Ernst & Young: Η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, λέει το 46% των στελεχών επιχειρήσεων
Ποσοστό 46% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, σύμφωνα με τη 15η έκδοση της παγκόσμιας, διετούς έρευνας της Εrnst & Υoung, Global Fraud Survey. Η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού σε σχέση με το ποσοστό 81% στην περυσινή ενδιάμεση έρευνα για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), 62% το 2016 και 69% στην ενδιάμεση
Όπως ανέφερε ο Associate Partner και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, Γιάννης Δρακούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τα θέματα επιχειρηματικής ηθικής, διαφθοράς και απάτης παραμένουν τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίδοση της Ελλάδας είναι βελτιωμένη, ωστόσο συνεχίζει να προσεγγίζει τα επίπεδα των αναδυόμενων αγορών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δρακούλης στο γεγονός ότι μόλις το 8% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό απάτης στην εταιρεία τους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ποσοστό χαμηλότερο από το παγκόσμιο (11%). Αυτό το ποσοστό της Ελλάδας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χαμηλότερα που κατέγραψε η έρευνα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιρλανδία και η Σουηδία (από 8%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα, το ποσοστό των στελεχών που θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα μας (δηλ. το 46%) παραμένει αισθητά υψηλότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές και αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς κινείται στα επίπεδα των αναδυομένων αγορών. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες οι εκτιμήσεις των στελεχών για την έκταση των φαινομένων διαφθοράς ήταν υψηλότερες από την Ελλάδα: Στην Τσεχία (56%), τη Βουλγαρία (60%), τη Σλοβακία, την Ουγγαρία (66%), την Ιταλία (68%) και την Κύπρο (80%). Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει υψηλότερα ή παρόμοια ποσοστά με χώρες και περιοχές όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδονησία (42%), η Ινδία (40%), η Μέση Ανατολή (38%), η Ρουμανία (34%), και η Τουρκία (32%).
Η έρευνα της ΕΥ εξέτασε, επίσης, τις μορφές δωροδοκίας ή διαφθοράς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Ως πιο διαδεδομένη πρακτική αναδεικνύεται η πληρωμή μετρητών, με το 13% του δείγματος παγκοσμίως να δηλώνει ότι θα δικαιολογούσε αυτήν την πρακτική εάν θα βοηθούσε την επιχείρησή του να επιβιώσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο, στο 20%, έναντι 5% στη Δυτική Ευρώπη και 6% στις αναπτυγμένες αγορές. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό σε αυτήν την ερώτηση είναι η Σλοβακία και η Κύπρος (44%).
Αντίθετα, τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εμφανίζονται λιγότερο δεκτικά απέναντι σε άλλες μορφές διαφθοράς: Το 6% θα δικαιολογούσε προσωπικά δώρα ή την παραποίηση οικονομικών στοιχείων, έναντι 11% και 5% αντίστοιχα στο σύνολο του δείγματος, ενώ μόλις 4% θα αποδεχόταν δωροδοκία υπό μορφή διασκέδασης ή φιλοξενίας, έναντι 21% στο συνολικό δείγμα.
Οι ερευνητές ζήτησαν, ακόμη, από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η επιχείρησή τους. Στην Ελλάδα, η δημοφιλέστερη απάντηση ήταν το μακροοικονομικό περιβάλλον (48%, έναντι 42% του συνολικού δείγματος και 45% στις αναδυόμενες αγορές), υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθούν οι μεταβολές στο ρυθμιστικό περιβάλλον (38% στην Ελλάδα και 43% στο συνολικό δείγμα) και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο (32% και 37% αντίστοιχα).
Η έρευνα διαπιστώνει μία αντίφαση μεταξύ της γενικευμένης παραδοχής ότι τα φαινόμενα διαφθοράς παραμένουν σχετικά διαδεδομένα και της παράλληλης αντίληψης ότι οι επιχειρήσεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Έτσι, το 59% του δείγματος (68% στην Ελλάδα) θεωρεί ότι «η επιχείρησή του διαθέτει μία εξειδικευμένη προσέγγιση δέουσας επιμέλειας ως προς τους κινδύνους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, του κλάδου και του αντικειμένου της δραστηριότητας τρίτων». Συγχρόνως, το 78% του συνόλου (94% στην Ελλάδα) εκτιμά ότι «υπάρχουν σαφείς ποινές για όσους δεν ακολουθούν την πολιτική της εταιρείας», ενώ το 57% διεθνώς (58% στην Ελλάδα) αναφέρει ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβίαση της εταιρικής πολιτικής.
Παράλληλα, τα στελέχη φαίνεται να κατανοούν επαρκώς τα οφέλη που προκύπτουν για μία επιχείρηση που αποδεικνύει ότι συμπεριφέρεται με ακεραιότητα. Τα σημαντικότερα οφέλη, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είναι η εικόνα που σχηματίζουν οι πελάτες (72% διεθνώς, 90% στην Ελλάδα), η αντίληψη του κοινού (62% διεθνώς, 73% στην Ελλάδα), οι επιτυχημένες επιχειρηματικές αποδόσεις (59% διεθνώς, 63% στην Ελλάδα) και η αντίληψη των μετόχων (52% διεθνώς, 63% στην Ελλάδα).
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έκτακτο: Παραιτείται ο Δημήτρης Καμμένος
- Χαμένος στη μετάφραση πάλι ο Τσίπρας: Άλλα του είπε η Μέρκελ, αλλά κατάλαβε για τον ΦΠΑ στα νησιά
- Τροχαίο με 5 τραυματίες εκ των οποίων 3 παιδιά στον κόμβο Λαχαναγοράς
- Αποτρεπτικές οι διακοπές στην Ελλάδα για τους… Έλληνες
- Τι ζητούν οι πολυεθνικές για να επενδύσουν στην Ελλάδα
- Κατερίνη: Την έπεισε να της δώσει 400 ευρώ για να της πει τα χαρτιά
- Απομακρύνεται η εργοταξιακή κατάληψη από τον σταθμό “Σιντριβάνι” του μετρό Θεσσαλονίκης
- Sun: Συμπτώματα παρόμοια με των Σκριπάλ έχει το ζευγάρι που νοσηλεύεται
- Πυρκαγιά στα Χανιά απειλεί κατοικίες
- ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής δόσεων από ρυθμίσεις για οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πυρκαγιά στα Χανιά απειλεί κατοικίες
- Γιγάντιο πάντα βρέθηκε νεκρό στην Κίνα
- Ernst & Young: Η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, λέει το 46% των στελεχών επιχειρήσεων
- «Ντιλ» Μέρκελ - Τσίπρα για ΦΠΑ και πρόσφυγες;
- Οδηγός σκοτώθηκε στη Νέα Σμύρνη, πέφτοντας σε φρεάτιο ασανσέρ αυτοκινήτων
- Πότε θα πρέπει να πιστωθούν οι δόσεις για ρύθμιση οφειλής προς τον ΕΦΚΑ
- Συνάντηση Λαβρόφ- Πομπέο μετά από το meeting Τραμπ - Πούτιν
- ΕΥΔΑΠ: Βραβείο Silver για την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου
- Βρετανία: Κινδυνεύουν δυο άτομα από την έκθεσή τους σε τοξικές ουσίες- έρευνα της αντιτρομοκρατικής
- Παυλόπουλος: «Ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά μας θέματα»
![Ernst,Young](https://images32.inewsgr.com/3147/31470496/Ernst--Young-i-diafthora-einai-diadedomeni-sti-chora-leei-to-46-ton-stelechon-epicheiriseon-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Ernst & Young: Η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, λέει το 46% των στελεχών επιχειρήσεων
- ΕΥΔΑΠ: Βραβείο Silver για την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου
- Γιγάντιο πάντα βρέθηκε νεκρό στην Κίνα
- Παυλόπουλος: «Ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά μας θέματα»
- Intercontinental International: Πώληση οριζοντίων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικία του Δήμου Αθηναίων
- «Ντιλ» Μέρκελ - Τσίπρα για ΦΠΑ και πρόσφυγες;
- Συνάντηση Λαβρόφ- Πομπέο μετά από το meeting Τραμπ - Πούτιν
- Σε λειτουργία η πύλη ανοικτών δεδομένων της ΤτΕ
- ΕΚ: Εγκρίνει 500 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία
- Πότε θα πρέπει να πιστωθούν οι δόσεις για ρύθμιση οφειλής προς τον ΕΦΚΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παυλόπουλος: "Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στα εθνικά θέματα, θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες"
- ΥΠΕΞ: Ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης
- Οι παίκτες του Πάμε Στοίχημα δεν ανησυχούν στα πέναλτι
- Συνάντηση Λαβρόφ - Πομπέο στο Ελσίνκι
- Chinese national arrested in Greece on int'l warrat for online investment scam
- Sun: Συμπτώματα παρόμοια με των Σκριπάλ έχει το ζευγάρι που νοσηλεύεται
- Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας
- ΠτΔ: Οι πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά θέματα θα μείνουν ενωμένες
- Intercontinental International: Πώληση ακινήτων στο Κολωνάκι