EUSAIR: Mία στρατηγική για το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα

Σήμερα και αύριο, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Corina Creţu βρίσκεται στο Ντουμπρόβνικ για το πρώτο ετήσιο φόρουμ της μακροπεριφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR). Με την εν λόγω στρατηγική, η οποία δρομολογήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, η περιοχή στην οποία κατοικούν 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθεί από την αύξηση της συνεργασίας σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη γαλάζια ανάπτυξη, τις μεταφορές, την περιβαλλοντική ποιότητα και τον

βιώσιμο τουρισμό.

Η Επίτροπος κ. Creţu δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτή η μακροπεριφερειακή στρατηγική έχει μεγάλη δυναμική όχι μόνο για επιπλέον ανταγωνιστικότητα και συνδεσιμότητα στην περιφέρεια αλλά και για την περιφερειακή ολοκλήρωση. Η EUSAIR προωθεί τη συνεργασία μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω στην πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον».

Η EUSAIR περιλαμβάνει τέσσερα κράτη μέλη (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία), τρεις υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και μία δυνάμει υποψήφια χώρα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η Ελλάδα σε συνεργασία με το Μαυροβούνιο έχει αναλάβει τον πυλώνα των θαλασσίων υποθέσεων στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της γαλάζιας οικονομίας: ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ειδικότερα στα παράκτια μέρη, προστασία και επέκταση των υδατοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του αλιευτικού πλούτου της περιοχής με ισόρροπη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον, ενίσχυση των τοπικών οικονομιών που στηρίζονται στην αλιεία και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοτήτων τους με ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και των εμπορικών διασυνδέσεων τους, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για τα ιχθυοτροφεία, τις υδατοκαλλιέργειες και την προστασία του αλιευτικού δυναμικού της περιοχής, διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα και περιορίζοντας τη ρύπανση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα