Eurobank: Ανάγκη για ταχύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας
Την ανάγκη να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, ώστε η οικονομία μας να συγκλίνει με τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της ΕΕ των 28 και της ευρωζώνης, επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της "7 Ημέρες Οικονομία" η Eurobank.
Όπως σημειώνει, το 2ο τρίμηνο 2018 αποτέλεσε το 6ο στη σειρά με θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση. Πιο συγκεκριμένα
Ωστόσο, όπως τονίζει η τράπεζα, την περίοδο 2017Q1-2018Q2 ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην ΕΕ-28 και την Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,3%, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) υψηλότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό διεύρυνσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Στις επιμέρους οικονομίες της ΕΕ-28 τα στοιχεία είχαν ως εξής: Ιρλανδία 7,6% (μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ), Μάλτα 6,3%, Ρουμανία 5,9%, Πολωνία 4,8%, Σλοβενία 4,6%, Λετονία 4,6%, Εσθονία 4,4%, Ουγγαρία 4,2%, Κύπρος 3,9%, Τσεχία 3,9%, Λιθουανία 3,9%, Σλοβακία 3,6%, Βουλγαρία 3,5%, Αυστρία 3%, Ισπανία 3%, Λουξεμβούργο 2,9%, Ολλανδία 2,9%, Κροατία 2,8%, Φινλανδία 2,8%, Σουηδία 2,6%, Πορτογαλία 2,5%, Γερμανία 2,1%, Γαλλία 2%, Βέλγιο 1,6%, Ελλάδα 1,6%, ΗΒ 1,5%, Δανία 1,5% και Ιταλία 1,4%.
Για να απαντήσει στο ερώτημα που οφείλονται οι προαναφερθείσες αποκλίσεις ανάμεσα στον μέσο ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδος και των υπόλοιπων οικονομιών της ΕΕ-28, η τράπεζα χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο ανάλυσης βάσει του οποίου η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατατμείται σε τρείς παράγοντες. Αυτοί έχουν ως ακολούθως: πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας (παραγωγικότητα της εργασίας), ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο (ένταση χρησιμοποίησης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας) και αριθμός απασχολούμενων. Προσεγγιστικά, το άθροισμα των ρυθμών μεταβολής των παραπάνω τριών μεταβλητών ισούται με τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Σύμφωνα με τη Eurobank, ο παράγοντας της παραγωγικότητας της εργασίας συνεισέφερε μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) στον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2017Q1-2018Q2 (1,6%). Η συνιστώσα της απασχόλησης απέσπασε τη μερίδα του λέοντος συνεισφέροντας 2 ΠΜ, ενώ ο παράγοντας των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο αφαίρεσε -0,6 ΠΜ. Ως εκ τούτου, βάσει του παρόντος πλαισίου ανάλυσης, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τελικών αγαθών και υπηρεσιών την περίοδο 2017Q1-2018Q2 προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της απασχόλησης με τη συνεισφορά της παραγωγικότητας της εργασίας να είναι οριακά θετική.
Από την άλλη πλευρά ο βαθμός έντασης στη χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο) παρουσίασε αρνητική μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του -0,6% (αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2017 η ελληνική οικονομία είχε την 3η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ σε όρους ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο)
Την ίδια περίοδο, η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της παραγωγικότητας της εργασίας στην ΕΕ-28 ήταν 1,1%, με τα αντίστοιχα μεγέθη των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο και του αριθμού των εργαζομένων να διαμορφώνονται στο -0,3% και στο 1,5%. Συνεπώς, το γεγονός ότι τα τελευταία 6 τρίμηνα η ελληνική οικονομία έτρεξε με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την ΕΕ-28 οφείλεται στην ισχνή επίδοση που κατέγραψε σε όρους ενίσχυσης της παραγωγικότητας της εργασίας.
Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, η τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με την αλλαγή ταχύτητας σε όρους αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Όπως σημειώνει, τα τελευταία 4 χρόνια (Ιούνιος 2014 - Ιούνιος 2018) η μέση ετήσια αύξησης της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 1,9% με το ποσοστό ανεργίας να συρρικνώνεται στο 19,1% (Ιούνιος 2018 - τελευταία διαθέσιμη παρατήρηση βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού) από το ιστορικό υψηλό του 27,9% τον Ιούλιο 2013 (συνολική πτώση της τάξης των 8,8 ποσοστιαίων μονάδων).
Ωστόσο, λόγω της ισχνής επίδοσης της ελληνικής οικονομίας σε όρους αποτελεσματικής χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας, η προαναφερθείσα θετική εξέλιξη δεν οδήγησε σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Την περίοδο 2017Q1-2018Q2 η ελληνική οικονομία είχε τη 14η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-28 (ή την 6η καλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-15) σε όρους ενίσχυσης της απασχόλησης.
Σε όρους αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, όμως, είχε την 23η καλύτερη επίδοση και ως εκ τούτου ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα ήταν ο 4ος χαμηλότερος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-28.
Εν κατακλείδι, η Eurobank επισημαίνει ότι η πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή πολιτικών για την αποδέσμευση των υπαρχόντων πόρων από μη παραγωγικές χρήσεις και τη δημιουργία κινήτρων για τη συσσώρευση νέων, δηλαδή όλοι αυτοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα της εργασίας (π.χ. αύξηση του κατά κεφαλήν φυσικού κεφαλαίου μέσω της ανόδου των επενδύσεων, ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της δημιουργίας κινήτρων για επιστροφή των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων) θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της αναπτυξιακής δυναμικής που αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο μέλλον.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Και το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις: «Αυτά δεν αποφασίζονται από τα τεχνικά κλιμάκια»
- Τραγανό κοτόπουλο φούρνου με λεμονάτη σάλτσα: Θα το λατρέψετε!
- Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Αντώνης Κων. Τριποδάκης
- Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για ενδεχόμενο κραχ στην αγορά ακινήτων
- Ολυμπιακός: Τιμωρημένος από την Ισπανία ο Ναουέλ
- Κομισιόν για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
- Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- Αυτές είναι οι δέκα πιο φιλόξενες χώρες για πολυεθνικές εταιρείες
- Η «Αγκινάρα Ιρίων» πήρε προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη
- V+O Greece και GSK σε καμπάνια ευαισθητοποίησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ο Γιώργος Κρικρής νέος Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
- Κάτω από τις 680 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης
- Eurobank: Ανάγκη για ταχύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας
- Επιμένει η Κομισιόν: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
- Ακόμα 21 σοροί μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Μεσογείου αυτόν τον μήνα
- Λιγότερο καπνιστές και αλκοολικοί αλλά εθισμένοι στον υπολογιστή οι νέοι
- Στα 29,6 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το α' 5μηνο
- Με μειωμένες επιστροφές και «κουτσουρεμένο» ΠΔΕ συντηρούν το υπερπλεόνασμα
- Διαψεύδει και η κυβέρνηση: «Δεν είναι αλήθεια» ότι δέχτηκαν να μην κοπούν οι συντάξεις
- Κοτζιάς για Κυπριακό: Σωστή προετοιμασία και μετά συνομιλίες
- Τελευταία Νέα New Money
- Eurobank: Ανάγκη για ταχύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας
- Ο Γιώργος Κρικρής νέος Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
- Μανιάτης: 250.000 καταναλωτές εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου
- Διαψεύδει και η κυβέρνηση το ΑΠΕ για τις συντάξεις
- Κάτω από τις 680 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης
- Με μειωμένες επιστροφές και «κουτσουρεμένο» ΠΔΕ συντηρούν το υπερπλεόνασμα
- Στα 29,6 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το α' 5μηνο
- Διαψεύδει και η κυβέρνηση: «Δεν είναι αλήθεια» ότι δέχτηκαν να μην κοπούν οι συντάξεις
- ΟΟΣΑ: Δεν προβλέψαμε την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers
- «Αγκινάρα Ιρίων» - Η νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη από την Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Ναι» στην έκδοση του Mr Bitcoin στη Ρωσία από τον Άρειο Πάγο
- Κυβέρνηση και θεσμοί τα βρήκαν για το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ
- Τραγανό κοτόπουλο φούρνου με λεμονάτη σάλτσα: Θα το λατρέψετε!
- Συνάντηση της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων από την Ευρώπη και την Ασία
- Ρωσία: Αύξηση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια
- Γιώργος Καπουτζίδης: Το συγκινητικό μήνυμα για την συνάντησή του με την «Θεοπούλα»
- Nέος ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο 29χρονος Γιώργος Κρικρής
- Διαγωνισμός για την αναβάθμιση-αντικατάσταση εξοπλισμού υποστήριξης εναερίων μέσων του Λ.Σ.
- Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, μόνο συζητήσεις
- Με άνοδο αντέδρασε το ρούβλι στην αύξηση των επιτοκίων