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014.

Η αλλαγή στη διάθεση και τις προσδοκίες των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν να αυξηθεί η ζήτηση για ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους.

Οι επενδυτές, μάλιστα, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να αρχίσουν να περιορίζουν τα μέτρα στήριξης λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, μία ενέργεια που πλέον περιπλέκεται από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων.

Η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε στα υψηλά πολλών ετών εν μέσω της αναταραχής, περιορίζοντας εν μέρει την κατανάλωση.

Τα ιταλικά ομόλογα οδήγησαν το ράλι στην Ευρώπη, με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων να υποχωρεί έως και 20 μονάδες βάσης στο 1,51%. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων έφτασε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τις 2 Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,75%.

Το έδαφος προετοιμάζουν τα πρόσφατα σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Ρόμπερτ Χόλτζμαν δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι, προτού τερματιστούν οι αγορές της ΕΚΤ και σημείωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης  από την κεντρική τράπεζα.

Πιο πρόσφατα, οι συνάδελφοί του Μάριο Σεντένο και Φάμπιο Πανέτα συνιστούσαν υπομονή και εφιστούσαν την προσοχή ως προς την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Είναι πιθανό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τον περασμένο μήνα, η Goldman Sachs Group και η Deutsche Bank προέβλεψαν δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος. Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs παραμένουν σταθεροί σε αυτήν τους τη θέση και συνιστούν στους επενδυτές να «ποντάρου» στη μη καθυστέρηση στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικης, δεδομένου του σημαντικού ανοδικού σοκ στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Χρηματιστήριο: Χάνονται οι στηρίξεις – Προς τις 870 μονάδες με νέες τραπεζικές πιέσεις

Bitcoin: Ο γκουρού των αγορών Μαρκ Μόμπιους εξηγεί το ράλι εν μέσω πολέμου

Μιχαήλ Φρίντμαν – Όλεγκ Ντεριπάσκα: Οι πρώτοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που τάσσονται κατά του Πούτιν

Keywords
Τυχαία Θέματα